Skip to main content

Οδύσσεια παραμένει το ταξίδι για Σαμοθράκη - Τι καταγγέλλουν επιβάτες

Παραμένουν τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης - Καταγγελίες για καθυστερήσεις και τσουχτερά εισιτήρια

Ως Οδύσσεια μπορεί να χαρακτηριστεί κάλλιστα πλέον το ταξίδι των... επίδοξων τουριστών προς τη Σαμοθράκη.

Μετά τα σαράντα κύματα από τα οποία πέρασε η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τόσο με τον πολυήμερο αποκλεισμό του όσο και με τις συνεχείς αλλαγές στα πλοία της γραμμής, το πρόβλημα και κατά συνέπεια η ταλαιπωρία των εκδρομέων φαίνεται πως παραμένουν.

Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα η καθυστέρηση απόπλου άνω των δύο ωρών του πλοίου «Άρτεμις» της Hellenic Seaways, που ανέλαβε τη Δευτέρα 26 Αυγούστου τα δρομολόγια της γραμμής, παίρνοντας τη σκυτάλη από το «Andros Jet» της Seaways. Το «Άρτεμις» είχε προγραμματισμένο δρομολόγιο το μεσημέρι της Δευτέρας στις 14.45 από το λιμάνι της Σαμοθράκης προς την Αλεξανδρούπολη. Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες στη Voria.gr, η αυξημένη κίνηση των επιβατών δυσχέρανε την κατάσταση. Το πρόβλημα, βέβαια, σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, επέτεινε το γεγονός πως ο εισπράκτορας κατέφθασε στο λιμάνι του νησιού μαζί με το πλοίο, λίγο πριν τις 15.00, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να ξεκινήσουν να κόβουν εισιτήρια μετά τις 15.00.

Ως αποτέλεσμα, το πλοίο σάλπαρε μετά από δύο και πλέον ώρες, στις 17.00 και έφθασε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης λίγο μετά τις 19.00, την ώρα που το προγραμματισμένο δρομολόγιο για το λιμάνι της Σαμοθράκης που εκτελεί το ίδιο πλοίο ήταν στις 18.30.

Πέραν της αργοπορίας του πλοίου, η ίδια καθυστέρηση στην αγορά των εισιτηρίων σημειώθηκε και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αφού ο γκισές άνοιξε στις 18.25. Ως εκ τούτου, το προγραμματισμένο για τις 18.30 δρομολόγιο παρατάθηκε και το πλοίο ξεκίνησε για Σαμοθράκη... λίγο μετά τις 21.00.

Φουσκωμένα και τα εισιτήρια

Σαν να μην έφτανε βέβαια η αργοπορία των πλοίων, οι τουρίστες, σε συνθήκες μονοπωλίου πλέον, αναγκάζονται να πληρώνουν ακριβότερα τα εισιτήρια. Πριν προκληθούν οι βλάβες στα πλοία ΣΑΟΣ ΙΙ και ΣΑΟΝΗΣΟΣ, τα εισιτήρια στα συμβατικά αυτά πλοία κόστιζαν 16,5 ευρώ με το δρομολόγιο να διαρκεί 2 ώρες και 15 λεπτά, ενώ αν επέλεγαν το ταχύπλοο «Ζέφυρος» της ίδιας εταιρείας η τιμή ανέβαινε στα 25 ευρώ με διάρκεια δρομολογίου 1 ώρα και περίπου 15 λεπτά. Από τότε ωστόσο  που μπήκαν στη γραμμή το «Andros Jet» και πλέον το «Άρτεμις», παρόλο που τα πλοία είναι συμβατικά, οι επιβάτες πληρώνουν την τιμή του «Ζέφυρου», ήτοι 25 ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες, την πρώτη ημέρα απόπλου του «Andros Jet» και παρόλη την ταλαιπωρία των τουριστών που περίμεναν δύο βράδια στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για να πλεύσουν προς τη Σαμοθράκη, αναγκάστηκαν να πληρώσουν στην εταιρεία τη διαφορά των εισιτηρίων της Saos Ferries που είχαν ήδη εκδώσει με τα ακριβότερα πλέον εισιτήρια της Seaways.

Ταλαιπωρία και με το τρένο

Η ταλαιπωρία των τουριστών προς τη Σαμοθράκη αλλά και γενικότερα τη Θράκη δεν αφορά μόνο την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού. Λόγω μειωμένης κίνησης, τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τη Δράμα προς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχουν διακοπεί για το καλοκαίρι. Κατά συνέπεια, παρόλο που ο ταξιδιώτης βγάζει σιδηροδρομικό εισιτήριο από Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, προς Αλεξανδρούπολη, το τρένο καταλήγει στη Δράμα και ναυλωμένα λεωφορεία από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ μεταφέρουν τους επιβάτες στον προορισμό τους.