Skip to main content

Η πρώτη ανθοκομική έκθεση άνοιξε για φέτος στη Θεσσαλονίκη (φωτο+vid)

Μετά την περσινή διακοπή λόγω πανδημίας η ανθοέκθεση της Καλαμαριάς άνοιξε τις πύλες της δίνοντας ανάσα τόσο στους πολίτες όσο και στους παραγωγούς

Η πρώτη ανθοκομική έκθεση για φέτος στη Θεσσαλονίκη άνοιξε τις πύλες της στην πλαζ της Αρετσούς, προσφέροντας μια πανδαισία χρωμάτων και ευωδιών στους πολίτες, αλλά και μία οικονομική ανάσα στους παραγωγούς φυτών, που υπέστησαν σημαντικό πλήγμα από την πανδημία.

Η ανθοέκθεση που αποτελεί θεσμό τις τελευταίες δεκαετίες στην Καλαμαριά δεν πραγματοποιήθηκε τον περσινό Μάιο εξαιτίας του κορωνοϊού. Φέτος, όμως, έπειτα από αίτημα που κατέθεσε στην επιτροπή λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης και η Δημοτική Εμπορική και Τουριστική Επιχείρηση Καλαμαριάς (ΔΕΤΕΚ) έγινε εφικτή η διοργάνωσή της. Η 33η Ανθοκομική Έκθεση Καλαμαριάς είναι ανοιχτή από τις 21 Μαΐου με όλα τα απαραίτητα μέτρα, αποστάσεις μεταξύ των παραγωγών, μεγαλύτερους διαδρόμους και διαφορετική είσοδο και έξοδο για την ασφαλή κυκλοφορία των επισκεπτών, μάσκες και αντισηπτικά σε διάφορα σημεία και εθελοντές που συνδράμουν για οτιδήποτε χρειαστεί.

Στην έκθεση συμμετέχουν παραγωγοί, ανθοκόμοι, αλλά και χειροτέχνες κεραμικής και λαϊκής τέχνης, οι οποίοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη μέχρι στιγμής κίνηση. «Η προηγούμενη χρονιά ήταν πάρα πολύ δύσκολη για τους παραγωγούς, καθώς δεν διοργανώθηκαν ανθοκομικές εκθέσεις, ενώ για μεγάλο διάστημα δεν επιτρεπόταν η πώληση στις λαϊκές αγορές και ακόμα ισχύει η εκ περιτροπής συμμετοχή ανά εβδομάδα. Η φετινή ανθοέκθεση στην Καλαμαριά άνοιξε με καθυστέρηση, με μικρότερη συμμετοχή και διάρκεια, όμως είναι ένα πρώτο βήμα και μια ανάσα για μας, αλλά και για τον κόσμο, γιατί τα λουλούδια αλλάζουν την ψυχολογία μας», ανέφερε στη Voria.gr, ο παραγωγός Λευτέρης Λάττος.

Σε αντίθεση με την Καλαμαριά, φέτος δεν λειτούργησαν οι υπόλοιπες ανθοκομικές εκθέσεις της πόλης, όπως αυτή που διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Περιορισμένες ήταν οι διοργανώσεις και στην επαρχία, με ανθοκομικές εκθέσεις να έχουν γίνει μέχρι στιγμής μόνο στην Έδεσσα και στα Γιαννιτσά. Το Σάββατο 29 Μαΐου θα ανοίξει η 12η Ανθοκομική Έκθεση του δήμου Νάουσας στο πλακόστρωτο του Δημοτικού Πάρκου, η οποία θα διαρκέσει έως την Κυριακή 6 Ιουνίου 2021, ενώ από 3 μέχρι 13 Ιουνίου θα λειτουργήσει 17η Ανθοκομική Έκθεση στις Σέρρες, στον χώρο που παραχώρησε ο δήμος στην πλατεία Ελευθερίας.

«Οι λιγοστές εκθέσεις φέτος ήταν πρόβλημα για μας. Ελπίζουμε ότι την επόμενη χρονιά τα πράγματα θα είναι καλύτερα και για μας και για τον κόσμο που το περίμενε και το ήθελε, όπως φαίνεται και από την προσέλευση εδώ στην Καλαμαριά», ανέφερε στη Voria.gr ο Παναγιώτης Κουσίδης.

Η ανθοέκθεση της Καλαμαριάς θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 30 Μαΐου με το εξής ωράριο λειτουργίας:
Καθημερινές: 10:00 – 14:00 & 17:00 – 21:30
Σαββατοκύριακο 10:00 – 22:00