Skip to main content

«Όχι» από το υπουργείο Ενέργειας για τις μονάδες βιομάζας στα Βασιλικά

Το υπουργείο έκανε δεκτές τις προσφυγές του δήμου Θέρμης ακυρώνοντας τις αποφάσεις της Αποκεντρωμένης η οποία είχε εγκρίνει την επένδυση.

του Νίκου Ηλιάδη

«Άκυρο» από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος στην επένδυση του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή, Γιώργου Σαλαγκούδη για την κατασκευή δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αεριοποίηση βιομάζας στην περιοχή των Βασιλικών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος έκαναν δεκτές τις δύο προσφυγές τις οποίες είχε καταθέσει ο δήμος Θέρμης, σε βάρος αντίστοιχων αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Μακεδονίας Θράκης με τις οποίες δινόταν το πράσινο φως για την πραγματοποίηση της επένδυσης.

Η σχετική απόφαση ελήφθη τη Δευτέρα και πρόκειται να αναρτηθεί σήμερα, αύριο στη Διαύγεια. Ωστόσο, για την εξέλιξη αυτή ο κ. Φάμελλος ο οποίος τις ημέρες αυτές βρίσκεται στο Ισραήλ, ενημέρωσε σύμφωνα με πληροφορίες το δήμαρχο Θέρμης Θόδωρο Παπαδόπουλο ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε χθες το βράδυ το δημοτικό συμβούλιο.

Έπειτα από περίπου διετή περίοδο διαβούλευσης και έντονων αντιδράσεων από κατοίκους της περιοχής, αλλά και από το δήμο Θέρμης, η διπλή επένδυση της εταιρίας «BIOSOL» η οποία ανήκει στον πρώην υπουργό, εγκρίθηκε από τον πρώην γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης (ΑΔΜΘ) Νικήτα Φραγκισκάκη, στις 22 Μαΐου. Ωστόσο, αμέσως μετά, ο δήμος Θέρμης κατέθεσε προσφυγές κατά των δύο αυτών εγκριτικών αποφάσεων, οι οποίες μεταβιβάστηκαν προς εξέταση και τελική κρίση στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Η πρώτη προσφυγή αφορούσε το σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αεριοποίηση βιομάζας (ισχύος 498 kWe) στα Βασιλικά και η δεύτερη προσφυγή αφορούσε αντίστοιχο σταθμό στην περιοχή της Λακκιάς.

Το σκεπτικό

Σύμφωνα με πληροφορίες με την απόφασή του το υπουργείο κάνει δεκτούς ορισμένους από του λόγους τους οποίους επικαλείται ο δήμος Θέρμης. Ειδικότερα, σύμφωνα με αρμόδια πηγή γίνεται δεκτό το επιχείρημα ότι κατά την αδειοδότηση των δύο μονάδων δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη εκ του νόμου διαδικασία έγκρισης των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου ότι λείπει η γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) της ΑΔΜΘ, η οποία είναι απαραίτητη εκ του νόμου.

Επιπλέον, στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση των δύο μονάδων προβλέπεται ότι η πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιηθεί είναι ροκανίδια (wood chips) και θα γίνεται προμήθεια από την εγχώρια ή από τη διεθνή αγορά βάσει σχετικών τιμών, καθώς και κλαδέματα από την γύρω περιοχή. Εξ’ αυτών προκύπτει ότι «δεν καλύπτεται η προϋπόθεση της εγγύτητας της εγκατάστασης με την πηγή προέλευσης της πρώτης ύλης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να χωροθετηθεί προνομιακά και εξαιρετικά στην εν λόγω περιοχή, που είναι χαρακτηρισμένη ως γη υψηλής παραγωγικότητας και προορίζεται πρωτίστως για αγροτική εκμετάλλευση».