Skip to main content

«Όχι» από τον δήμο στη δωρεάν στάθμευση για τους επαγγελματίες

Όπως είπαν σήμερα ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου, «εάν γίνει κάτι τέτοιο θα τιναχθεί το σύστημα στον αέρα»

Απορρίπτει ο δήμος Θεσσαλονίκης το αίτημα των επαγγελματιών να ισχύσει το μέτρο της δωρεάν στάθμευσης κατοίκου και για τους ίδιους (δείτε εδώ και εδώ).

Όπως είπαν σήμερα ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου, «εάν γίνει κάτι τέτοιο θα τιναχθεί το σύστημα στον αέρα».

«Δεν βγαίνουν οι αριθμοί, από που θα πάρουμε τις θέσεις για να τις δώσουμε στους επαγγελματίες; Από τους μόνιμους κατοίκους ή από τους επισκέπτες; Οι θέσεις στάθμευσης είναι περιορισμένες. Εμείς προσπαθούμε να βελτιώσουμε το υπάρχον σύστημα, δεν δίνουμε την άριστη λύση», ανέφερε η κ. Αγγελίδου, σημειώνοντας ότι εάν υπήρχαν θέσεις, θα ήθελε ο δήμος να ικανοποιήσει το αίτημα των επαγγελματιών.

«Τι θα πει δεν μπορούν να παρκάρουν; Οι ίδιοι με τα αυτοκίνητά τους; Δεν θα παρκάρουν μπροστά στα καταστήματά τους», σημείωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ξεκαθαρίζοντας ότι «πρώτη προτεραιότητα έχει ο μόνιμος κάτοικος».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, το σύστημα με την κάρτα παλιά δεν λειτουργούσε καθόλου. «Το σημερινό σύστημα έχει ελευθερώσει θέσεις για τους επισκέπτες  και οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν τις θέσεις τους. Προφανώς γίνονται μπερδέματα αλλά αυτό είναι μέσα στο πρόγραμμα. Τόσα πολλά αυτοκίνητα που υπάρχουν στον δήμο δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν αλλιώς. Αυτά που λένε οι υποψήφιοι δήμαρχοι ας έρθουν να διορθώσουν όλα τα λάθη που κάνουμε εμείς», υπογράμμισε, τονίζοντας πως ορισμένες φορές οι απαιτήσεις που υπάρχουν αγγίζουν τα όρια του παραλόγου.

Αναφερόμενη στις αντιδράσεις στην Ε΄ Δημοτική Κοινότητα η κ. Αγγελίδου υποστήριξε ότι η πλειοψηφία των κατοίκων θεωρεί ωφέλιμο το μέτρο, σημειώνοντας πως κάτοικοι και από άλλα σημεία ζητούν να εφαρμοστεί στις περιοχές τους.

Η κ. Αγγελίδου έκανε λόγο για ένα θετικό και αποδοτικό σύστημα, καθώς, όπως είπε, οι επισκέπτες του κέντρου βρίσκουν θέσεις και οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν διασφαλισμένες θέσεις. Μίλησε επίσης για βελτίωση του κυκλοφοριακού, μείωση της παραβατικότητας καθώς και αύξηση των εσόδων του δήμου. «Από τη στιγμή που ξεκίνησε η εφαρμογή του τα έσοδα του δήμου και του αναδόχου είναι 3,792 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο τον μήνα ο δήμος και ο ανάδοχος εισπράττει περίπου 300.000 ευρώ, όταν ετησίως εισέπραττε 200-300.000 ευρώ», τόνισε η κ. Αγγελίδου.

Ήδη, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Οικονομικών έχουν δοθεί 10.000 κάρτες μονίμων κατοίκων, ενώ υπάρχουν 40.000 μόνιμοι χρήστες της εφαρμογής thesi.gr. Ετησίως γίνονται 1.400.000 σταθμεύσεις επί πληρωμή ενώ οι δημοτικοί αστυνομικοί έχουν πραγματοποιήσει 755.000 ελέγχους ετησίως. Μόνο στο πρώτο δίμηνο του 2019 η δημοτική αστυνομία πραγματοποίησε 119.000 σκαναρίσματα. «Μπορείτε να δείτε με αυτά τα νούμερα ότι είναι ένα καινοτόμο σύστημα που λειτουργεί και που ωφελεί την πόλη», τόνισε η κ. Αγγελίδου.

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών γνωστοποίησε τέλος ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστούν τα κριτήρια για τη χορήγηση κάρτας μόνιμων κατοίκων.