Skip to main content

Πάρκο για ΑμΕΑ στο πρώην ορφανοτροφείο-«Όχι» Άνθιμου σε Μπουτάρη

Οριστικά στο δημόσιο παραμένει το οικόπεδο του πρώην ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος», λέει η κυβέρνηση. Τι απαντά ο Άνθιμος.

του Νίκου Ηλιάδη

Οριστικά στο δημόσιο παραμένει το οικόπεδο του πρώην ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος» όπου πρόκειται να λειτουργήσει μέσα στους επόμενους μήνες πρότυπο πάρκο για Άτομα με Αναπηρίες, ασχέτως της τύχης που θα έχει η κατάληξη της συζήτησης μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και Μητρόπολης Θεσσαλονίκης για την εξεύρεση άλλου χώρου προκειμένου να κατασκευαστεί ίδρυμα ανιάτων. Αυτό ανέφερε στη Voria.gr κυβερνητική πηγή την ίδια ώρα που ο μητροπολίτης Άνθιμος, μιλώντας επίσης στη Voria.gr απορρίπτει την πρόταση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη να κατασκευαστεί το ίδρυμα σε έκταση την οποία έχει ο δήμος στα Λουτρά Θέρμης.

«Όχι» από Άνθιμο

Ερωτηθείς σχετικά από την Voria.gr ο κ. Άνθιμος τόνισε πως «εμείς δεν έχουμε αποδεχθεί την πρόταση του δημάρχου για την παραχώρηση έκτασης στα Λουτρά Θέρμης. Θα μπορούσαμε να το κάνουμε όμως υπάρχουν πάρα πολλά εμπόδια γι’ αυτό. Κατ’ αρχάς η περιοχή είναι εκτός των ορίων της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Είναι στη δικαιοδοσία της Μητροπόλεως Κασσανδρείας. Δεν μπορούμε να πάμε να χτίσουμε εκεί, είναι αδύνατον. Το είπα και στον δήμαρχο, αυτό που προτείνει είναι λάθος, εκεί είναι άλλη Μητρόπολη. Δεν μπορεί να προχωρήσει αυτή η πρόταση».

Κατά της Θεανώς Φωτίου

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός κατά της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου λέγοντας ότι «μας κατέστρεψε το σχέδιό μας». Αναφέρει ότι η Μητρόπολη έχει στείλει έως τώρα τέσσερα έγγραφα στην κ. Φωτίου, ζητώντας να ανανεωθεί η παραχώρηση του οικοπέδου του πρώην Ορφανοτροφείου η οποία είχε λήξει τον Δεκέμβριο του 2016 αλλά η αναπληρώτρια υπουργός δεν απάντησε σε κανένα από αυτά. «Είναι δυνατόν να μην απαντάει στον μητροπολίτη;» διερωτάται ο κ. Άνθιμος. Επίσης αποκαλύπτει ότι αρχικά η κ. Φωτίου ήταν σύμφωνη με την ανέγερση ιδρύματος ανιάτων στο πρώην ορφανοτροφείο και είχε ζητήσει να παραχωρηθούν στο υπουργείο είκοσι κρεβάτια από το ίδρυμα για την περίθαλψη δημοσίων υπαλλήλων. «Κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν να γίνει» αναφέρει ο μητροπολίτης. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι η Μητρόπολη έκανε σημαντικές δαπάνες έως τώρα, στα πέντε χρόνια που της είχε παραχωρηθεί η χρήση του οικοπέδου, για να ετοιμαστούν οι μελέτες για το νέο κτήριο, τον καθαρισμό του οικοπέδου κ.ο.κ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δαπάνες ανέρχονται συνολικά περίπου στα 400.000 ευρώ. «Τώρα γιατί θέλουν να μας το πάρουν; Αφού το καθαρίσαμε, προχωρήσαμε τα σχέδια, είχαμε έτοιμες τις μελέτες» τονίζει ο μητροπολίτης.

Προς νέα συνάντηση με τον δήμαρχο

Πάντως, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεννόησης με τον κ. Μπουτάρη λέγοντας ότι «σήμερα κιόλας θα τον καλέσω για να ξανασυζητήσουμε». Ο κ. Άνθιμος εμμένει, ωστόσο, στη θέση του ότι το ίδρυμα ανιάτων θα πρέπει να γίνει εντός των ορίων της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης «διαφορετικά η υπόθεση θα είναι στον αέρα».

«Ο δήμαρχος είναι σε συνεννόηση με τον κ. Άνθιμο και τώρα που επέστρεψε από το εξωτερικό θα συναντηθούν και νομίζω ότι θα βρεθεί λύση» δήλωσε στη Voria.gr η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα. Τόνισε πως «όταν θέλουν όλες οι πλευρές βρίσκεται λύση και θα βρεθεί και τώρα» ενώ χαρακτήρισε το έργο της κατασκευής του ιδρύματος ανιάτων «μεγάλο και χρήσιμο».

Πάρκο για ΑμεΑ

Πάντως, η κ. Φωτίου ξεκαθάρισε (μιλώντας Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης) ότι το οικόπεδο του πρώην ορφανοτροφείου ανήκει στην Γενική Γραμματεία Πρόνοιας, του υπουργείου Εργασίας. Τόνισε πως έπειτα από παρέμβαση του πρωθυπουργού υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον δήμο, για να υπάρξει μια σύμπραξη για τη δημιουργία πάρκου ΑμεΑ ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου το υπουργείο θα αναλάβει το σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση του έργου και ο δήμος Θεσσαλονίκης θα εκπονήσει τη μελέτη εφαρμογής και τις απαραίτητες άδειες που απαιτούνται, ενώ θα έχει και την ευθύνη της επίβλεψης του χώρου. Παράλληλα, το πάρκο θα αποδοθεί για χρήση στον δήμο για μια μεγάλη περίοδο, ενώ όπως τόνισε, ο χώρος θα εξακολουθήσει να αποτελεί δημόσια περιουσία. Η μελέτη σκοπιμότητας του έργου είναι έτοιμη και πλέον προχωράει η διαδικασία για την σύνταξη της μελέτης εφαρμογής η οποία εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη έως το τέλος του χρόνου.