Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022
x

OCLEAN: ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ APP ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Ο χρήστης της εφαρμογής αφού εντοπίσει θαλάσσια ρύπανση μπορεί να την καταγράψει ώστε να γίνει ο καθαρισμός της περιοχής.

Τη δεύτερη θέση στον τελικό του πανελλήνιου διαδικτυακού διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας - Social Innovation Relay (SIR) που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Μαΐου 2020, κατέλαβε η ομάδα της «Oclean» που αποτελούνταν από μαθητές του Γενικού Λυκείου και του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Παρουσίασαν την καινοτόμα εφαρμογή για smartphones «oclean», η οποία φιλοδοξεί να συνδράμει στην αντιμετώπιση των πολλαπλών και πολυεπίπεδων προβλημάτων της μόλυνσης του βυθού της θάλασσας.

Ο χρήστης της εφαρμογής αφού εντοπίσει τη ρύπανση μπορεί να επιλέξει το είδος (πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο) και το μέγεθος της και παράλληλα να δώσει τις ακριβείς συντεταγμένες αφού η εφαρμογή καταγράφει άμεσα τα δεδομένα σε κοινόχρηστο χάρτη. Όταν η ένδειξη είναι κόκκινη σημαίνει ότι έχει εντοπιστεί μολυσμένη περιοχή. Όταν είναι πράσινη σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί και η περιοχή έχει καθαριστεί! Στο χάρτη καταγράφεται το ιστορικό των ενεργειών, όπως επίσης υπάρχει και η δυνατότητα να ανεβάσει ο χρήστης φωτογραφίες του ‘πριν’ και του ‘μετά’ για μία ουσιαστική και υπεύθυνη θέση, για ένα καλύτερο μέλλον

Η ομάδα μαθητών πήρε από την αρχή πολύ σοβαρά το πρότζεκτ. Όλοι τους δούλεψαν σκληρά και μεθοδικά για να στήσουν από το μηδέν την εφαρμογή. Είναι χαρακτηριστικό ότι όχι μόνο αναζήτησαν, αλλά εξασφάλισαν σημαντικές χορηγίες από φορείς που σχετίζονται με περιβαλλοντικά θέματα. Να σημειωθεί ότι οι μαθητές αποκομίζουν πλήθος οφελών, από την ενασχόλησή τους με τον εξωσχολικό όμιλο.

Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα της «Oclean» είχε αποσπάσει την επίσης δεύτερη θέση στο διαγωνισμό επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Greece για τα σχολεία της βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης. Σε αναγνώριση της προσπάθειάς τους και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος τους με την υλοποίηση της καινοτόμας εφαρμογής, τους ζητήθηκε να είναι παρόντες τόσο στην έναρξη των αγώνων ιστιοπλοΐας στη Σκιάθο, όσο και στην ετήσια έκθεση για το «Ψάρεμα και Σκάφος» στην Αθήνα. Δυστυχώς, και τα δύο ματαιώθηκαν λόγω της πανδημίας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ