Skip to main content

«Όχι» από Μπουτάρη στην παρουσία πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ

Η πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης για την παρουσία των πολιτικών αρχηγών κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης. Η πρόταση του.

Να καταργηθεί η παρουσία των πολιτικών αρχηγών κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης πρότεινε εκ νέου ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο ζήτησε την έγκριση του Σώματος προκειμένου να σταλεί σχετική επιστολή προς όλα τα κόμματα, μετά από συνεννόηση με τα Επιμελητήρια, τους φορείς και την ΔΕΘ – Helexpo.

«Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια. Είναι ένα εμπορικο γεγονός και η πόλη διαλύεται. Αδειάζει από τους Θεσσαλονικείς η αγορά, ενώ είναι ανοιχτή τις δύο Κυριακές της ΔΕΘ. Το ταμείο είναι αρνητικό, ακόμα και τα μικρότερα καταστήματα δεν έκαναν τζίρο», σημείωσε ο δήμαρχος.

Ο κ. Μπουτάρης ανέφερε ότι μπορεί να γίνεται ένα φόρουμ βαλκανικό εκτός πόλης, όπως έχουν προτείνει στο παρελθόν και ο Σταύρος Καλαφάτης και άλλοι φορείς. «Να γίνεται ένα φόρουμ βαλκανικό, όχι όμως μέσα στην πόλη. 6000 αστυνόμους είχε η Θεσσαλονίκη, ξέρετε πόσο κόστισαν αυτοί και η μετακίνησή τους;», διερωτήθηκε ο δήμαρχος.

Όπως ανέφερε, «το 1974 ήρθε στην πόλη ο Καραμανλής, έκανε ομιλία και δεν άνοιξε μύτη, δεν είχε ένα αστυνόμο. Εγώ έχω για προστασία 3 αστυνόμους. Δεν γίνονται αυτά».

«Ξερετε πόσες ζημιές έγιναν; Μόνο στον δήμο έσπασαν δυο τζαμαρίες μεγάλες», ανέφερε.

Κατά την παρέμβασή του ο δήμαρχος χαρακτήρισε εντυπωσιακή τη φετινή ΔΕΘ. «Ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακή, με την παρουσία του αμερικανικού περιπτέρου. Τις απογευματινές ώρες είχε πολύ κόσμο. Προφανώς έπαιξαν ρολό και οι συναυλίες αλλά γενικότερα φέτος είχε αναβαθμισμένο επίπεδο», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής των «Εντάξει» Σταύρος Καλαφάτης ζήτησε να ενισχυθεί και να διερευνηθεί η παρουσία των πολιτικών στη ΔΕΘ, με ένα φόρουμ λίγες μέρες νωρίτερα.  

«Δεν είναι η πρότασή μου που έβαλα στο τραπέζι πριν από χρόνια, δεν είναι στην κατεύθυνση του δημάρχου, όπως την κατέθεσε. Εγώ δεν είμαι από εκείνους που θέλουν να αποκλείσουν οι εκάστοτε πολιτικοί αρχηγοί από την πόλη. Ουσιαστικά λέω το αντίθετο να διευρύνουμε, να ενισχύσουμε να εμπλουτίσουμε τον θεσμό της ΔΕΘ και να ξεκινάει από ένα οικονομικό πολιτικό φόρουμ που θα ξεκινάει λίγες τρεις - τέσσερις μέρες νωρίτερα. Να μην αφήσουμε τις εκάστοτε συνθήκες να αποκλείσουμε την έλευση των πολιτικών παραγόντων. Προτείνω να προσθέσουμε αίγλη στη ΔΕΘ και να προηγηθεί λίγο νωρίτερα ένα τέτοιο φόρουμ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλαφάτης.  

Σημαντική χαρακτήρισε την παρουσία των πολιτικών στην πόλη, τις ημέρες της ΔΕΘ η Ρία Καλφακάκου από την παράταξη «Ανοιχτή Πόλη». «Ιδιαίτερα φέτος αντί για 10.000 είχαμε 150 άτομα, αποφασισμένα να διαλύσουν την πόλη. Θεωρώ το πολιτικό γεγονός της έλευσης των πολιτικών αρχηγών είναι ευρύτερης σημασίας από αυτά τα γεγονότα, που τα άτομα θα βρουν κάποιο άλλο τρόπο να εκφραστούν κάποια στιγμή», υπογράμμισε

«Όποιος έχει καλή πολιτική, δεν έχει κανέναν λόγο να φοβάται. Ο κόσμος κατεβαίνει στους δρόμους γιατί οι πολιτικές τον κατεβάζουν», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος από την  Λαϊκή Συσπείρωση Μιχάλης Κωνσταντινίδης.

«Να φύγει από το κέντρο η ΔΕΘ», ζήτησε η Μόνικα Αϊβάζογλου, από την παράταξη  «Γειτονιές σε Δράση», αναφέροντας πως «κάθε χρόνο ακούμε την ίδια επιθυμία από τον δήμαρχο αλλά δεν βλέπουμε να κάνει κάτι γι αυτό».

«Δηλαδή επειδή οι πολιτικές προσωπικότητες δρουν ενάντια στο λαό, στον μικρόκοσμο τους και είναι εχθροί της πλατιάς πλεοψηφίας η λύση είναι να διοργανώσουμε διαφορετική τελετή για να κουβεντιάσουν; Το ενδεχόμενο να εκπροσωπούνται οι πολίτες από προσωπικότητες που συμμερίζονται τις κοινωνικές επιταγές και τις εθνικές προτεραιότητες το πετάμε στα σκουπίδι; Φοβερή η λύση του δημάρχου», σχολίασε ο Κωνσταντής Σεβρής από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη».