Skip to main content

ΟΑΣΘ: Προς εκτόνωση η κρίση με τα ΚΤΕΛ για τις οφειλές του οργανισμού στην κοινοπραξία

Με απόφαση Κώστα Καραμανλή εγκρίθηκε η α' δόση για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής ύψους 13 εκ. ευρώ, που λύνει το ζήτημα ρευστότητας του οργανισμού.

Προς εκτόνωση οδεύει η κρίση που απειλούνταν ανάμεσα στον ΟΑΣΘ και τα ΚΤΕΛ, εξαιτίας των οφειλών του οργανισμού προς την κοινοπραξία για την εκτέλεση μέρους του συγκοινωνιακού έργου.

Με απόφαση του του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, που αναρτήθηκε σήμερα στη Διαύγεια, εγκρίθηκε η καταβολή της πρώτης από τις συνολικά δύο δόσεις της αποζημίωσης που οφείλει το κράτος στον οργανισμό για την άσκηση για λογαριασμό του κοινωνικής πολιτικής, δηλαδή για την για την παροχή δικαιώματος μετακίνησης με πλήρη ή μερική απαλλαγή από την καταβολή κομίστρου στις αστικές συγκοινωνίες για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Η δόση ύψους περίπου 13 εκ. ευρώ θα φέρει ρευστό στα ταμεία του οργανισμού, δίνοντάς του τη δυνατότητα να αποπληρώσει μέρος των χρεών του προς τα ΚΤΕΛ, που απειλούσαν να βάλουν χειρόφρενο στις 10 Δεκεμβρίου, παραλύοντας τις αστικές συγκοινωνίες ενόψει μάλιστα των Χριστουγέννων. Η κοινοπραξία των τεσσάρων ΚΤΕΛ ( Θεσσαλονίκης, Σερρών, Κιλκίς και Χαλκιδικής), η οποία εξυπηρετεί 31 περιαστικές και τοπικές γραμμές του ΟΑΣΘ, φέρεται να είχε περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση εξαιτίας των οφειλών, αλλά και της αύξηση της τιμής των καυσίμων και συνεπώς και το μεταφορικού κόστους.

Ερωτηματικό, πάντως, παραμένει τι θα γίνει με τις οφειλές του ΟΣΕΘ προς τα ΚΤΕΛ, ο οποίος θα κληθεί μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου να προκαταβάλει το συμφωνηθέν ποσό για την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου του μήνα που ανέρχεται σε περίπου 1,8 εκ. ευρώ για τις δύο εν ενεργεία συμβάσεις. Να σημειωθεί ο ΟΑΣΘ εξακολουθεί να οφείλει το ποσοστό του 1,2% των επιδοτήσεων που βάσει νόμου πρέπει να αποδίδει και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κι όλα αυτά ενώ στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η σύμβαση με τα ΚΤΕΛ, η οποία πρόθεση του υπουργείου είναι να ανανεωθεί για έναν ακόμη χρόνο, με τον σχετικό φάκελο να αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στο Ελεγκτικό Συνέδριο.