Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020
x

«ΟΧΙ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΛΚΙΣ ΣΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ 100 ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Αντίθετο με τη μεταφορά και φιλοξενία 100 προσφύγων το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς. Ζητά να τηρηθεί η αρχή της αναλογικότητας.

Την αντίθεσή του για την μεταφορά και φιλοξενία 100 προσφύγων σε ξενοδοχείο της Πικρολίμνης εξέφρασε χθες το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς.  

Το Σώμα ενημέρωσε χθες για το θέμα σε έκτακτη συνεδρίαση ο δήμαρχος Δημήτρης Κυριακίδης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ΕΙΔΗΣΕΩΝ, αναφέρθηκε στην ενημέρωση που είχε από τον διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη  το μεσημέρι της Πέμπτης ότι το Σαββατοκύριακο θα έρθουν στο Κιλκίς 100 πρόσφυγες συριακής καταγωγής.

Ο κ. Κυριακίδης τόνισε ότι έπεισε τον ιδιοκτήτη - εκπρόσωπο της ξενοδοχειακής επιχείρησης να μην υπογράψει τη σύμβαση με το Υπουργείο για τη φιλοξενία των 100 προσφύγων.

Σημειώνεται ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επιχείρησης είναι ασαφές τουλάχιστον ως προς τη συμμετοχή του δήμου Κιλκίς σε αυτό (η επιχείρηση στήθηκε από τα τέλη της δεκαετίας του '80 με κύριο μέτοχο την τότε κοινότητα Ξυλοκερατιάς , πέρασε επί "Καποδίστρια" στο Δήμο Πικρολίμνης, εν τω μεταξύ μπήκε ιδιώτης επενδυτής και τα τελευταία πολλά χρόνια κατέχεται και διοικείται από ιδιώτες, προφανώς μέσα από διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου).

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να επικαιροποιήσει ανάλογη προ ετών απόφαση του να μην δεχθεί άλλους πρόσφυγες επικαλούμενο ως κύριο επιχείρημα το γεγονός ότι ο αριθμός των προσφύγων- μεταναστών που φιλοξενούνται τόσο στο δήμο όσο και συνολικά στο νομό (δήμοι Κιλκίς και Παιονίας) είναι υπερδιπλάσιος και σχεδόν τριπλάσιος του αναλογούντος σε αυτόν με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια.

Ο κ. Κυριακίδης επικαλέστηκε ότι με βάση την αρχή της αναλογικότητας ο νομός οφείλει να φιολοξενήσει 627 πρόσφυγες εκ των οποίων οι 400 στο δήμο στο Κιλκίς. Και στο μεν δήμο Κιλκίς φιλοξενούνται ήδη σχεδόν 700 πρόσφυγες (385 σε σπίτια μέσω της ΟΜΝΕΣ και 300 στο ξενοδοχείο ΔΗΜΗΤΡΑ στο Σ. Μουριών) ο δε δήμος Παιονίας είναι επιβαρυμένος έτι πλέον καθώς στη δομή Ν. Καβάλας φιλοξενούνται περί τα 1200 άτομα και στο Πολύκαστρο σε κατοικίες και σε ξενοδοχεία της περιοχής περί τα 300 άτομα. Συνολικά δηλαδή στο ν. Κιλκίς φιλοξενούνται τριπλάσιοι πρόσφυγες  από όσους αναλογούν με πληθυσμιακά κριτήρια.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ