Skip to main content

«Όχι» από Αποκεντρωμένη στην προσφυγή των γονέων για το Δωδέκατο

Οι γονείς, με την προσφυγή τους, ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη μη παραμονή του 12ου Δημοτικού επί της οδού Μ. Κάλλας.

Απέρριψε η Αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης την προσφυγή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, κατά της απόφασης για το λουκέτο στο 12ο δημοτικό σχολείο που βρίσκεται στην οδό Μ. Κάλλας.

Οι γονείς, με την προσφυγή τους, ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη μη παραμονή του 12ου Δημοτικού επί της οδού Μ. Κάλλας, του υπηρεσιακού σημειώματος του αντιδημάρχου Θανάση Παππά και της σχετικής επιστολής του αντιδημάρχου Παιδείας Γ. Δημαρέλου.

Η Αποκεντρωμένη στην απόφασή της επισημαίνει ότι «η προσφυγή ασκείται απαραδέκτως διότι στρέφεται κατά μη εκτελεστών διοικητικών πράξεων». Ειδικότερα, όπως σημειώνεται δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του δήμου να αποφασίσει την αναστολή λειτουργίας, κατάργηση, συγχώνευση ή υποβιβασμό σχολικών μονάδων, συναφώς και την παραμονή σχολικής μονάδας επί την έδρα αυτής». Ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, καθώς η οριστική απόφαση λαμβάνεται από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η οποία ήδη έχει διαμοιράσει τους μαθητές σε άλλα σχολεία.  

«Η μόνη αρμόδια για να κρίνει την παραμονή του σχολείου είναι η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ως μόνη αρμόδια αρχή απεφάνθη ότι δεν μπορεί το σχολείο αυτό να συνεχίζει κάτω από αυτές τις εξειδικευμένες αιτιολογίες που έχουν να κάνουν με την ασφαλή του λειτουργία», σχολίασε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα, κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση της Αποκεντρωμένης.

Επισήμανε ότι δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση κάποιων πραγμάτων και να χρησιμοποιείται για μικροπολιτικούς λόγους η ανάγκη των ανθρώπων αυτών. «Τις τεχνικές υπηρεσίες δεν πρέπει να τις απαξιώνουμε. Έγινε δημοτικό συμβούλιο, καταψηφίστηκε το αίτημα της παραμονής και προσέφυγε το σχολείο στην Αποκεντρωμένη και αυτή απάντησε ότι “έχει δίκιο η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης”», τόνισε η κ. Γούλα, σημειώνοντας ότι «αποδείχθηκε πως ένα θέμα καθημερινότητας κάποιοι θέλησαν να το βάλουν μπροστά για να κάνουν αντιπαράθεση για την αντιπαράθεση».

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Γιώργος Δημαρέλος δε θέλησε να σχολιάσει την απόφαση της Αποκεντρωμένης.

Από την πλευρά τους πάντως οι γονείς δε το βάζουν κάτω και σχεδιάζουν να καταθέσουν αίτηση θεραπείας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης, για την ανάκληση της απόφασης. Όπως σημειώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δήμητρα Καμπουράκη, οι γονείς ευελπιστούν σε μία θετική απόφαση και επισημαίνουν ότι με την αναστολή λειτουργίας καταργείται πλέον οριστικά το σχολείο.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα του 12ου δημοτικού σχολείου είχε απασχολήσει επανειλημμένως τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, όπου παραβρίσκονταν γονείς και μαθητές για να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο της σχολικής μονάδας. Από την πλευρά του ο δήμος Θεσσαλονίκης και οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες υπογράμμιζαν ότι το κτήριο είναι ακατάλληλο για τη φοίτηση μαθητών.