Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Χωρίς κλιματιστικά σε συνθήκες μίνι καύσωνα ο ΟΑΣΘ

Παρά την έντονη ζέστη, τα αστικά λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη θα κυκλοφορούν χωρίς κλιματισμό, σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ

Σε συνθήκες μίνι καύσωνα εισέρχεται από σήμερα η χώρα. Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και στη Θεσσαλονίκη όπου το θερμόμετρο το σαββατοκύριακο αναμένεται να ξεπεράσει τους 35 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, παρά την έντονη ζέστη, τα αστικά λεωφορεία θα κυκλοφορούν χωρίς κλιματισμό καθώς η οδηγία την οποία έχει δώσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας είναι να μην γίνεται χρήση των κλιματιστικών μηχανημάτων.

“Είμαστε αναγκασμένοι να υπακούσουμε στις οδηγίες του ΕΟΔΥ”, δηλώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ Γιώργος Σκόδρας. Εξηγεί ότι βάσει αυτής της οδηγίας θα μένουν ανοιχτά όλα τα παράθυρα των λεωφορείων καθώς τα κλιματιστικά δεν θα λειτουργούν. “Ελπίζουμε στη συνέχεια αυτό να αλλάξει καθώς όσο θα προχωρά το καλοκαίρι η ζέστη θα είναι παρατεταμένη, αλλά θα υπάρχει και σταδιακή αύξηση της επιβατικής κίνησης”. Ο κ. Σκόδρας σημειώνει πως ο ΟΑΣΘ προχωρά σε συντήρηση και απολύμανση των κλιματιστικών των λεωφορείων τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν τραβώντας και εξωτερικό αέρα.

Μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα της ζέστης για όσους μετακινούνται με τις περιαστικές γραμμές όπου έχουν δρομολογηθεί λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Αρκετά από αυτά τα οχήματα έχουν λιγότερα ανοιγόμενα παράθυρα σε σχέση με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. “Όσα παράθυρα υπάρχουν θα τα έχουμε ανοιχτά, μαζί και τις καταπακτές οροφής, ένας συνδυασμός ο οποίος επιτρέπει σημαντική ανακύκλωση του αέρα”, αναφέρει ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Στέφανος Τσόλης. Σημειώνει, παράλληλα, πως η οδηγία για τη μη χρήση κλιματιστικών είναι υπερβολικά αυστηρή καθώς, όπως αναφέρει “ο κλιματισμός στα λεωφορεία λειτουργεί και με χρήση εξωτερικού αέρα”.

Αυξήθηκε η κίνηση

Μέρα τη μέρα η επιβατική κίνηση στον ΟΑΣΘ αυξάνεται. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Σκόδρας, παραμένει ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Βεβαίως, υπάρχουν στιγμές στη διάρκεια της ημέρας όπου σε ορισμένες γραμμές η επιβατική κίνηση είναι άνω του επιτρεπτού. “Δεν είναι εύκολο να κατεβάσεις τον κόσμο από το λεωφορείο, ακόμη και εκεί που έχουμε συνοδούς γραμμής. Ορισμένοι δεν καταλαβαίνουν, ξηλώνουν ακόμη και τις ειδικές ταινίες που έχουμε βάλει στα καθίσματα για να μην κάθονται. Κάποιες φορές ο οδηγός σταματά το λεωφορείο, αλλά αποτελεσματικός έλεγχος καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας δεν είναι εύκολο να γίνει”, παραδέχεται ο κ. Σκόδρας. Πάντως, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα η κίνηση έχει αυξηθεί κατά περίπου 25%.

Διαβάστε: ΟΑΣΘ- Λεωφορεία γεμάτα με κόσμο - Μεγάλη αναμονή στις στάσεις

Δευτέρα, Τρίτη ο διαγωνισμός για τα μεταχειρισμένα

Την προσεχή Δευτέρα ή το αργότερο Τρίτη θα ανέβει τελικά στη Διαύγεια ο διαγωνισμός για τη μίσθωση των μεταχειρισμένων λεωφορείων από τον ΟΑΣΘ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού ο συνολικός προϋπολογισμός θα ανέλθει στα 54 εκατ. ευρώ, εφόσον εξαντληθεί η προαίρεση για τη μίσθωση 450 λεωφορείων. Σε πρώτη φάση ο ΟΑΣΘ θα προμηθευτεί 180 οχήματα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η κατάθεση των προσφορών θα γίνει εντός 35 ημερών και σε διάστημα δυόμισι με τρεις μήνες θα έχουν επιλεγεί οι ανάδοχοι καθώς, πιθανότατα θα είναι περισσότεροι του ενός. Αμέσως μετά την υπογραφή των συμβάσεων οι ανάδοχοι θα πρέπει εντός 60 ημερών να παραδώσουν τα μισά λεωφορεία.

Ειδική γραμμή 57Υ

Μια νέα λεωφορειακή γραμμή με τα χαρακτηριστικά Νο57Υ (Υπηρεσιακό Παπανικολάου) έκανε την εμφάνισή της τις τελευταίες εβδομάδες. Όπως εξήγησε ο κ. Σκόδρας, κατ' ουσία δεν πρόκειται για νέα γραμμή αλλά για κάποια καθημερινά ειδικά δρομολόγια τα οποία θεσπίστηκαν προκειμένου να διευκολύνουν τη μετάβαση από και προς το νοσοκομείο Παπανικολάου, του προσωπικού το οποίο εργάζεται εκεί. “Τα δρομολόγια γίνονται κατά την έναρξη και αλλαγή της και αφορούν πρωτίστως το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό” αναφέρει ο κ. Σκόδρας.