Skip to main content

«Όχι» στη μονάδα καύσης υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Σίνδου λόγω ρυμοτομικού

Αν και η μονάδα πληροί τα κριτήρια λειτουργίας στη ΒΙΠΕ, ωστόσο δεν υπάρχει εγκεκριμένο ρυμοτομικό που να επιτρέπει την εγκατάστασή της εκεί.

Σε ένα τυπικό μεν, αλλά κρίσιμα ουσιώδες ζήτημα «πάτησε» η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, προκειμένου να γνωμοδοτήσει αρνητικά και μάλιστα ομόφωνα επί της εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδας θερμικής επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων εντός της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης.

Παρότι φαίνεται η μονάδα να πληροί όλα τα κριτήρια για να λειτουργήσει (εξ ου και η θετική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας) εντούτοις δεν υπάρχει εγκεκριμένο ρυμοτομικό για τη ΒΙΠΕ Σίνδου, γεγονός που ανάγκασε την πλειοψηφία της Μητροπολιτικής Επιτροπής να εισηγηθεί αρνητικά στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μονάδας. Κάτι, που όπως τόνισε και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, θα γίνεται στο εξής σε κάθε γνωμοδότηση που θα κληθεί να αποφασίσει η Μητροπολιτική Επιτροπή, μέχρι η ΒΙΠΕ να αποκτήσει ρυμοτομικό.

Διαβάστε: Σίνδος - Διαμαρτυρία κατοίκων για τις δύο μονάδες αποτέφρωσης

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν ήδη τοποθετηθεί αρνητικά στην εγκατάσταση και λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας καύσης επικίνδυνων αποβλήτων από νοσοκομεία και άλλες υγειονομικές μονάδες, ενώ και η διοίκηση του δήμου Δέλτα είναι κάθετα αντίθετη και μάλιστα δηλώνει αποφασισμένη σε κάθε περίπτωση να διεκδικήσει την ακύρωση του σχεδιασμού για τη χωροθέτηση τέτοιας μονάδας στη ΒΙΠΕ και ευρύτερα στην περιοχή.

Η εισηγήτρια της πλειοψηφίας της Μητροπολιτικής Επιτροπής, αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, τόνισε χαρακτηριστικά: «Εφόσον δεν υπάρχει εν ισχύ ρυμοτομικό σχέδιο στη ΒΙΠΕ Σίνδου, προτείνω η Μητροπολιτική Επιτροπή να τοποθετείται αρνητικά σε κάθε περίπτωση που εξετάζει γνωμοδοτικά για τη ΒΙΠΕ Σίνδου έως ότου εγκριθεί το νέο ρυμοτομικό σχέδιο».

Μπορεί η Μητροπολιτική να μην μπήκε στην ουσία του ζητήματος (φυσιολογικό αφού γνωμοδοτεί και δεν αποφασίζει), ωστόσο αυτό θα το κάνει πλέον η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, που θα κληθεί βάσει των εισηγήσεων να πάρει την τελική απόφαση.

Στην ουσία πάντως, εφόσον υπήρχε ρυμοτομικό, είναι προφανές πως η μονάδα θα πληρούσε τα κριτήρια χωροθέτησης, εγκατάστασης και λειτουργίας εντός της ΒΙΠΕ, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν.

Η κ. Πατουλίδου στην εισήγησή της διευκρίνισε ότι στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθεί η μονάδα προβλέπεται η εγκατάσταση μιας τέτοιου είδους δραστηριότητας από το ρυμοτομικό σχέδιο της ΒΙΠΕ Σίνδου του 2017. Ωστόσο, οι προβλεπόμενες χρήσεις γης του ρυμοτομικού σχεδίου της ΒΙΠΕ Σίνδου δεν ισχύουν πλέον (από 29 Ιουνίου 2019) διότι δεν έγινε η προσαρμογή της μελέτης αναθεώρησης του Ρυμοτομικού Σχεδίου στη ΒΙΠΕ Σίνδου ως προς τις χρήσεις γης με τις διατάξεις του ΠΔ 59/2018 εντός ενός έτους από τη δημοσίευση του Π.Δ.

Έτσι, ισχύουν οι προηγούμενες χρήσεις γης από το Προεδρικό Διάταγμα του 1987, όπου (λόγω παλαιότητας) δεν προβλέπεται η εγκατάσταση τέτοιων μονάδων... Η ίδια η κ. Πατουλίδου υπογράμμισε ότι τα νοσοκομειακά απόβλητα δεν μπορούν να καταλήγουν οπουδήποτε και βάσει του εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάων πρέπει να γίνουν τρεις μονάδες για τα νοσοκομειακά απόβλητα στα Λιόσια, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, οι μονάδες θα πρέπει να γίνουν και οι αρμόδιοι θα πρέπει να εξετάσουν σχολαστικά την τήρηση της νομοθεσίας και των σχετικών μελετών, ώστε να λειτουργούν με ασφάλεια και χωρίς επιπτώσεις για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών.

Συνολικά αρνητικές στη λειτουργία της μονάδας ήταν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Χρήστος Γιαννούλης, είπε ότι σέβεται την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Δέλτα, των τοπικών συμβούλων και της τοπικής κοινωνίας που αντιδρά στη λειτουργία της μονάδας στην περιοχή. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι εγκληματικό να επιτρέψουμε τη δημιουργία μιας μονάδας διαχείρισης μολυσματικών αποβλήτων στη Σίνδο».

Η Τομεακή Επιτροπή Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ επισημαίνει ότι η πρόθεση δύο εταιρειών για λειτουργία μονάδων θερμικής επεξεργασίας υγειονομικών αποβλήτων, πρέπει να σημάνει συναγερμό σε όλη την περιοχή της Σίνδου και των όμορων περιοχών. Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά να μην αδειοδοτηθεί η λειτουργία των δυο μονάδων, ενώ τονίζει ότι θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση της πάλης για να μπει φρένο στους επικίνδυνους αυτούς σχεδιασμούς.

Η επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, χαρακτήρισε σοβαρότατες τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις της εν λόγω μονάδας ειδικά στη δυτική Θεσσαλονίκη. «Είναι φανερό», είπε, «ότι πρόκειται για την καύση των επικίνδυνων, μολυσματικών νοσοκομειακών και άλλων υγειονομικών αποβλήτων».

Πανηγυρικές και οι ανακοινώσεις του Δήμου Δέλτα, που κάνουν λόγο για δικαίωση της δημοτικής αρχής και της κοινωνίας της Σίνδου, που όπως αναφέρει ο δήμαρχος, Γιάννης Ιωαννίδης, «κέρδισαν την πρώτη μάχη στον αγώνα που δίνουν από κοινού για να σταματήσουν τα σχέδια εγκατάστασης δύο μονάδων αποτέφρωσης υγειονομικού υλικού στη ΒΙΠΕ».