Skip to main content

«Όχι, η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο τρίτο κύμα της πανδημίας»

Άρθρο του Γιάννη Σαμσούρη, στελέχους σε φαρμακευτική εταιρεία, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και το λεγόμενο τρίτο κύμα.

Του Γιάννη Σαμσούρη*

Ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων της εβδομάδας (31/1-6/2/2021) διαμορφώθηκε στα 974 κρούσματα. Η μεταβολή των κρουσμάτων σε επίπεδο εβδομάδας δείχνει μια αύξηση των κρουσμάτων της τάξεως του 40% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και +104% σε σχέση με την εβδομάδα 17-23/1/2021. Για τη Θεσσαλονίκη τα αντίστοιχα νούμερα είναι στο + 69 % με την προηγούμενη εβδομάδα +75% με την προ-προηγούμενη. Η θετικότητα της εβδομάδας διαμορφώθηκε στο 2,6%, ελαφρώς αυξημένη από το 2,4 της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά απέχοντας πολύ από το 4% που το ECDC ορίζει σαν σημείο συναγερμού.



Αντίθετα, οι νοσηλείες των MEΘ Covid-19 παρουσιάζουν μια κάμψη της τάξεως του 9% ενώ σε σύγκριση με την εβδομάδα 17-23/1/2021 είναι σχεδόν κατά 20% κάτω. Τέλος, οι απώλειες της εβδομάδας παρουσιάζουν μια αύξηση 9%, ενώ με την προ-προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάζουν κάμψη 5%.



Με βάση αυτά τα στοιχεία μπορούμε να πούμε ότι δεν βρισκόμαστε σε ένα τρίτο κύμα της νόσου αλλά σε μια αναμενόμενη και ελεγχόμενη αύξηση των κρουσμάτων εξαιτίας της λειτουργίας των σχολείων και τις αγοράς. Οι τάσεις δείχνουν μις σταθερότητα πέριξ των 1000 κρουσμάτων καθημερινά χωρίς να παρουσιάζεται κάποια ανησυχητική εκθετική αύξηση των ημερήσιων  κρουσμάτων ή επιβάρυνση των ΜΕΘ.  Την προηγούμενη φορά που είχαμε αντίστοιχο μέσο όρο κρουσμάτων (τέλη Οκτωβρίου του 2020), οι αυξήσεις σε επίπεδα εβδομάδας ήταν στο +150% και στο +300% με την προ-προηγουμένη, τόσο σε πανελλήνιο επίπεδο όσο και στη Θεσσαλονίκη και οι νοσηλείες στις ΜΕΘ διπλασιάζονταν ανά εβδομάδα.

Το  ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) καταμετρώντας τα στοιχεία των τελευταίων 14 ημερών (αριθμός κρουσμάτων, αριθμός τεστ, δείκτης θετικότητας), κατατάσσει την Ελλάδα στις πορτοκαλί χώρες στην καλύτερη θέση μαζί με τη Φιλανδία και τη Νορβηγία.



Από την αρχή της πανδημίας και με βάση τους θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκους ( ο μοναδικός αξιόπιστος δείκτης όλων των παραμέτρων της πανδημίας), η Ελλάδα καταλαμβάνει την 33η θέση με 573 θανάτους ανά 1Μ κατοίκους (στοιχεία της worldometers), στην καλύτερη θέση από όλες της χώρες της Ε.Ε (πίνακας 5).



Η μάχη με την πανδημία γίνεται από όλες τις χώρες με δύο στόχους, να περιορίσουν τις απώλειες σε ανθρώπους και στην οικονομία. Σε αυτή τη διελκυστίνδα η Ελλάδα έχει δείξει μέχρι και  σήμερα εξαιρετική ισορροπία. Τα μέτρα που πάρθηκαν τις τελευταίες μέρες έχουν κυρίως προφυλακτικό χαρακτήρα για να διατηρήσουν σταθερά και ελεγχόμενα από το Σύστημα Υγείας τα επίπεδα των κρουσμάτων, στο επίπεδο έως και 1200 με 1500 ημερησίως (με 40.000 τεστ ημερησίως έως 1600 κρούσματα είναι κάτω από το όριο συναγερμού σύμφωνα με το ECDC), έως ότου έρθουν τα αποτελέσματα του μαζικού εμβολιασμού για τον έλεγχο της πανδημίας.

Ευτυχώς, έχουμε σύμμαχο και τον καλό καιρό σε αυτή την προσπάθεια. Το πρόβλημα όμως είναι η καθολική  τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων. Η δυνατότητα ύπαρξης ενός αστυνομικού πάνω από κάθε πολίτη  για να ελέγχει την ορθή τήρηση των μέτρων, δυστυχώς δεν υπάρχει. Τα μέτρα στηρίζονται στην ατομική ευθύνη, άγνωστες λέξεις για ένα ευτυχώς μικρό αλλά πολύ σημαντικό μέρος των πολιτών για τον αποτελεσματικό έλεγχο της πανδημίας (αυτό το 10% με 15% που δεν τηρεί τα μέτρα συντηρεί τη νόσο στην κοινωνία κρατώντας κράτος και επιστήμονες για πιθανή αναξέλεγκτη πορεία της νόσου όπως γίνεται αυτές τις μέρες στην Πορτογαλία).

Στους ανόητους  εξυπνακισμούς για τις ώρες που κολλάει ο κορωνοϊός (πριν τις 9 δεν κολλάει μετά τα 9 κολλάει) ή δεν κολλάει στα λεωφορεία αλλά κολλάει στα εστιατόρια, η απάντηση είναι μια: ΚΟΛΛΑΕΙ ΠΑΝΤΟΥ !!! Απλώς είναι άλλο να «ανέχεσαι» διασπορά για να ζήσει η οικονομία (σχολεία, εμπορικά καταστήματα, ΜΜΜ κλπ) και άλλο να «ανέχεσαι» κρούσματα για διασκέδαση του κόσμου (εστιατόρια καφέ, γήπεδα ,ψάρεμα κλπ). Ας σταματήσει αυτή η καραμέλα που υποθάλπει την εθνική προσπάθεια. Φυσικά και υπάρχει ψυχολογική επιβάρυνση στον κόσμο από τον εγκλεισμό, ωστόσο, για τη σοβαρότητα και το ύψος του προβλήματος θα μας μιλήσουν οι ψυχίατροι μετά το τέλος της πανδημίας.

Στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να δούμε και τον αριθμό των τεστ που έχει κάνει η κάθε χώρα. Αλήθεια τι μπορούν να μας απαντήσουν κάποιοι ανόητοι που βλέπουν σαν πανάκεια την διενέργεια τεστ κορωνοϊού, όταν χώρες με πενταπλάσιο αριθμό τεστ από την Ελλάδα έχουν τριπλάσιο αριθμό θανάτων ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους!

Για την ώρα λοιπόν παραμένουμε ψύχραιμοι, δεν είμαστε σε τρίτο κύμα και κατά την εκτίμηση μου δεν πρόκειται να μπούμε σε τρίτο κύμα. Τηρούμε τα μέτρα που εισηγούνται οι επιστήμονες, αποφασίζει η πολιτεία και περιμένουμε να εμβολιαστούμε ώστε να έρθει η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης.

*Ο Γιάννης Σαμσούρης έχει σπουδάσει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, έχει ΜΒΑ από την ΕΔΕΕ και είναι στέλεχος σε φαρμακευτική εταιρεία.