Skip to main content

Οδηγίες για την προστασία αστέγων κατά την περίοδο του χειμώνα

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για την αποτελεσματική λειτουργία του μέτρου, πρέπει να εκπονηθεί σχέδιο δράσης, το οποίο θα ακολουθεί κατευθύνσεις.

Τις βασικές κατευθύνσεις για την προστασία αστέγων κατά την περίοδο του χειμώνα, παρέχει εγκύκλιος της υφυπουργού Εργασίας, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

Συγκεκριμένα, προκειμένου να αποτραπεί η έκθεση αστέγων σε κίνδυνο, εξαιτίας χαμηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο του χειμώνα, προβλέπεται η λειτουργία κλειστών θερμαινόμενων κτιρίων στους δήμους, που θα ορίσουν και θα είναι διαθέσιμα για την προσωρινή φιλοξενία αστέγων και προσβάσιμα σε 24ωρη βάση (ή τουλάχιστον σε 12ωρη βάση κατά τις βραδινές ώρες, από τις 20:00 μ.μ. έως τις 08:00 π.μ.) κατά τις ημέρες με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για την αποτελεσματική λειτουργία του μέτρου, πρέπει να εκπονηθεί σχέδιο δράσης, το οποίο θα ακολουθεί τις εξής κατευθύνσεις:

- Τον ορισμό ενός υπαλλήλου με τον αναπληρωτή του, κατά προτίμηση από την κοινωνική υπηρεσία κάθε δήμου, ως υπεύθυνου για το συντονισμό της δράσης και ενός υπαλλήλου του δήμου με τον αναπληρωτή του (ή του αρμόδιου φορέα διαχείρισης του κτιρίου) ως υπεύθυνου για το κτίριο που θα οριστεί.

- Την επιλογή του κτιρίου, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη παροχής θέρμανσης, τήρησης των όρων υγιεινής, επαρκούς δυναμικότητας και ευκολίας πρόσβασης. Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί, όπου χρειάζεται, για τη διασφάλιση διακριτών χώρων ή κτιρίου για τις περιπτώσεις αστέγων χρηστών ουσιών, καθώς και για την παροχή της κατάλληλης υποστήριξης.

- Τη διαθεσιμότητα επαρκούς αριθμού σε κουβέρτες ή/και υπνόσακους. Σε περίπτωση ύπαρξης δυσκολιών συνεργασίας με αστέγους που διαμένουν στο δρόμο, προκειμένου να προσέλθουν για παραμονή στο κτίριο, να υπάρξει πρόβλεψη για τη διάθεσή τους επιτόπου.

- Τη διάθεση ζεστών ροφημάτων και, αν είναι εφικτό, ατομικών ειδών υγιεινής και ελαφρού γεύματος.

- Την ενημέρωση των αστέγων για δομές παροχής υπηρεσιών σε αστέγους. Η ενημέρωση θα γίνεται τόσο προφορικά όσο και με αναρτημένη ανακοίνωση σε εμφανή χώρο του κτιρίου ή με μοίρασμα φυλλαδίου.

- Τη συγκρότηση ομάδας υποστήριξης της δράσης για τον εντοπισμό, την ενημέρωση και την υποστήριξη αστέγων στο δρόμο, τη διευκόλυνση μεταφοράς τους και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του κτιρίου διανυκτέρευσης. Η ομάδα αυτή μπορεί να αποτελείται είτε από υπαλλήλους του δήμου είτε και από εθελοντές με τη συνδρομή κοινωνικών οργανώσεων, η οποία θα συντονίζεται από τον υπεύθυνο της δράσης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ομάδα υποστήριξης θα πρέπει να βρίσκεται σε επικοινωνία με άλλες υπηρεσίες του δήμου, όπως η υπηρεσία καθαριότητας και η δημοτική αστυνομία και να ενημερώνεται άμεσα σε περίπτωση εντοπισμού αστέγων από αυτές, καθώς και από τους πολίτες.

- Την ευρεία δημοσιοποίηση της δράσης, προκειμένου να ενημερωθεί η ομάδα στόχος, οι υπηρεσίες και φορείς που δραστηριοποιούνται στο δήμο (ιδίως οι υπηρεσίες υγείας, οι κοινωνικές οργανώσεις, η αστυνομία, κλπ), το ευρύ κοινό και να ενεργοποιηθούν εθελοντές. Η δημοσιοποίηση μπορεί να γίνει με ανάρτηση ανακοινώσεων σε υπηρεσίες, στην ιστοσελίδα του δήμου και σε δημόσιους χώρους, σε ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με έγγραφη ενημέρωση όλων των υπηρεσιών του δήμου, ιδίως την υπηρεσία καθαριότητας και τη δημοτική αστυνομία, με παροχή ενημερωτικών φυλλαδίων από την ομάδα υποστήριξης ή και τον ορισμό τηλεφωνικής γραμμής. Οι ενέργειες δημοσιότητας θα γίνονται καθ΄ όλη τη διάρκεια της δράσης και, ιδίως, τις ημέρες με χαμηλές θερμοκρασίες.

- Τη συνεχή λήψη ενημέρωσης από την ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας www.emy.gr για την πρόγνωση των καιρικών συνθηκών στην περιοχή ευθύνης του δήμου.