Skip to main content

Hi-tech... ΟΑΣΘ: Επιβίβαση στο λεωφορείο με την πιστωτική κάρτα!

Τρία νέα προϊόντα με τα οποία απλουστεύονται και καθίστανται περισσότερο ελκυστικές οι μετακινήσεις με την οδική αστική συγκοινωνία

Βήματα προς τη νέα ψηφιακή εποχή, με στόχο τη διευκόλυνση του επιβατικού κοινού, κυρίως όσων χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες, πραγματοποιεί ο ΟΑΣΘ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr, εντός του Σαββατοκύριακου οι ιθύνοντες του Οργανισμού πρόκειται να παρουσιάσουν τρία νέα προϊόντα με τα οποία απλουστεύονται και καθίστανται περισσότερο ελκυστικές οι μετακινήσεις με την οδική αστική συγκοινωνία. Πρόκειται για τρεις εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής του εισιτηρίου ή της κάρτας απεριορίστων διαδρομών, χωρίς τη χρήση μετρητών.

Συγκεκριμένα, μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα ο ΟΑΣΘ πρόκειται να θέσει στη διάθεση του επιβατικού κοινού τα ακόλουθα ψηφιακά προϊόντα:

1. Πιστωτική κάρτα: Θα δίνεται η δυνατότητα στον επιβάτη να μετακινείται χωρίς να χρειάζεται να προμηθευτεί εισιτήριο από κάποιο εκδοτήριο ή από τα αυτόματα εκδοτικά μηχανήματα εντός των λεωφορείων. Ειδικότερα, ο κάθε επιβάτης θα μπορεί να επιβιβάζεται στο λεωφορείο με τη χρήση μόνον της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας του. Ειδικό ακυρωτικό μηχάνημα το οποίο θα τοποθετηθεί σε κάθε όχημα θα μπορεί να διαβάζει την πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, χρεώνοντάς την αυτομάτως με το αντίτιμο του εισιτηρίου. Έτσι, απλοποιείται σημαντικά η μετακίνηση με τα αστικά λεωφορεία. Αυτό το νέο ψηφιακό εργαλείο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

2. Κινητό: Μέσω του κινητού τηλεφώνου θα μπορεί ο επιβάτης να αγοράσει το εισιτήριό του ή ακόμη και δέσμη εισιτηρίων. Θα πρέπει προηγουμένως να κάνει άπαξ εγγραφή στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΑΣΘ. Το εισιτήριο θα ακυρώνεται είτε με σκανάρισμα του κινητού τηλεφώνου από ειδικό ακυρωτικό μηχάνημα εντός του λεωφορείου είτε θα το ακυρώνει ο ίδιος ο επιβάτης, ένα με δύο λεπτά πριν να επιβιβαστεί.

3. Smart cards: Πρόκειται για έξυπνες ηλεκτρονικές κάρτες οι οποίες θα αντιστοιχίζονται με τις συνολικά 13 διαφορετικές κάρτες απεριορίστων διαδρομών που διαθέτει σήμερα ο ΟΑΣΘ. Θα έχει τη μορφή πιστωτικής κάρτας και θα φέρει και τη φωτογραφία του κατόχου της. Ο επιβάτης θα υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση για την προμήθεια της κάρτας και στη συνέχεια θα την ανανεώνει πληρώνοντας το αντίτιμο είτε μέσω της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας είτε με κατάθεση σε λογαριασμό του ΟΑΣΘ μέσω e-banking. Με τον τρόπο αυτόν δεν θα χρειαστεί να μεταβεί σε εκδοτήριο ή στα γραφεία του ΟΑΣΘ, παρά μόνο την πρώτη φορά για να παραλάβει την κάρτα.

Τα νέα αυτά ψηφιακά εργαλεία υπαγορεύουν και νέους τρόπους ελέγχου καταβολής του κομίστρου. Αυτό θα γίνεται από ειδικές συσκευές τις οποίες θα φέρουν μαζί τους οι ελεγκτές κομίστρου και οι οποίες θα μπορούν να διαβάζουν τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, αλλά και τις αγορές μέσω κινητού, καθώς και τις smart cards.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα αυτά προϊόντα πρόκειται να παρουσιαστούν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στον χώρο που διαθέτει ο ΟΑΣΘ, μέσα στο περίπτερο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στη ΔΕΘ.

Τα νέα προϊόντα εντάσσονται στην προσπάθεια της διοίκησης του Οργανισμού να αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης με το επιβατικό κοινό, απλοποιώντας και διευκολύνοντας τις μετακινήσεις με την αστική συγκοινωνία.