Skip to main content

Οδηγίες για να μην παγώσουν οι εγκαταστάσεις θέρμανσης και ύδρευσης από τον «Διομήδη»

Πρακτικές συμβουλές για τους καταναλωτές προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα οι εγκαταστάσεις των κατοικιών τους από την κακοκαιρία.

Η κακοκαιρία «Διομήδης» ήδη δείχνει τα δόντια της στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ σύμφωνα και με τις προβλέψεις τις επόμενες ημέρες η θερμοκρασία θα υποχωρήσει αισθητά και πιθανόν κάτω από το μηδέν.

Τα πρώτα προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί στη Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες περιοχές από τις βροχές οφείλονται κατά κύριο λόγο στις βουλωμένες υδρορροές, ενώ οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να αποφύγουν δυσάρεστες καταστάσεις όπως για παράδειγμα να παγώσει ο καυστήρας αλλά και οι σωληνώσεις, όπου αυτά είναι εκτεθειμένα.

Ο Δημήτρης Βαριάμης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδος, αναφέρει στη Voria.gr, ότι κατά κύριο λόγο προβλήματα σε περιπτώσεις ακραίως καιρικών φαινομένων αντιμετωπίζουν κατοικίες που είναι κλειστές εξαιτίας της απουσίας των ιδιοκτητών με συνέπεια οι εγκαταστάσεις τους να μένουν ασυντήρητες ή σε περιπτώσεις που η τοποθέτησή τους έχει γίνει με λάθος τρόπο.

Ο κ. Βαριάμης επισημαίνει ότι η προστασία των μονάδων φυσικού αερίου είναι ένα σοβαρό θέμα καθώς η πλειονότητα τους βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους και θα πρέπει όπως τονίζει να προστατευτούν με ειδικά μονωτικά υλικά, είτε με ειδικούς μονωμένους μανδύες, είτε μονωμένα ντουλαπάκια, των οποίων το κόστος αγορά ξεκινά από 120 ευρώ.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι χρήσιμο θα ήταν όσοι έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν μέσα στα συστήματα θέρμανσης ειδικό αντιψυκτικό υγρό  (προπυλενογλυκόλη) που προστατεύει τα κυκλώματα και δεν τα αφήνει να παγώσουν. Η προμήθεια αυτού του υγρού να γίνεται από καταστήματα θέρμανσης και ψύξης.

Ο Πρόεδρος της ΟΒΥΕ συνιστά στους καταναλωτές να απευθύνονται σε πιστοποιημένους από το κράτος τεχνικούς και να ζητούν υπεύθυνη δήλωση καλής εκτέλεσης, με την οποία κατοχυρώνονται μέχρι και δέκα χρόνια. «Η Ομοσπονδία έχει συνάψει συμβόλαια αστικής επαγγελματικής ευθύνης που καλύπτει τυχόν βλάβες και ζημιές σε βάθος δεκαετίας» επισημαίνει ο κ. Βαριάμης, προτρέποντας επίσης τους καταναλωτές να ζητούν τα παραστατικά όταν προχωρούν σε επισκευές, συντηρήσεις κτλ.   

Αναλυτικά οι οδηγίες που εξέδωσε η ΟΒΥΕ

Λόγω επιδείνωσης καιρού, που αναμένεται σύμφωνα με σχετικά μετεωρολογικά δελτία, η ΟΒΥΕ θέτοντας ως ύψιστο σκοπό:  την προστασία των εγκαταστάσεων των καταναλωτών, με την παρούσα ανακοίνωση παραθέτει σημαντικές συμβουλές για την αποφυγή ζημιών & άλλων δυσάρεστων καταστάσεων.

Ειδικότερα:

Στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου:

  • Δεν κλείνουμε τη βάνα του φυσικού αερίου, ούτε το ρεύμα και αφήνουμε ενεργοποιημένη τη θέρμανση.
  • Σε περίπτωση βλάβης, μπορεί να υπάρξουν διάφοροι «επιτήδειοι» που να σας προτείνουν να αντικαταστήσετε τη μονάδα φυσικού αερίου. Γι’ αυτό ν’ απευθύνεστε σε εξειδικευμένους αδειούχους εργοδηγούς.
  • Ελέγχετε τακτικά τις μονώσεις των σωληνώσεων διότι μπορεί να έχουν φθαρεί.

Στα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών:

  • Μάθετε που βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.
  • Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
  • Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
  • Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είσαστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ, διαφορετικά αφήστε μια βρύση να στάζει στο κύκλωμα ζεστού νερού.
  • Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.
  • Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων κλπ.).
  • Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση, προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.
  • Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.
  • Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.

Σε περίπτωση επικράτησης παγετού, και εφόσον παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης:

  • Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει»), τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό.
  • Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ώστε να τις απομονώσετε.