Skip to main content

ΟΑΣΘ: Νέα διένεξη διοίκησης – συνδικάτου, αυτή τη φορά για την αιμοδοσία

Μία απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού προκαλεί νέες τριβές μεταξύ της διοίκησης και του συνδικάτου των εργαζομένων.

Μία απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΣΘ η οποία αφορά στις άδειες αιμοδοσίας, προκαλεί νέες τριβές μεταξύ της διοίκησης και του συνδικάτου των εργαζομένων. Σύμφωνα με την επίμαχη απόφαση η οποία ελήφθη στις 6 Αυγούστου, κάθε εργαζόμενος – εθελοντής αιμοδότης δικαιούται άδεια αιμοδοσίας έως δύο φορές τον χρόνο. Επιπλέον, η άδεια ορίζεται στις δύο ημέρες εκ των οποίων η πρώτη δίδεται υποχρεωτικά κατά την ημέρα που γίνεται η αιμοδοσία και η δεύτερη χορηγείται το αμέσως επόμενο διάστημα αναλόγως των αναγκών της κάθε υπηρεσίας στην οποία υπάγεται ο εργαζόμενος-αιμοδότης. Επίσης, ο εργαζόμενος θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για αιμοδοσία τουλάχιστον πέντε ημέρες πριν από αυτήν.

“Όλες αυτές οι προϋποθέσεις και οι όροι που τίθενται με αυτήν την απόφαση, προκαλούν τεράστια εμπόδια στους εργαζόμενους - εθελοντές αιμοδότες του ΟΑΣΘ” εξηγεί στην Voria.gr ο πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του συνδικάτου, Θόδωρος Μεταξόπουλος. Κατ' αρχάς ως προς το ανώτατο όριο των δύο αιμοδοσιών το χρόνο ο κ. Μεταξόπουλος αναφέρει ότι “υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι οι οποίοι δίνουν αίμα, ακόμη και τέσσερις φορές ετησίως. Επιπλέον, υπάρχουν επίσης αρκετοί οι οποίοι δίνουν αιμοπετάλια σε πολύ τακτικά χρονικά διαστήματα”.

Όπως επισημαίνει, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες καλούνται κατ' επειγόντως εθελοντές αιμοδότες, κυρίως αυτοί οι οποίοι έχουν σπάνια ομάδα αίματος, να προσέλθουν για αιμοδοσία. “Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αδύνατο να τηρηθεί η απαίτηση για υποβολή αίτησης τουλάχιστον πέντε μέρες νωρίτερα”. Ο κ. Μεταξόπουλος θεωρεί αντικίνητρο και το γεγονός ότι ο αιμοδότης – εργαζόμενος δεν μπορεί να αξιοποιήσει το διήμερο της αδείας σε χρόνο που να εξυπηρετεί και τον ίδιο. “Αυτό γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια και είχε προβλεφθεί, μάλιστα και στη συλλογική σύμβαση εργασίας, όπως είχε προβλεφθεί ο εθελοντής αιμοδότης να δίνει αίμα όσες φορές μπορούσε ή ήταν αναγκαίο και όχι μόνον δύο φορές το χρόνο”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση αυτή του δ.σ. του ΟΑΣΘ “φοβάμαι πως θα επηρεάσει πολύ αρνητικά το σπουδαίο έργο το οποίο επιτελούμε ως συνδικάτο, στον τόσο κρίσιμο και αναγκαίο τομέα της αιμοδοσίας”. Όπως αναφέρει το συνδικάτο των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ έχει μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες αίματος στην Ελλάδα. Το 2015 είχαν συγκεντρωθεί 1.323 φιάλες αίματος. Το 2016 ήταν 1.225, το 2017 1.283, το 2018 1.190 και το 2019 1.067. Το 2020 μειώθηκαν στις 704 λόγω της πανδημίας, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 συγκεντρώθηκαν 433 φιάλες.

“Έως τώρα όλες οι διοικήσεις προέτρεπαν τους εργαζόμενους να δίνουν αίμα και τους επιβράβευαν γι' αυτό. Η απόφαση αυτή φοβάμαι πως θα λειτουργήσει αποτρεπτικά. Αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και αποτελεί μεγάλη αδικία, κυρίως για ανθρώπους οι οποίοι δίνουν τέσσερις και πέντε φορές το χρόνο αιμοπετάλια που έχουν ανάγκη συνάνθρωποί μας”, αναφέρει ο κ. Μεταξόπουλος. Τονίζει, παράλληλα, ότι αυτό γίνεται σε μια περίοδο που, λόγω ηλικίας, περιορίζεται και ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών. “Οι τελευταίες προσλήψεις στον ΟΑΣΘ έγιναν το 2012. Αυτό σημαίνει ότι έχει ανέβει σημαντικά ο μέσος όρος ηλικίας, άρα μειώνεται και η ικανότητα για αιμοδοσία. Ήδη δυνατότητα να αιμοδοτήσουν έχουν περίπου 900 άτομα σε σύνολο 1.900 εργαζομένων”.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ Γιώργος Σκόδρας αντικρούει τις αιτιάσεις του συνδικάτου λέγοντας ότι η απόφαση του δ.σ. του Οργανισμού ευθυγραμμίζεται πλήρως με την ισχύουσα νομοθεσία. “Δεν αυθαιρετήσαμε, ουσιαστικά υιοθετήσαμε ό,τι λέει ο νόμος στον οποίο, άλλωστε, αναφέρεται και η απόφαση. Επιπλέον, στην απόφαση του δ.σ. υπάρχει ρητή αναφορά η οποία λέει ότι 'σε ειδικές περιπτώσεις ή έκτακτες καταστάσεις υπάρχει εξαίρεση απ' όσα προβλέπονται στο νόμο'. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που κάποιος θα πρέπει εκτάκτως ή επειγόντως να δώσει αίμα ή αιμοπετάλια, θα μπορεί να το κάνει με μια απλή αίτηση, όσες φορές το χρόνο χρειαστεί”. Όσον αφορά την χορήγηση της διήμερης άδειας ο κ. Σκόδρας επισημαίνει πως “η δεύτερη μέρα θα πρέπει να δίνεται σε συσχέτιση και με τις ανάγκες της υπηρεσίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα δίνεται είτε την επομένη της αιμοδοσίας, εφόσον αυτό είναι εφικτό είτε μέσα στις επόμενες ημέρες”.