Skip to main content

«Odessa Classics»: Ένα φεστιβάλ-πρόσφυγας στη Θεσσαλονίκη - «Η μουσική ενώνει» (φωτο+vid)

Το φεστιβάλ γίνεται το βήμα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού μέσω του προέδρου του ΚΩΘ.

Με το «Δειλινό» του Γεώργιου Αξιώτη, Έλληνα συνθέτη και μουσικοκριτικού, πατέρα τής πεζογράφου και ποιήτριας, Μέλπως Αξιώτη, σήκωσε αυλαία το φετινό διεθνές φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής «Odessa Classics», στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, που λόγω του πολέμου στην Ουκρανία βρήκε καταφύγιο στη Θεσσαλονίκη από σήμερα μέχρι και τις 13 του μηνός.

Το έργο επιλέχθηκε τιμητικά καθώς ο συνθέτης γεννήθηκε στη Μαριούπολη.

Στην εναρκτήρια συναυλία του φεστιβάλ η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της Ζωής Τσόκανου συμπράττει με τον Τhomas Hampson σε ένα γκαλά όπερας και ο Alexey Botvinov ερμηνεύει το κοντσέρτο αριθμού 21 του Μότσαρτ.

Καθώς η ρωσική εισβολή κατέστησε αδύνατη τη διεξαγωγή του φεστιβάλ στην Οδησσό, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ανταποκρίθηκε στην πρόταση του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ, Alexey Botvinov, να αναλάβει το ΥΠΠΟΑ τον βασικό κορμό των εκδηλώσεών του

Το Φεστιβάλ «Odessa Classics» 2022 παρουσιάζει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη τρεις κορυφαίους καλλιτέχνες μέσα από πέντε συναυλίες: τον βαρύτονο Thomas Hampson, τον βιολονίστα Daniel Hope και τον Ουκρανό πιανίστα Alexey Botvinov, ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ.



Ως φορέα διοργάνωσης στην Ελλάδα η υπουργός επέλεξε το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Το πρώτο μέρος της εναρκτήριας συναυλίας κατέκτησε ο Alexey Botvinov σε μια μοναδική συνύπαρξη στη σκηνή με την επιβλητική Ζωή Τσόκανου και στο δεύτερο μέρος ο θρυλικός Αμερικανός βαρύτονος, Thomas Hampson, θύμισε με το ταλέντο του γιατί η μουσική ξέρει μόνο να ενώνει και όχι να χωρίζει.

Τα λόγια της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, μετέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ του κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, Νίκος Αβδελλάς, καθώς η ίδια νοσεί από κορωνοϊό. «Ήταν μεγάλη επιθυμία μου να βρίσκομαι στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γιατί μεταδίδουμε ένα μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία και στην άδικη επίθεση που βιώνει ο λαός και ο πολιτισμός της. Είναι βασικό να φιλοξενήσουμε το φεστιβάλ αυτό στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού για τη χώρα. Το ίδιο το φεστιβάλ δηλώνει την ελπίδα των Ουκρανών για ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Το φεστιβάλ γίνεται το βήμα για να αναδειχθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας», τονίζει η υπουργός μέσω του κ. Αβδελλά, ενώ προσθέτει πως η ρωσική εισβολή σε ένα ανεξάρτητο κράτος απειλεί τις ευρωπαϊκές αξίες. «Το ανθρώπινο δράμα δεν είναι το μόνο θύμα. Η λεηλασία και η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς μίας χώρας είναι κατάφωρη καταπάτηση των δικαιωμάτων των ανθρώπων. Η πολιτιστική αλληλεγγύη της Ελλάδας με την Οδησσό είναι δεδομένο από πολύ παλιά. Σήμερα, δύο αιώνες μετά την ελληνική επανάσταση η Ελλάδα προσφέρει την αλληλεγγύη της στην πόλη της Οδησσού», καταλήγει.

Ο γενικός πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Vadym Sabluk, είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την πολιτιστική ζωή στη Θεσσαλονίκη. «Εμείς επιλέξαμε τις ευρωπαϊκές αξίες και ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπορεί να το δεχτεί αυτό», τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως η ρωσική εισβολή κατέστησε αδύνατη τη διεξαγωγή του φεστιβάλ στην όμορφη Οδησσό αλλά όπως και πολλοί Ουκρανοί βρήκαν στην Ελλάδα μία χείρα βοηθείας έτσι και το φεστιβάλ φιλοξενείται σε ένα υπέροχο μέρος», δήλωσε και σημείωσε πως η Ελλάδα για άλλη μία φορά στάθηκε δίπλα στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας. «Το φεστιβάλ δυνώνει τις σχέσεις μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Οδησσού. Μακάρι του χρόνου το φεστιβάλ να διεξαχθεί και πάλι στη γενέτειρά του», κατέληξε.



«Νιώθουμε απίστευτη χαρά που έχουμε τέτοιους εξαιρετικούς μουσικούς, μία μουσική πανδαισία, στο φετινό φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής "Odessa Classics" αλλά όταν σκέφτομαι τους λόγους για τους οποίους είναι εδώ, πικραίνομαι. Όμως, η μουσική ενώνει και αυτό πρέπει να  σκεφτόμαστε», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ πρόσθεσε την ευχή του το επόμενο φεστιβάλ να είναι εκεί, στην Οδησσό, και η Θεσσαλονίκη να έχει τις μουσικές χαρές που της αξίζουν.
 
Για ένα ευχάριστο και τιμητικό γεγονός που, όμως, συμβαίνει σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γάκης, για το φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής «Odessa Classics» που αποτελεί προϊόν συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής, της Κρατικής Ορχήστρας και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, μίλησε για τις ομοιότητες του θεάτρου της Οδησσού με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Τα έσοδα θα διατεθούν στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία.