Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Από 4 έως 5.500 ευρώ ζητά πίσω ο ΟΑΣΘ από 17 συνδικαλιστές

Η πρώτη δικαστική απόφαση για την επιστροφή υπερωριακών αμοιβών που εισέπραξαν συνδικαλιστές του Οργανισμού ενώ βρίσκονταν σε συνδικαλιστική άδεια

Στους διαδρόμους του δικαστικού μεγάρου έχει μεταφερθεί η αντιπαράθεση μεταξύ της διοίκησης του ΟΑΣΘ και του σωματείου των εργαζομένων στον Οργανισμό. Μετά την προχθεσινή παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ο οποίος διέταξε προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί η καταγγελία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΑΣΘ Γιώργου Σκόδρα ότι περίπου 15 εργαζόμενοι έχουν καταθέσει πλαστά πτυχία, χθες είχαμε μια πρώτη δικαστική απόφαση σχετικά με την επιστροφή υπερωριακών αμοιβών τις οποίες εισέπραξαν συνδικαλιστές του Οργανισμού ενώ δεν εργάζονταν καθώς βρίσκονταν σε συνδικαλιστική άδεια.

Όπως είχε αποκαλύψει στις 13 Μαΐου η Voria.gr η διοίκηση του ΟΑΣΘ προχώρησε ήδη από τον Απρίλιο στην παρακράτηση μέρους της μισθοδοσίας από 17 εργαζόμενους οι οποίοι είχαν διατελέσει μέλη της διοίκησης του σωματείου, έναντι οφειλής για αχρεωστήτως καταβληθείσες αμοιβές. Η κίνηση αυτή εκ μέρους της διοίκησης έγινε έπειτα από το προκαταρκτικό πόρισμα του ελέγχου τον οποίο διενεργεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στον ΟΑΣΘ. Σύμφωνα με τον κ. Σκόδρα στο πρώτο αυτό πόρισμα της ΑΑΔΕ αναφέρεται ότι ορισμένοι συνδικαλιστές εισέπρατταν αμοιβές οι οποίες αφορούσαν ποσά για υπερωριακή εργασία, νυχτερινά και εξαιρέσιμα, σε ημέρες κατά τις οποίες δεν εργάζονταν καθώς είχαν συνδικαλιστική άδεια.

Το σωματείο έχει καταθέσει προσφυγή ζητώντας την ακύρωση αυτής της απόφασης. Παράλληλα, είχε καταθέσει και αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να σταματήσει η παρακράτηση αυτών των χρημάτων, έως ότου εκδοθεί η τελεσίδικη απόφαση της δικαιοσύνης. Χθες, με απόφασή του, το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε αυτό το αίτημα και όρισε τη δικάσιμο της κύριας προσφυγής για τον προσεχή Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τον κ. Σκόδρα, «η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να τηρεί τη νομιμότητα. Η απαίτηση για επιστροφή αφορά παράνομες υπερωριακές αμοιβές από τον Ιούλιο του 2017 και εντεύθεν, δηλαδή μόνον για την περίοδο που ο ΟΑΣΘ είναι κρατικός. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξει απαίτηση και για τα παλαιότερα χρόνια, αναλόγως των αποτελεσμάτων του υπό εξέλιξη ελέγχου τον οποίο διενεργεί η ΑΑΔΕ». Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ επισημαίνει παράλληλα ότι «υπήρχαν συνδικαλιστές οι οποίοι δεν έχουν δουλέψει για χρόνια ολόκληρα. Μάλιστα, από τους τρεις οι οποίοι έχουν καταθέσει την προσφυγή για λογαριασμό του σωματείου, οι δύο δεν έχουν δουλέψει ούτε μία μέρα τα τρία τελευταία χρόνια, πριν από το 2020, ενώ ο τρίτος είχε πάρει συνδικαλιστική άδεια και ρεπό περίπου διακόσιες μέρες το χρόνο».

«Οι αμοιβές είναι νομιμότατες καθώς, σύμφωνα με το νόμο, η συνδικαλιστική άδεια θεωρείται ως κανονική εργάσιμη, είναι δηλαδή σα να δούλευες με βάση το πρόγραμμα το οποίο είχε βγει από την υπηρεσία» σημειώνει ο γραμματέας του σωματείου Κώστας Αγγελούδης. Τονίζει, παράλληλα, ότι «όλες αυτές οι άδειες εγκρίνονταν κανονικά από τη διοίκηση του ΟΑΣΘ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ποσά τα οποία ζητείται να επιστραφούν ανέρχονται από τέσσερα ευρώ έως περίπου πεντέμισι χιλιάδες ευρώ κατά περίπτωση. Όσοι έχουν μικρά ποσά προς επιστροφή, αυτά παρακρατούνται εφάπαξ. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η επιστροφή γίνεται σε μηνιαίες δόσεις οι οποίες φτάνουν έως και τις 28 στην περίπτωση εκείνων στους οποίους έχουν καταλογιστεί τα μεγαλύτερα ποσά.