Skip to main content

ΟΑΣΘ: Η νέα ένεση ρευστότητας και η ποινή στον ευέξαπτο οδηγό

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε συνεννόηση και με το υπουργείο Οικονομικών, έχει ήδη προκαταβάλλει την τακτική επιχορήγηση

Το ότι τα οικονομικά του ΟΑΣΘ δεν πάνε καλά, δεν είναι και καμιά σπουδαία είδηση. Εδώ και περισσότερα από πέντε, έξι χρόνια ο Οργανισμός μπαίνει μέσα για τα καλά. Πότε λόγω της συρρίκνωσης του στόλου του, άρα και του αριθμού των δρομολογίων, πότε λόγω της πανδημίας, τα έσοδα είναι εξαιρετικά μειωμένα. Το κενό αυτό αναλαμβάνει να καλύψει η κυβέρνηση με συνεχείς ενέσεις ρευστότητας. Είτε με έξτρα χρηματοδότηση είτε με προκαταβολή της τακτικής επιχορήγησης.

Αυτό έκανε με δύο αποφάσεις τις οποίες υπέγραψε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής πριν από δύο, τρεις μέρες. Με την πρώτη απόφαση χορηγείται στον ΟΑΣΘ ποσόν 13.250.000 ευρώ το οποίο αφορά την πριμοδότηση του εισιτηρίου για μετακινήσεις ατόμων τα οποία απαλλάσσονται πλήρως ή μερικώς από την υποχρέωση καταβολής κομίστρου (άνεργοι, φοιτητές, ΑμεΑ κ.ο.κ.). Το ποσό αφορά μετακινήσεις οι οποίες έγιναν το 2020. Με τη δεύτερη απόφαση καταβάλλονται στον ΟΑΣΘ άλλα 1.519.581 ευρώ “λόγω μείωσης των εσόδων του από τον Μάιο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021”, κατά την περίοδο δηλαδή της πανδημίας.

Επειδή, όμως, αυτά δεν είναι αρκετά προκειμένου να καλύψουν τις υποχρεώσεις του Οργανισμού, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε συνεννόηση και με το υπουργείο Οικονομικών, έχει ήδη προκαταβάλλει την τακτική επιχορήγηση η οποία αντιστοιχεί ως και τον Οκτώβριο 2021. Εν ολίγοις ο ΟΑΣΘ έχει προεισπράξει περί τα 15 εκατ. ευρώ.

Πάντως ο ΟΑΣΘ αναμένεται να έχει και μια μικρή μείωση στις δαπάνες του καθώς η τελευταία μισθοδοσία θα είναι ελαφρύτερη κατά μερικές εκατοντάδες ευρώ. Αυτό οφείλεται στην ποινή της στέρησης αποδοχών για διάστημα 15 ημερών η οποία επιβλήθηκε στον ευέξαπτο οδηγό ο οποίος είχε προπηλακίσει ηλικιωμένο επιβάτη. Πρόκειται για περιστατικό το οποίο συνέβη τον περασμένο Μάιο στη διάρκεια δρομολογίου αστικού λεωφορείου. Όπως φάνηκε στο βίντεο το οποίο προβλήθηκε στο διαδίκτυο ο οδηγός εμφανίζεται να επιτίθεται λεκτικά σε βάρος ενός ηλικιωμένου. Μάλιστα είχε σταματήσει το λεωφορείο μόνο και μόνο για να προπηλακίσει τον ανήμπορο να αντιδράσει επιβάτη. Στο βίντεο ο οδηγός φαίνεται να ισχυρίζεται πως ο ηλικιωμένος είχε βρίσει τη μητέρα του και μάλιστα στα ρωσικά, ώστε να μη γίνει αντιληπτός. Όταν, δε, ο ηλικιωμένος επιχείρησε να αποβιβαστεί ο οδηγός του πήρε το μπαστούνι και τον υποχρέωσε να παραμείνει στο λεωφορείο προκειμένου να διαπιστώσουν οι επιβάτες ότι είναι καλά στην υγεία του, φοβούμενος προφανώς μήπως, κατεβαίνοντας από το λεωφορείο ο ηλικιωμένος, πάθει κάτι λόγω της ταραχής του. Παράλληλα απείλησε και τον επιβάτη ο οποίος βιντεοσκοπούσε το απαράδεκτο περιστατικό.

Όπως μου λένε, πάντως, τόσο από τη διοίκηση όσο και οι συνάδελφοί του στο σωματείο, ο συγκεκριμένος οδηγός δεν είχε δώσει ποτέ αφορμή για οτιδήποτε, γι' αυτό και η συμπεριφορά του αυτή, εξέπληξε τους πάντες.