Skip to main content

«Όχι» στο erga omnes από Ιβάνοφ, κατ' αρχήν συμφωνία βλέπει ο Ζάεφ

Ο Γκιόργκε Ιβάνοφ δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση του γραφείου του.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κάνει λόγο για κατ' αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα, ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ απορρίπτει την ονομασία erga omnes (έναντι όλων), που η Ελλάδα έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εξεύρεση κάθε λύσης (δείτε εδώ).

«Η στάση του προέδρου Ιβάνοφ είναι συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ιβάνοφ, σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ.

Νωρίτερα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Ζάεφ σημείωσε ότι «αληθινοί πατριώτες είναι αυτοί που εξασφαλίζουν το μέλλον των "Μακεδόνων"». «Η "Μακεδονία" εντάσσεται στο ΝΑΤΟ και επιλύουμε μια διαφορά 25 ετών που έχει παρασύρει προς τα κάτω την χώρα», τόνισε.

Ο πρόεδρος της χώρας θα συναντηθεί με τον Νικολά Ντιμιτρόφ την Πέμπτη και ο υπουργός Εξωτερικών θα τον ενημερώσει για όλες τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες, με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.  

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος Ιβάνοφ εξελέγη από το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO, του οποίου ηγέτης ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Νικολά Γκρούεφσκι και πλέον μένει να φανείο αν η στάση του Ιβάνοφ προδιαγράφει τη γενικότερη στάση της εθνικιστικής αντιπολίτευσης.