Skip to main content

«Όχι» στην έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών από τον Άρειο Πάγο

Η απόφαση του Άρειου Πάγου είναι οριστική και αμετάκλητη και σημαίνει πως το αίτημα των τουρκικών Αρχών έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

Δεν θα εκδοθούν στην Τουρκία οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν, όπως αποφάσισε το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου.

Η απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη και σημαίνει πως το αίτημα των τουρκικών Αρχών έχει απορριφθεί τελεσίδικα. Για έξι από τους αξιωματικούς η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη, ενώ για τους υπόλοιπους δύο μόνο ένα μέλος της σύνθεσης μειοψήφησε.

Υπενθυμίζεται ότι για τους οκτώ Τούρκους είχαν εκδοθεί αντίθετες αποφάσεις από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας από τρεις διαφορετικές δικαστικές συνθέσεις. Κατά συνέπεια και στον Άρειο Πάγο οι αναιρέσεις συζητήθηκαν σε τρία διαφορετικά ποινικά τμήματα, με διαφορετικές και πάλι συνθέσεις.

Ενώπιον του Αρείου Πάγου οι τρεις αντεισαγγελείς των τριών συνθέσεων του Ποινικού Τμήματος, η Βασιλική Θεοδώρου, ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης και ο Νίκος Παντελής τάχθηκαν κατά της έκδοσης των οκτώ.

Συγκεκριμένα, οι τρεις αντεισαγγελείς είπαν ότι κινδυνεύει η ζωή των οκτώ σε περίπτωση που επιστρέψουν στην πατρίδα τους, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επαναφερθεί η θανατική ποινή στην Τουρκία, ενώ υποστήριξαν ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία.