Skip to main content

ΟΑΣΘ: Έφτασε με πλοίο η δεύτερη παρτίδα των μεταχειρισμένων λεωφορείων (video)

Γύρω στις 11 το πρωί αποβιβάστηκαν από το πλοίο Πελαγίτης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, δέκα λεωφορεία τα οποία κατευθύνονται στο χώρο στάθμευσης.

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έφτασε πριν από λίγο η δεύτερη παρτίδα των μεταχειρισμένων λεωφορείων της εταιρείας MED BUS & TRUCK CENTER AE, του ομίλου Παπαδάκη, μέρος των 180 οχημάτων τα οποία μισθώνει ο ΟΑΣΘ προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του, στις γραμμές εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος. Γύρω στις 11 το πρωί αποβιβάστηκαν από το πλοίο Πελαγίτης, δέκα λεωφορεία τα οποία κατευθύνονται στον χώρο στάθμευσης τον οποίο διαθέτει η ανάδοχος εταιρεία έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προκειμένου να ενσωματωθούν στον στόλο του ΟΑΣΘ. Έτσι, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη συνολικά 22 από τα 180 λεωφορεία τα οποία μισθώνει ο ΟΑΣΘ από την εταιρεία MED BUS & TRUCK CENTER AE.



Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Γιώργο Σκόδρα, την άλλη βδομάδα θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο ώστε αμέσως μετά να γίνει η διαδικασία ταξινόμησης των οχημάτων προκειμένου να μπουν στις λεωφορειακές γραμμές. «Υπολογίζουμε ότι το αργότερο ως τις 10 Οκτωβρίου θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα πρώτα 22 λεωφορεία». Τα υπόλοιπα 158 οχήματα θα έρχονται τμηματικά, κάθε βδομάδα ώστε, έως το τέλος Νοεμβρίου να δρομολογηθούν στο σύνολό τους στις αστικές γραμμές του ΟΑΣΘ. Τα λεωφορεία θα έρχονται ακτοπλοϊκώς καθώς η μεταφορά τους οδικώς προϋποθέτει ειδικά βυθιζόμενα φορτηγά προκειμένου να μπορούν να διέρχονται από τις σήραγγες, εγχείρημα περισσότερο χρονοβόρο και δαπανηρό συγχρόνως.



Τα λεωφορεία της Λειψίας
 
Μέσα στον Οκτώβριο θα τεθούν στη διάθεση του ΟΑΣΘ και τα πρώτα πέντε λεωφορεία, από τα συνολικά πενήντα τα οποία αγόρασε ο δήμος Θεσσαλονίκης από τη Λειψία. Τα υπόλοιπα 45 οχήματα θα έλθουν σε δύο δόσεις. Στις 30 Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεία του δήμου και του ΟΑΣΘ θα μεταβεί στη γερμανική πόλη για να παραλάβει άλλα περίπου 20 με 25 οχήματα και τα υπόλοιπα θα παραληφθούν στις 12 Οκτωβρίου οπότε και απελευθερώνονται από τις αστικές γραμμές της Λειψίας. Ωστόσο, τα οχήματα αυτά θα καθυστερήσουν να ενταχθούν στο στόλο του ΟΑΣΘ καθώς απαιτείται ικανός χρόνος για τη μεταφορά τους στη Θεσσαλονίκη.

Σε όλα τα μεταχειρισμένα λεωφορεία θα τοποθετηθούν ακυρωτικά και εκδοτικά μηχανήματα, αν και για τα δεύτερα αντιμετωπίζεται κάποια δυστοκία καθώς είναι πολύ παλιάς τεχνολογίας και χρειάζονται συστηματική και συνεχή συντήρηση. Στα οχήματα θα τοποθετηθεί επίσης και εξοπλισμός για την τηλεματική.

Ο νέος διαγωνισμός

Στο μεταξύ ξεκίνησε ήδη η απόσυρση των πρώτων περίπου δέκα λεωφορείων από τα συνολικά ενενήντα τα οποία πρόκειται να τεθούν εκτός ΟΑΣΘ τους επόμενους μήνες καθώς συμπληρώνουν το ανώτατο ηλικιακό όριο των 23 χρόνων. Δεδομένου ότι η απόσυρση των οχημάτων θα αποδυναμώσει το στόλο του ΟΑΣΘ, αν και πολλά απ' αυτά είναι ήδη παροπλισμένα, για το λόγο αυτό η διοίκηση ετοιμάζει νέο διαγωνισμό για τη μίσθωση άλλων 270 μεταχειρισμένων οχημάτων. «Ο διαγωνισμός θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο και θα προβλέπει τη μίσθωση, αρχικά 120 έως 150 οχημάτων με δυνατότητα προαίρεσης για άλλα 120 έως 150, έως τον αριθμό των 270», εξηγεί ο κ. Σκόδρας. Τα οχήματα αυτά θα μπουν βεβαίως στις αστικές γραμμές από τη νέα χρονιά.