Skip to main content

Οδηγίες ΓΓΕ στους καταναλωτές για πετρέλαιο θέρμανσης και καυσόξυλα

Οδηγίες για την διακίνηση και εμπορία πετρελαίου θέρμανσης και καυσόξυλων εκδόθηκε από τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Με σκοπό την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τη διακίνηση και εμπορία πετρελαίου θέρμανσης και καυσόξυλων εκδόθηκε από τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό έγγραφο της αρμόδιας γενικής γραμματείας του υπουργείου Οικονομίας οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν τα εξής:
 
ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ/ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
 
1. Να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Έχουν την δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή www.fuelprices.gr.
2. Να γνωρίζουν ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής για να μπορεί να υπολογίσει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 2,0 μέτρα, πλάτος 1,25 μέτρα και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 2,5 κυβικά μέτρα (2x1,25x1=2,5 m3 ) ή 2.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2.500:100=25).

ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ/ΕΜΠΟΡΙΑ ΚΑΥΣΟΞΥΛΩΝ
 
1. Οι λιανοπωλητές καυσόξυλων οφείλουν να εξασφαλίζουν με κάθε πρόσφορο τρόπο την προστασία των καυσόξυλων από δυσμενείς καιρικές συνθήκες που ενδέχεται να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά των προς διάθεση προϊόντων.
2. Η λιανική πώληση καυσόξυλων γίνεται κατ' όγκο με μονάδα μέτρησης είτε το «χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» (m3 στοιβαχτού) ή το «χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» (m3 χύδην), τα οποία ορίζονται ως εξής:

· «Χωρικό κυβικό μέτρο στοιβαχτού» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από τακτικά στοιβαγμένα καυσόξυλα, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών.
· «Χωρικό κυβικό μέτρο χύδην» νοείται ο όγκος του κυβικού μέτρου που καταλαμβάνεται από χύδην καυσόξυλα, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων κενών.