Skip to main content

ΟΑΣΘ: Λεωφορείο που αγοράστηκε από τη Λειψία πετάει... σπίθες

Από τα 49 λεωφορεία τα οποία αγοράστηκαν από τον δήμο Θεσσαλονίκης, στους δρόμους σήμερα - ένα χρόνο μετά - κυκλοφορούν τα μισά.

Εικόνες σαν κι αυτές, το όχημα να πετάει σπίθες, τις βλέπουμε συνήθως στη formula1. Τώρα τις συναντάμε και στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Στο βίντεο το οποίο είναι αναρτημένο στο facebook, φαίνεται ένα από τα λεωφορεία τα οποία ψώνισε σε τιμή ευκαιρίας ο δήμος Θεσσαλονίκης από την «αδελφή» πόλη της Λειψίας και τα δώρισε στον ΟΑΣΘ, να πετάει σπίθες από την εξάτμισή του. Όπως μου εξήγησε τεχνίτης του Οργανισμού, το πρόβλημα είναι γνωστό και έχει να κάνει με τους καταλύτες οι οποίοι θέλουν αντικατάσταση.

Από τα 49 λεωφορεία τα οποία αγοράστηκαν, στους δρόμους ζήτημα είναι αν, ένα χρόνο μετά, κυκλοφορούν έστω τα μισά. Κι απ' ότι μου λένε, πέρα από τους καταλύτες, τα λεωφορεία έχουν και άλλα προβλήματα τα οποία δεν είναι εύκολο να επιδιορθωθούν καθώς τα ανταλλακτικά τους είναι δυσεύρετα, ενώ και τα συνεργεία της πόλης δεν γνωρίζουν και πολλά από τον συγκεκριμένο τύπο του οχήματος.

Επίσης, όπως φαίνεται στο βίντεο, το λεωφορείο κινείται εκτός πόλης. Πιθανότατα να είναι εκτός υπηρεσίας και να κατευθύνεται σε κάποιο ιδιωτικό συνεργείο.

Πάντως, συχνά έχω δει κι εγώ τέτοια λεωφορεία να μεταφέρουν κόσμο εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος, στις ελάχιστες γραμμές που διατηρεί ακόμη ο ΟΑΣΘ και δεν έχουν δοθεί στα ΚΤΕΛ. Το επισημαίνω αυτό διότι ο δήμος, δια του ίδιου του Κωνσταντίνου Ζέρβα είχε ζητήσει τα συγκεκριμένα λεωφορεία, καθότι αγορασμένα με λεφτά του δήμου, να κινούνται αποκλειστικά εντός πόλης.