Skip to main content

ΟΑΣΘ: Οι εκλογές στο σωματείο, τα προγνωστικά και η απουσία του ΣΥΡΙΖΑ

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης, πέρα από τις ιδιαιτερότητες που έχει κατά περίπτωση, προκαλεί και το ανάλογο πολιτικό ενδιαφέρον.

Το σωματείο Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ είναι από τα μαζικότερα στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα, μαζί με αυτό των εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης. Υπό αυτή την έννοια οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης, πέρα από τις ιδιαιτερότητες που έχει κατά περίπτωση, προκαλεί και το ανάλογο πολιτικό ενδιαφέρον.

Οι κάλπες στο σωματείο του ΟΑΣΘ επρόκειτο να στηθούν τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο μετατέθηκαν καθώς, εκτός των άλλων, ήταν ακόμη σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, διαδικασία η οποία ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες. Έτσι, οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου 17μελους διοικητικού συμβουλίου του σωματείου ορίστηκαν για το διήμερο 11 και 12 Ιανουαρίου. Οι κάλπες θα στηθούν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η ψηφοφορία θα είναι από τις 7 το πρωί ως τις 7 το βράδυ.

Επί σειρά πολλών ετών κυρίαρχη παράταξη στο σωματείο του ΟΑΣΘ ήταν η "Ενότητα", προσκείμενη στην ΠΑΣΚΕ, με επικεφαλής επί σχεδόν εικοσαετία, τον Δημήτρη Τσερμενίδη ο οποίος, όμως, έχει αποχωρήσει από τον Οργανισμό, λόγω συνταξιοδότησης, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο. Στις προηγούμενες εκλογές οι οποίες έγιναν τον Οκτώβριο του 2018 η Ενότητα είχε πάρει 1.099 ψήφους εξασφαλίζοντας 11 έδρες, στις 17. Στη δεύτερη θέση είχε αναδειχθεί η παράταξη «Δρομέας» η οποία συγκροτήθηκε κυρίως από οδηγούς και είχε λάβει 396 ψήφους και 4 έδρες. Τις άλλες δύο έδρες μοιράστηκαν η «Ανατροπή» η οποία πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και είχε λάβει 107 ψήφους και η παράταξη «ΕΣΥΣ» η οποία πρόσκειται στην κεντροδεξιά και είχε πάρει 103 ψήφους.

Η μεγάλη έκπληξη των προηγούμενων εκλογών ήταν η εκλογική καθίζηση της προσκείμενης στο ΚΚΕ, ΔΑΣ η οποία είχε πάρει μόλις 73 ψήφους χωρίς να καταφέρει να εκλέξει εκπρόσωπο στο δ.σ.

Πέρα από την "Ενότητα" η οποία κατέρχεται με 40 υποψηφίους, έχοντας επικεφαλής τον νυν πρόεδρο του σωματείου Γιάννη Δήμκα, στις εκλογές της προσεχούς Τρίτης και Τετάρτης κατέρχονται επίσης: ο "Δρομέας" με 37 υποψηφίους, η ΔΑΚΕ με 40 υποψηφίους η οποία συγκροτεί παράταξη έπειτα από πολλά χρόνια, η ΔΑΣ με 19 υποψηφίους, η ΕΣΥΣ με 23 υποψηφίους και η παράταξη ΟΔΕΟ ΜΕΤΟΧΟΙ με 28 υποψηφίους. Οι τελευταίοι κατέρχονται για πρώτη φορά και έχουν συγκροτηθεί από εργαζόμενους οι οποίοι είχαν και την ιδιότητα του μετόχου, πριν από την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ. Από τις εκπλήξεις αυτών των εκλογών είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να συγκροτήσει αυτή τη φορά ψηφοδέλτιο. Για τους καλά γνωρίζοντες, βεβαίως, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη καθώς η επίδοση της "Ανατροπής" το 2018 είχει αποδοθεί κυρίως στην επιρροή που άσκησε σε μερίδα εργαζομένων η τότε διοίκηση του Στέλιου Παππά.

Σε αυτές τις εκλογές αναμένεται να ψηφίσουν περίπου 400 λιγότεροι σε σχέση με το 2018 όταν είχαν ψηφίσει 1.845 καθώς, στο μεταξύ, ο αριθμός των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ έχει μειωθεί από τους περίπου 2.300, στους 1.750. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τα οποία γνωρίζουν το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις του σωματείου και σε αυτές τις εκλογές πρώτη αναμένεται να αναδειχθεί εκ νέου η "Ενότητα", αλλά το ερώτημα είναι εάν θα καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Επίσης, αναμένεται σημαντική άνοδος της ΔΑΣ που πρόσκειται στο ΚΚΕ, ενώ ο "Δρομέας" που είχε έρθει δεύτερος το 2018 ενδεχομένως να έχει απώλειες μιας που αρκετές ψήφοι πιθανότατα θα καταλήξουν στη ΔΑΚΕ. Επιπλέον, ορισμένα στελέχη του "Δρομέα" τα οποία συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο έχουν καταθέσει ήδη αίτηση μετάταξης σε άλλους Οργανισμούς.