Skip to main content

ΟΑΣΘ: Προειδοποιητική απεργία αποφασίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι

Γιατί οδηγείται σε αυτήν την απόφαση το Συνδικάτο - Οι λόγοι της δυσαρέσκειας και η υπογραφή που μπήκε για την Αθήνα, αλλά όχι για τη Θεσσαλονίκη

Την κήρυξη προειδοποιητικής απεργίας μέσα στις επόμενες ημέρες αποφασίζει σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό συμβούλιο του Συνδικάτου εργαζομένων στον ΟΑΣΘ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην απόφαση αυτή οδηγείται το Συνδικάτο μετά το αδιέξοδο το οποίο προέκυψε στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση του Οργανισμού αλλά και με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Όπως είχε γράψει ήδη από τις 24 Ιουνίου η Voria.gr, μεταξύ της διοίκησης του ΟΑΣΘ και του Συνδικάτου υπήρχαν αποστάσεις καθώς, πέρα από το αδιέξοδο στις συζητήσεις για τη νέα ΣΣΕ, στη διάρκεια των τελευταίων περίπου δώδεκα μηνών η διοίκηση του Οργανισμού δεν εφαρμόζει άρθρα της προηγούμενης ΣΣΕ τα οποία αφορούν τις κοινωνικές παροχές προς τους εργαζόμενους. Για το θέμα αυτό το Συνδικάτο είχε στείλει τότε επιστολή προς τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, με κοινοποίηση και προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών καθώς και προς το υπουργείο Οικονομικών, με την οποία προειδοποιούσε για κινητοποιήσεις εφόσον συνεχιζόταν η ίδια κατάσταση. Σήμερα, μετά περίπου ενάμιση μήνα, το δ.σ. του Συνδικάτου συνέρχεται προκειμένου να ορίσει τη μορφή και την ημερομηνία της απεργίας.

Οι λόγοι της δυσαρέσκειας

Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ είναι δυσαρεστημένοι καθώς, όπως υποστηρίζουν υπάρχουν συνεχείς μονομερείς αποφάσεις για περικοπές δαπανών, πέραν του μισθολογικού κόστους. Περικοπές, δηλαδή, οι οποίες αφορούν κοινωνικές παροχές όπως τη μη απόδοση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και θέσης ευθύνης, γεγονός που πλήττει οικονομικά και ασφαλιστικά τους εργαζόμενους, επιδόματα σχετικά με τις κατασκηνώσεις για τα παιδιά των εργαζομένων, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, την επιδότηση φοίτησης παιδιών εκτός Θεσσαλονίκης, το επίδομα γέννησης παιδιού, δαπάνες για λογοθεραπείες παιδιών, οικονομική ενίσχυση σε εργαζόμενους που έχουν παιδιά με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% κ.ο.κ.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, οι εργαζόμενοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι καθώς, υπό αντίξοες συνθήκες, αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΟΑΣΘ, βάζουν πλάτη προκειμένου να υπάρχει υποτυπώδης εξυπηρέτηση προς το επιβατικό κοινό, αλλά αυτό δεν εκτιμάται από τη διοίκηση του Οργανισμού, ούτε από την πολιτική ηγεσία. «Δυστυχώς κοινή διαπίστωση όλων των εργαζομένων είναι ότι παλεύουμε μόνοι μας. Η αντιμετώπιση από την πλευρά της διοίκησης του ΟΑΣΘ, αν μη τι άλλο δείχνει εκδικητική με τη συνεχή αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων και μάλιστα κοινωνικού χαρακτήρα και χαμηλού κόστους», αναφέρει η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με πηγή από την πλευρά του ο ΟΑΣΘ ο λόγος που δεν καταβάλλονται τα επιδόματα τα οποία προβλέπονται στη ΣΣΕ η οποία έχει λήξει στις 30 Ιουνίου, είναι ότι ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης δεν έχει συνυπογράψει τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση την οποία έχει υπογράψει μόνο η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η συνολική ετήσια δαπάνη γι’ αυτές τις μη μισθολογικού κόστους δαπάνες ανέρχεται περίπου στις 800.000 ευρώ. Το Συνδικάτο των εργαζομένων είναι ενοχλημένο από το γεγονός ότι ο κ. Σκυλακάκης έχει υπογράψει ανάλογη απόφαση για τους εργαζόμενους στις Οδικές Συγκοινωνίες της Αττικής.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε χθες και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης το οποίο με ανακοίνωσή του εκφράζει την απόλυτη στήριξη προς τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ και ζητά από τη διοίκηση του Οργανισμού να επιλύσει βασικά ζητήματα που θα συμβάλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού καθώς και να προχωρήσει στην υπογραφή της νέας ΣΣΕ.