Skip to main content

Κορωνοϊός: Τι να προσέξουν οι γονείς με μικρά παιδιά στο σπίτι

Οι γονείς πρέπει να αποφύγουν ακόμη και το κρυολόγημα για τα παιδιά, συμβουλεύει ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής του ΑΠΘ Δρ. Παύλος Νικολαΐδης.

Να μείνουν μακριά από πάρκα με κόσμο τα παιδιά και οι γονείς συστήνουν οι παιδίατροι και οι λοιμωξιολόγοι αυτές τις ημέρες συστήνοντας την πλήρη εφαρμογή του μέτρου «Μένουμε Σπίτι». Ήδη ένας ένας οι δήμοι προχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες στο κλείσιμο των παιδικών χαρών μετά από τα φαινόμενα συνωστισμού γονέων και παιδιών που ακολούθησαν την παύση λειτουργίας των σχολείων.

Mιλώντας στην Voria.gr η παιδίατρος, Γεωργία Μπίτσιου τόνισε πως στα πάρκα, τα παιδιά μπορεί να έρθουν σε επαφή με άλλα παιδιά ή να αγγίξουν επιφάνειες που φέρουν τον ιό. Η ίδια πρότεινε ως καλύτερη λύση το παιδί να παίξει σε μια ανοιχτωσιά, όπως ένα μικρό δάσος. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, η λύση του πάρκου μπορεί να ακολουθηθεί αλλά με σύνεση. Οι γονείς καλό θα ήταν να αποφύγουν την επαφή του παιδιού με αλλά παιδιά αλλά και να χρησιμοποιούν αντισηπτικό όταν το παιδί αγγίζει επιφάνειες που μπορεί να φέρουν τον ιό, όπως παγκάκια. Ακόμα, η παιδίατρος υπογράμμισε πως πρέπει να αποφεύγονται και οι συγκεντρώσεις στα σπίτια με μητέρες και παιδιά καθώς ελλοχεύει ο ίδιος κίνδυνος μετάδοσης.

Η κ. Μπίτσιου τόνισε επίσης τη σημασία της καλής υγιεινής μέσα στο σπίτι λέγοντας πως πρέπει γονείς και παιδιά να προσέχουν πολύ ώστε να εφαρμόζουν όλους τους κανόνες αλλά να ακολουθούν και σωστή διατροφή. «Οι γονείς λειτουργούν ως παράδειγμα στο ζήτημα αυτό», επισήμανε η ίδια λέγοντας παραδείγματος χάρη πως πρώτα οι γονείς πρέπει να βγάζουν τα παπούτσια τους πριν μπουν στο σπίτι, να καθαρίζουν καλά τα χέρια τους και να τρέφονται καλά προτιμώντας φρούτα και λαχανικά ώστε να τους μιμηθεί το παιδί. 

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο λοιμωξιολόγος και ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Δρ. Παύλος Νικολαΐδης ο οποίος προτάσσοντας το σύνθημα «Μένουμε Σπίτι», πρότεινε μικρής διάρκειας και περιορισμένες βόλτες σε ανοιχτά μέρη και πάρκα στα οποία ωστόσο δεν υπάρχει πολύς κόσμος. Όπως αναφέρει ο ίδιος, σκοπός είναι να αποφύγουμε ακόμα και το κρυολόγημα για τα παιδιά γιατί σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του υπουργείου, κάθε ασθενής που έχει συμπτώματα ίωσης ή και απλού κρυώματος πρέπει να απομονώνεται. Άρα, σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν τις συναναστροφές με άτομα που έχουν κάποιο κρύωμα ή ίωση. Επίσης, πέρα από την τήρηση της καθημερινής υγιεινής, οι κοινόχρηστοι χώροι του σπιτιού και κυρίως η τουαλέτα πρέπει να καθαρίζονται δύο με τρεις φορές την ημέρα. 

Σε περίπτωση που υπάρχει κάποιος στο σπίτι που ασθενεί, καλό είναι τα υπόλοιπα μέλη να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις και να μην έχουν πολλές επαφές και η οικογένεια να ορίζει έναν άνθρωπο που θα περιποιείται τον άρρωστο ώστε να μην κινδυνεύσει να κολλήσει και κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας.

Υπενθυμίζεται πως το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων στις ΗΠΑ συμβουλεύει να:

- υπενθυμίζετε στα παιδιά να μένουν μακρυά από ανθρώπους που βήχουν ή φταρνίζονται
- υπενθυμίζετε στα παιδιά να βήχουν ή να φτερνίζονται μέσα στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντηλο το οποίο μετά θα πετάξουν
- υπενθυμίζετε στα παιδιά να μην ακουμπούν το πρόσωπό τους και να μην «πειράζουν» τη μύτη τους
- μάθετε στα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους καλά και σχολαστικά και για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αν δεν υπάρχει νερό και σαπούνι, εναλλακτικά δειξ'τε στα παιδιά πως να χρησιμοποιούν τα αντισηπτικά