Skip to main content

«Όχι» στην κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς από εμποροϋπαλλήλους

Η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης εκφράζει σε ανακοίνωσή της την αντίθεσή της στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Την αντίθεσή της στην κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς εκφράζει η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές  21/4 &  5/5 και όλες τις Κυριακές από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, θα μας γονατίσουν στη δουλειά».

Ζητούν μεταξύ άλλων νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας και υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Έχουμε μπροστά μας το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές  21/4 &  5/5 και όλες τις Κυριακές από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, έχουμε ακόμα ένα εορταστικό ωράριο που θα μας γονατίσουν στη δουλειά. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτή η κατάσταση για εμάς είναι βάρβαρη. Έχει την υπογραφή και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και όλων των προηγούμενων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κάτω από τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Κεντρική Μακεδονία το σμπαράλιασμα του ωραρίου έχει την υπογραφή και των τοπικών και Περιφερειακών Αρχών. Έπαιξαν το ρόλο του «λαγού» για τους μεγαλεμπόρους, είτε επιτρέποντας το άνοιγμα περισσότερες Κυριακές (Περιφερειακή Αρχή Τζιτζικώστα, δήμος Θεσσαλονίκης), είτε διοργανώνοντας «Λευκές Νύχτες» (δημος Θεσσαλονίκης, Θέρμης, Αμπελοκήπων), βάζοντας μας να δουλεύουμε μέχρι τα μεσάνυχτα!

Η "Πρόοδος", η  "δίκαιη ανάπτυξη", η  "επιστροφή στη κανονικότητα" που υπόσχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η προάσπιση των συμφερόντων της μεγαλοεργοδοσίας, η παραπέρα μεγιστοποίηση των κερδών της. Για εμάς τους εργαζόμενους σημαίνει εργασιακές σχέσεις λάστιχο, απελευθέρωση του ωραρίου (δουλειά τις Κυριακές, σπαστά, 6ημερα χωρίς ρεπό, 10 -12ωρα),  μετακίνηση από κατάστημα σε κατάστημα,  εντατικοποίηση που οδηγεί σε χιλιάδες εργατικά ατυχήματα, μισθοί ψίχουλα που δεν επαρκούν να καλύψουν ούτε τις βασικές μας ανάγκες, αυξήσεις-κοροϊδία (αν το σηκώνει η οικονομία…) και απουσία Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας.

Έχουμε πλέον πείρα ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει με εμάς θεατές. Τώρα είναι η ώρα να  πάρουμε θέση στον αγώνα, να οργανωθούμε στο  κλαδικό μας σωματείο, την Ένωση Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης και να παλέψουμε με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες.

Δυναμώνουμε την πάλη μας για να πάρουν πόδι από τα σωματεία μας οι άνθρωποι της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων-«συνδικαλιστές» και η «συνδικαλιστική μαφία» της διοίκησης της ΓΣΕΕ (Παναγόπουλος-Κιουτσούκης-Βασιλόπουλος) που διοργανώνουν όργια νοθείας για να επιβάλλουν με το στανιό τη γραμμή του συμβιβασμού στα συνδικάτα. Αυτοί που με τον μανδύα του συνδικαλιστή καλλιεργούν τη μοιρολατρία, την ηττοπάθεια και τη λογική του μικρότερου κακού στους εργαζόμενους για να ισοπεδώνει ανενόχλητη η εργοδοσία τα δικαιώματα μας.  Η μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι για τις καρέκλες και τα κουκιά. Είναι μάχη για να γίνει κάθε συνδικάτο αποκούμπι του εργαζόμενου. Είναι μάχη για τον προσανατολισμό του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα μας για:
⦁    Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
⦁    Υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης.
⦁    Κατάργηση των σπαστών ωραρίων και όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο.
⦁    Μέτρα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας.
⦁    Μέτρα υγείας ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.