Skip to main content

ΟΑΣΘ: Βάζει 1,7 εκατ. ευρώ για να φτιάξει τα λεωφορεία της Λειψίας

Ο διαγωνισμός για τη συντήρηση των λεωφορείων τα οποία αγόρασε ο δήμος Θεσσαλονίκης θα βγει στον αέρα τις επόμενες ημέρες

Διαγωνισμός για τη συντήρηση των λεωφορείων τα οποία αγόρασε ο δήμος Θεσσαλονίκης από τη Λειψία και εν συνεχεία τα παραχώρησε με χρησιδάνειο στον ΟΑΣΘ, πρόκειται να βγει τις επόμενες ημέρες στον αέρα.

Θα αφορά εργασίες συντήρησης των οχημάτων, αντικατάσταση του καταλύτη τους καθώς και τοποθέτηση κλιματιστικών, η απουσία των οποίων ανάγκασε τον Οργανισμό να τα αποσύρει από την κυκλοφορία τις τελευταίες ημέρες που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΘ Γιώργο Σκόδρα ο διαγωνισμός είναι σχεδόν έτοιμος και ο προϋπολογισμός του θα ανέλθει περίπου στα 1,7 εκατ. ευρώ.

Τα προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν στα λεωφορεία της Λειψίας υποχρέωσαν τον ΟΑΣΘ να κρατήσει το μεγαλύτερο μέρος τους μέσα στα αμαξοστάσια εδώ και σχεδόν έναν χρόνο. Στο διάστημα αυτό κυκλοφορούσαν μόλις 17 με 18 από τα συνολικά 49 οχήματα τα οποία είχε αγοράσει ο δήμος. Ήδη, από τις πρώτες κιόλας μέρες είχε εντοπιστεί το πρόβλημα με τους καταλύτες οι οποίοι υπερθερμαίνονται με αποτέλεσμα να προκαλούν βλάβες στον κινητήρα των λεωφορείων. Στη συνέχεια ήρθε να προστεθεί και η έλλειψη κλιματισμού που σε συνδυασμό με την απουσία ανοιγόμενων παραθύρων δημιουργούσε αποπνικτική ατμόσφαιρα μέσα στα λεωφορεία κατά το τελευταίο δίμηνο όταν ανέβηκε η θερμοκρασία. Εδώ και κάποιες βδομάδες δε, τα οχήματα βρίσκονται μονίμως στα αμαξοστάσια, τις ημέρες που επικρατεί καύσωνας.

Η αγορά των οχημάτων από τη Λειψία αποτέλεσε πολλές φορές πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ διοίκησης και αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης. Ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει δηλώσει ότι τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν ήταν υποχρέωση του ΟΑΣΘ να τα αποκαταστήσει. Ειδικότερα για τα κλιματιστικά ανέφερε πως η τοποθέτησή τους, όπως και η εν γένει συντήρηση των οχημάτων, έχει περιληφθεί στους όρους του χρησιδανείου με το οποίο παραχωρήθηκαν τα οχήματα στον ΟΑΣΘ.

Με το ποσό το οποίο πρόκειται να διαθέσει ο Οργανισμός για τη συντήρηση των λεωφορείων το συνολικό κόστος της αγοράς τους πρόκειται να υπερβεί τα 2,5 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο δήμος πλήρωσε 550.000 ευρώ για την αγορά τους ενώ και ο ΟΑΣΘ έχει διαθέσει έως τώρα περισσότερα από 300.000 με 350.000 για τη φύλαξη και τη μεταφορά τους από τη Γερμανία.

Στο μεταξύ αύριο το πρωί πρόκειται να υπογραφεί η σύμβαση για τη μίσθωση των επιπλέον 80 μεταχειρισμένων λεωφορείων της εταιρείας MED BUS & TRUCK του ομίλου Παπαδάκη. Όπως είχε γράψει η Voria.gr η σύμβαση επρόκειτο να υπογραφεί την περασμένη Παρασκευή αλλά μετατέθηκε για αύριο Τρίτη καθώς δεν είχε φτάσει ακόμη στον ΟΑΣΘ η εγγυητική επιστολή του προμηθευτή.