Skip to main content

ΟΑΣΘ: Στο κενό μήνυση σε βάρος της διοίκησης για τα πρόστιμα σε ανεμβολίαστους υπαλλήλους

Το σωματείο των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, με το αιτιολογικό ότι η επιβολή προστίμων ήταν μη σύννομη

Παρά την πάροδο πέντε και πλέον μηνών εφαρμογής του μέτρου της υποχρεωτικής διενέργειας rapid test απ' όλους τους ανεμβολίαστους προκειμένου να προσέλθουν στην εργασία τους, υπάρχουν ακόμη και τώρα εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ οι οποίοι εξακολουθούν να μην υποβάλλονται σε τεστ με αποτέλεσμα να τους επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 300 ευρώ την εβδομάδα. Βεβαίως ο αριθμός τους έχει περιοριστεί δραστικά, ωστόσο, στον καθέναν εξ αυτών πλέον, τα πρόστιμα υπερβαίνουν τα χίλια ευρώ μηνιαίως. Παράλληλα, η άσκηση ένδικων μέσων από την πλευρά του σωματείου κατά της επιβολής των προστίμων δεν καρποφόρησε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΘ Γιώργο Σκόδρα τις τελευταίες εβδομάδες πρόστιμα περί μη συμμόρφωσης στην υποχρέωση διενέργειας rapid test επιβάλλονται σε βάρος περίπου δέκα υπαλλήλων. “Επειδή όμως είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι, τα ποσά που έχουν επιβληθεί σε βάρος τους είναι πολλά”, αναφέρει ο κ. Σκόδρας.

Η πλειονότητα, πάντως, των ανεμβολίαστων υπαλλήλων φαίνεται πως έχει συμμορφωθεί. Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής της υποχρεωτικής διενέργειας rapid test, δηλαδή κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, είχαν επιβληθεί πρόστιμα σε συνολικά 304 εργαζόμενους. Λίγο καιρό μετά, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου επιβλήθηκαν 75 πρόστιμα για τον ίδιο λόγο, ενώ στα μέσα Νοεμβρίου τα πρόστιμα περιορίστηκαν στα 17 και πλέον έχουν φτάσει στα 10.

Στο αρχείο

Τον περασμένο Νοέμβριο το σωματείο των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου, με το αιτιολογικό ότι η επιβολή προστίμων ήταν μη σύννομη καθώς, όπως ανέφεραν, δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες. Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, η διοίκηση του Οργανισμού δεν είχε φροντίσει να ενημερώσει εγκαίρως τους εργαζόμενους για την υποχρέωσή τους να υποβάλλονται σε rapid test, ενώ και η επιβολή των προστίμων έγινε ετεροχρονισμένα.

Την υπόθεση ανέλαβε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Δημήτρης Σμυρνής ο οποίος εισηγήθηκε να τεθεί στο αρχείο. Συγκεκριμένα, στην πρότασή του προς τον εισαγγελέα Εφετών αναφέρει πως η μήνυση είναι “νόμω αστήρικτη”, σημειώνοντας πως η επιβολή των προστίμων “έγινε νόμιμα”. Στις 19 Ιανουαρίου η αντιεισαγγελέας Εφετών Άννα Καραμόσχογλου έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.

Στο μεταξύ, το σωματείο με ανακοίνωσή του ενημερώνει εκ νέου τους ανεμβολίαστους και μη νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο εργαζόμενους για την υποχρέωσή τους να υποβάλλονται σε rapid test δύο φορές την εβδομάδα. Τονίζει, δε, ότι ανάλογη υποχρέωση έχουν και όσοι έχουν εμβολιαστεί πριν από τουλάχιστον επτά μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι τα πρόστιμα παρακρατούνται αυτομάτως από τον μισθό και οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης η οποία εξετάζεται από ειδική επιτροπή την οποία έχει συστήσει ο ΟΑΣΘ. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενστάσεις οι οποίες ευδοκιμούν είναι απειροελάχιστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχικές 232 ενστάσεις δεκτές έγιναν μόνον οκτώ, ενώ για άλλες 29 περιπτώσεις οι οποίες αφορούσαν εργαζόμενους που είχαν νοσήσει, έχει σταλεί ερώτημα προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την ΗΔΙΚΑ προκειμένου να προσδιοριστεί το χρονικό διάστημα εγκυρότητας του πιστοποιητικού νόσησης.