Skip to main content

Οδηγός για αναγέννηση οργάνων...

Ένα μικροσκοπικό ψάρι φέρνει τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση των μυστικών της αναγέννησης οργάνων και μελών του σώματος.

Ένα μικροσκοπικό ψάρι φέρνει τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση των μυστικών της αναγέννησης οργάνων και μελών του σώματος, μια δυνατότητα που έχουν ορισμένα ζωικά είδη αλλά όχι και ο άνθρωπος.

 

Η ικανότητα της εκ νέου ανάπτυξης ενός τέλεια σχηματισμένου οργάνου ή άκρου που αντικαθιστά κάποιο όργανο ή μέλος που χάθηκε από τραυματισμό ή νόσο αποτελεί το «ιερό δισκοπότηρο» της αναγεννητικής ιατρικής.

 

Είναι γνωστό ότι ορισμένα ζωικά είδη, όπως οι γαιοσκώληκες, οι καραβίδες και οι γυρίνοι, διαθέτουν αυτή την εκπληκτική δυνατότητα -για παράδειγμα, όταν μια καραβίδα χάσει ένα πόδι, απλά αναπτύσσεται ένα νέο στη θέση του- ενώ το μικροσκοπικό ασπόνδυλο πλατυέλμινθες Planaria μπορεί να διαμελιστεί έως και σε 32 κομμάτια, καθένα εκ των οποίων θα αναπτυχθεί στη συνέχεια σε ένα πλήρη νέο οργανισμό, με μάτια, στόμα και εσωτερικά όργανα.

 

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η διαδικασία της αναγέννησης περιλαμβάνει μηχανισμούς που φυσιολογικά πρέπει να υπάρχουν και στην ανάπτυξη εμβρύων, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι μηχανισμοί.

 

Τώρα, μια νέα αμερικανική μελέτη σε ψάρια zebrafish εντόπισε μια βασική κυτταρική οδό που φαίνεται να πυροδοτεί την αναγέννηση ενεργοποιώντας ορισμένα γονίδια.

 

«Πρόκειται για την πρώτη πραγματική μοριακή ένδειξη για το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της αναγέννησης μελών του σώματος», δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης Dr. Scott Stewart, από το Ινστιτούτο Salk στη La Jolla της Καλιφόρνιας.

 

«Μέχρι σήμερα, ο τρόπος που ένας ακρωτηριασμός οδηγούσε σε ενεργοποίηση κάποιων γονιδίων φαινόταν μαγικός. Πλέον, διαθέτουμε ένα στοιχείο για τη διαδικασία αυτή, το οποίο μπορούμε να ακολουθήσουμε».

 

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Salk εστίασαν σε ένα σύστημα βιολογικής «διέγερσης», που καθιστά τα εμβρυϊκά κύτταρα έτοιμα να μετατραπούν σε οποιοδήποτε είδος ιστού είναι ο βιολογικός τους προορισμός, και ανακάλυψαν ένα συγκεκριμένο ένζυμο που φαίνεται να είναι καίριας σημασίας σε αυτή τη διαδικασία.

 

Τώρα, όπως δηλώνουν οι ερευνητές, σχεδιάζουν να εξετάσουν καλύτερα το ένζυμο αυτό και να προσπαθήσουν να βρουν πώς λειτουργεί, ενώ παράλληλα θέλουν να ανακαλύψουν πώς τα γονίδια απενεργοποιούνται μετά την ολοκλήρωση της αναγέννησης του οργάνου ή μέλους του σώματος που έχει χαθεί.

Πηγή: Telegraph-healthvew