Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020
x

ΟΧΤΩ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ ΜΕ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Α ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΙΛΚΙΣ

Τα παιδιά με ηλικίες 2 – 18 ετών προέρχονται από το κέντρο προσφύγων στη Νέα Καβάλα Κιλκίς. Ανησυχία για επέκταση της νόσου.

Έντονη ανησυχία εξαιτίας των οχτώ κρουσμάτων ηπατίτιδας Ά σε προσφυγόπουλα ηλικίας από 2 έως 18 ετών, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Κιλκίς, επικρατεί στην περιοχή. Τα κρούσματα αποκάλυψε το σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο Κιλκίς, επισημαίνοντας ότι τα παιδιά διαμένουν στο κέντρο «προσωρινής» φιλοξενίας προσφύγων της Νέας Καβάλας.

Η κατάσταση, όπως λένε οι εργαζόμενοι, είναι «πολύ ανησυχητική», καθώς φοβούνται τη μετάδοση της νόσου, όχι εντός του νοσοκομείου, όπου έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, μετά το πρώτο κρούσμα, αλλά στους περίπου 3.700 πρόσφυγες που διαμένουν στο κέντρο της Νέας Καβάλας, αλλά και στον ντόπιο πληθυσμό.

Όπως δήλωσε στη Voria.gr ο αναπληρωτής γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς και πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Νομού Κιλκίς, Αχιλλέας Καλεμκερίδης, «είναι πολύ έντονη η ανησυχία μας, διότι μέσα σε δέκα μέρες είχαμε οχτώ κρούσματα. Από την 1η Αυγούστου που ήρθε το πρώτο κρούσμα μέχρι τις 11 του μήνα έχουμε οχτώ περιστατικά παιδιών, από τα οποία τα επτά νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική, καθώς είναι ηλικίας 2 έως 12 ετών και το ένα στην παθολογική, καθώς είναι ηλικίας 18 ετών. Φανταστείτε ότι συνολικά στη χώρα μας είχαμε το 2014 86 δηλωθέντα κρούσματα ηπατίτιδας και το 2015 είχαμε 62. Όταν μέσα σε δέκα μέρες έχεις οχτώ, σημαίνει ότι υπάρχουν φόβοι βάσιμοι για τυχόν ανεξέλεγκτη μετάδοση της ασθένειας. Στο νοσοκομείο έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, όμως είναι ένα ερώτημα τι μέτρα λαμβάνονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ στο κέντρο των προσφύγων».

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους ο χρόνος επώασης του ιού είναι 28 μέρες και φοβούνται έτσι τυχόν αύξηση των περιστατικών το επόμενο διάστημα. Επίσης, ακόμη και οι εμβολιασμοί δίνουν ασφάλεια, όπως σημειώνουν, μετά τέσσερις εβδομάδες απέναντι στον ιό. «Όχι στον πανικό, όχι όμως και στον εφησυχασμό. Τον προηγούμενο Μάρτιο με ένα περιστατικό είχε υπάρξει πολύ μεγάλη ανησυχία, πόσω μάλλον με οχτώ...», είπε ο κ. Καλεμκερίδης.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ «ακρογωνιαίος λίθος στην πρόληψη της ηπατίτιδας Α είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής».

Η Voria.gr απευθύνθηκε και στο ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο αναμένεται να δώσει απαντήσεις για τα συγκεκριμένα κρούσματα στο κέντρο της Νέας Καβάλας Κιλκίς σε ό,τι αφορά στα μέτρα που λαμβάνονται εντός του κέντρου των προσφύγων για την αντιμετώπιση της νόσου (εμβολιασμοί κτλ.).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΠΛΝΟ, «η δηλούμενη επίπτωση της ηπατίτιδας Α είναι σχετικά σταθερή τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση τα έτη 2007 και 2013 που σημειώθηκαν επιδημίες στον πληθυσμό των τσιγγάνων. Για τα έτη 2004 – 2015 το 36% των δηλωθέντων κρουσμάτων αφορούσε στον πληθυσμό των τσιγγάνων εκ των οποίων 89% ήταν παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών και 10,5% των κρουσμάτων ανέφερε ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης, ενώ 10% ήταν μετανάστες».

Επίσης, βάσει των επίσημων στοιχείων του ΚΕΕΛΠΝΟ: «Συνολικά, το διάστημα 2004 – 2015 δηλώθηκαν 1.308 κρούσματα ηπατίτιδας Α. Ο μέσος ετήσιος αριθμός των δηλωθέντων κρουσμάτων ήταν 109 (τυπική απόκλιση: 68). Η μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση ήταν 0,99 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Κατά το διάστημα 2004 - 2015, το νόσημα παρουσίασε υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών, με μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση 3,3 και 2,9 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού στις ηλικιακές ομάδες 0 - 4 και 5 - 14 έτη, αντίστοιχα. Η συχνότητα εμφάνισης του νοσήματος παρουσίασε μικρή διαφορά μεταξύ των δύο φύλων (57,0% των δηλωθέντων κρουσμάτων ήταν άρρενες)».

Ανά έτος τα κρούσματα στη χώρα μας είναι τα εξής:

-2004: 52

-2005: 160

-2006: 120

-2007: 282

-2008: 119

-2009: 89

-2010: 58

-2011: 41

-2012: 74

-2013: 165

-2014: 86

-2015: 62

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ:

Ο ιός της ηπατίτιδας Α μεταδίδεται με:

-την κατανάλωση τροφής ή νερού που έχουν έρθει σε επαφή, κατά κάποιο τρόπο, με κόπρανα ατόμου που πάσχει από ηπατίτιδα Α. Αυτό εξηγεί τον όρο «κοπρανο-στοματική» οδός μετάδοσης της ηπατίτιδας Α και το γιατί η νόσος εμφανίζεται πιο συχνά σε περιοχές χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, με ανεπαρκές δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης και σε ομάδες ατόμων με πτωχή ατομική υγιεινή

-τη στενή επαφή με άτομο που έχει ηπατίτιδα Α ή με σεξουαλική (στοματο-πρωκτική) επαφή

-σπανίως με αίμα (χρησιμοποίηση συριγγών σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών) κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της νόσου που ο ιός βρίσκεται για λίγες μέρες στο αίμα των ασθενών.

Η συνήθης κοινωνική επαφή στα πλαίσια της εργασίας ή στο σχολείο, δεν ενέχει κινδύνους για τη μετάδοση του ιού της ηπατίτιδας Α.

Η ηπατίτιδα Α είναι καλοήθης νόσος, αυτοπεριοριζόμενη σε μερικές εβδομάδες και ποτέ δεν οδηγεί σε χρόνια ηπατίτιδα. H νόσος εκδηλώνεται σε 15-50 ημέρες μετά την επαφή του ατόμου με τον ιό της ηπατίτιδας Α (περίοδος επώασης). Η μεταδοτικότητα ελαττώνεται σημαντικά με την εκδήλωση του ικτέρου, αφού δεν αποβάλλεται πλέον ο ιός στα κόπρανα. Στα παιδιά, ιδίως σε αυτά κάτω των 6 ετών, η νόσος περνά συνήθως υποκλινικά, χωρίς συμπτώματα, εν αντιθέσει με τους ενήλικες που εμφανίζουν νόσο (ίκτερο) σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό(70%).
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ