Skip to main content

ΟΑΣΘ: Τα τελευταία έξι χρόνια κατέβαλε το 1% του ενοικίου

Τι αναφέρει στη Voria.gr για τις οφειλές του ΟΑΣΘ ο Γιώργος Σταματίου, πρόεδρος του προμηθευτικού συνεταιρισμού «Ηρακλής».

Η μία λογική λέει, «αρκετά υπέρογκα ενοίκια εισπράξατε όλα τα προηγούμενα χρόνια, μαζί και χρήματα από το μέρισμα, καθώς αρκετά από τα μέλη σας είναι και μέτοχοι του ΟΑΣΘ, στο εξής δεν σας δίνω μία» κι ας εξακολουθώ να αξιοποιώ τα ακίνητά σας. Η άλλη λογική υπαγορεύει πως, εφόσον κρίνω ότι το μίσθωμα το οποίο είχε συμφωνηθεί είναι υψηλό, σας καλώ σε διαπραγμάτευση και εάν δεν συμφωνήσουμε στη μείωσή του καταγγέλω τη σύμβαση μίσθωσης.

Πρόκειται για τα ακίνητα τα οποία μισθώνει ο ΟΑΣΘ από τον προμηθευτικό συνεταιρισμό «Ηρακλής», δηλαδή για το εξαώροφο κτήριο των γραφείων του επί της οδού Παπαναστασίου συν τα δύο αμαξοστάσια σε Φοίνικα και Σταυρούπολη. Σύμφωνα με τον Γιώργο Σταματίου, πρόεδρο του «Ηρακλή», το ύψος του ενοικίου για τα τρία αυτά ακίνητα ορίστηκε στα 1.053.000 ευρώ ετησίως, ήτοι περίπου 88.000 μηνιαίως.

Έναντι αυτού του ποσού, ειδικότερα έναντι συνολικά περίπου 6,3 εκατ. ευρώ για τα τελευταία έξι χρόνια, ο ΟΑΣΘ έχει καταβάλει στους εκμισθωτές το ποσόν των 65.000 ευρώ, δηλαδή μόλις το 1%. Το ποσό αυτό κατέβαλε η διοίκηση του Στέλιου Παππά τον Ιανουάριο του 2018, έναντι των οφειλόμενων ενοικίων. Έκτοτε και έως και σήμερα, τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή διοίκηση δεν κατέβαλαν ούτε ευρώ για ενοίκιο.

Η υπό τον Γιώργο Σκόδρα σημερινή διοίκηση του ΟΑΣΘ συγκρότησε κάποια επιτροπή για να διαπραγματευτεί το θέμα του ενοικίου η οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Σταματίου, δεν κάλεσε ποτέ τον «Ηρακλή» για να συζητήσουν. Στο μεταξύ καμία από τις δύο προηγούμενες διοικήσεις, των μετόχων και του κ. Παππά, δεν κατήγγειλε τη σύμβαση η οποία στο μεταξύ έχει λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Υπό την ιδιότητα του εκκαθαριστή ο κ. Παππάς κατέθεσε αγωγή σε βάρος του «Ηρακλή» ζητώντας να επιστρέψουν ποσόν της τάξης περίπου των 11 εκατ. ευρώ με το αιτιολογικό ότι τα ενοίκια τα οποία είχαν συμφωνηθεί μεταξύ ΟΑΣΘ και «Ηρακλή» ήταν υπέρογκα. Για τον ίδιο λόγο κατατέθηκε και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του «Ηρακλή» έως του ποσού των περίπου 11 εκατ., αλλά και μια δεύτερη αίτηση ασφαλιστικών για δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του «Ηρακλή» έως το ποσό των 76 εκατ. ευρώ καθώς η πλευρά της πρώην διοίκησης θεωρεί ότι οι μέτοχοί του αποκόμμισαν παράνομα υπερβολικό επιχειρηματικό κέρδος, μέσω της είσπραξης της κρατικής επιδότησης από τον ΟΑΣΘ στον οποίο η πλειονότητα των μετόχων του «Ηρακλή» διαθέτουν μετοχές.

Οι υποθέσεις αυτές επρόκειτο να εκδικαστούν χθες το τριμελές εφετείο Αθηνών αλλά αναβλήθηκαν για το φθινόπωρο κατόπιν αιτήσεως της πλευράς της διοίκησης του ΟΑΣΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Σταματίου, η τελευταία φορά που καταβλήθηκε κανονικά το σύνολο του ενοικίου προς τον «Ηρακλή» ήταν το 2013. «Έκτοτε, και για τα επόμενα έξι χρόνια, συν τους δύο μήνες του 2020 εισπράξαμε εκείνες τις 65.000», αναφέρει ο κ. Σταματίου. Σύμφωνα με τον ίδιο η διοίκηση των μετόχων δεν τους πλήρωνε με το επιχείρημα ότι το κράτος κατέβαλε μέρος μόνον της κρατικής χρηματοδότησης, η δε διοίκηση του κ. Παππά δεν πλήρωνε επειδή θεωρούσε υπέρογκο το ενοίκιο, χωρίς ωστόσο, να κάνει κάτι για να το αλλάξει.

Στο μεταξύ, το χρέος προς τον «Ηρακλή» για τα ενοίκια των ετών 2014, 2015, 2016 και 2017 αναγνωρίστηκε από το Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο με πρόεδρο τότε την Βασιλική Θάνου, στο πλαίσιο της αναγνώρισης των συνολικών εσόδων – εξόδων του ΟΑΣΘ. Ωστόσο δεν καταβλήθηκε ποτέ. Για το λόγο αυτό ο «Ηρακλής» κατέθεσε δύο αγωγές διεκδικώντας τα ενοίκια αυτής της τετραετίας οι οποίες εκδικάστηκαν στον Νοέμβριο του 2019 και αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις.