Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022
x

ΟΕΕΘ ΣΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ: ΕΠΤΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Χιλιάδες επαγγελματίες, έμποροι αλλά και εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση και σύγχυση, επισημαίνει η Ομοσπονδία

Μία σειρά επτά προτάσεων για τη στήριξη των πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων καλεί τις δημοτικές αρχές της Θεσσαλονίκης να υλοποιήσουν η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ).

«Χιλιάδες επαγγελματίες, έμποροι αλλά και εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση και σύγχυση. Η εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα στη πόλη μας έχει παγώσει. Το δεύτερο lockdown αποτελεί ένα ακόμη δυνατό χτύπημα για την τοπική οικονομία μετά και την ακύρωση της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πολλοί επαγγελματίες εκφράζουν την ανησυχία ότι μετά την άρση του περιορισμού της κυκλοφορίας θα επέλθει το λουκέτο στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα τους», εξηγεί η Ομοσπονδία σε επιστολή της προς τους δημάρχους του πολεοδομιού συγκροτήματος.

Και προσθέτει: «Θεωρούμε πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αν και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση δυστυχώς δεν είναι επαρκή και για το λόγο αυτό επικοινωνούμε μαζί σας καθώς θεωρούμε πως οι Δημοτικές Αρχές οφείλουν και μπορούν να συνεισφέρουν και αυτές στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας η οποία πλήττεται σημαντικά για ακόμη μια φορά».

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμε κε. Δήμαρχε,

Από τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με την υγειονομική κρίση που ξέσπασε σε αυτή εξαιτίας της εμφάνισης του κορωνοϊού Covid -19. Ελπίζαμε πως η περίοδος της καραντίνας που διανύσαμε τους προηγούμενους μήνες καθώς και η ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα θα αποτελούσαν σταδιακά μια μακρινή ανάμνηση για όλους μας. Δυστυχώς οι ελπίδες όλων διαψεύστηκαν. Ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου η αύξηση των κρουσμάτων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική γεγονός που μας έφερε να βρισκόμαστε σε lockdown ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου.

Χιλιάδες επαγγελματίες, έμποροι αλλά και εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση και σύγχυση. Η εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα στη πόλη μας έχει παγώσει. Το δεύτερο lockdown αποτελεί ένα ακόμη δυνατό χτύπημα για την τοπική οικονομία μετά και την ακύρωση της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πολλοί επαγγελματίες εκφράζουν την ανησυχία ότι μετά την άρση του περιορισμού της κυκλοφορίας θα επέλθει το λουκέτο στις επιχειρήσεις και τα καταστήματα τους.

Οι τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου σχετικά με τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή προκειμένου να στηριχθούν οι πληττόμενοι κλάδοι αλλά και η προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση προκειμένου να μη χαθούν θέσεις εργασίας μας ικανοποιεί ως ένα βαθμό. Παρόλα αυτά θεωρούμε πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αν και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δυστυχώς δεν είναι επαρκή και για το λόγο αυτό επικοινωνούμε μαζί σας καθώς θεωρούμε πως οι Δημοτικές Αρχές οφείλουν και μπορούν να συνεισφέρουν και αυτές στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας η οποία πλήττεται σημαντικά για ακόμη μια φορά.

Για το λόγο αυτό, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών & Εμπόρων του Νομού Θεσσαλονίκης και ύστερα από εκτενείς συζητήσεις που έχουν λάβει χώρα μέσα στους κόλπους καθώς και στο Διοικητικό Συμβούλιο αυτής, σας παραθέτουμε μια σειρά προτάσεων οι οποίες θα πρέπει να εξετασθούν και να εφαρμοσθούν άμεσα.

Πιο Αναλυτικά Προτείνουμε:

1. Απαλλαγή από τα τέλη για τη χρήση κοινόχρηστων χώρων μέχρι το τέλος του 2020.
2. Απαλλαγή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού μέχρι του τέλος του 2020.
3. Απαλλαγή του 40% του συνολικού μισθώματος των επιχειρήσεων, που έχουν μισθώσει δημοτικά ακίνητα (συμπεριλαμβανομένων και των περιπτέρων) μέχρι το τέλος του 2020.
4. Την μη επιβολή προσαυξήσεων για όλες τις ρυθμισμένες οφειλές και καμία απώλεια ενεργής ρύθμισης κατά την περίοδο εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.
5. Έκδοση νέας ρύθμισης 100 δόσεων των οφειλών προς τους Δήμους με εισήγηση στην Κ.Ε.Δ.Ε. και τα αρμόδια Υπουργεία.
6. Καταβολή τυχόν οφειλών από μισθώματα κυλικείων για το σχολικό έτος 2019-2020 σε δώδεκα (12) άτοκες ισόποσες.
7. Μείωση κατά 40% στα μισθώματα όλων των σχολικών κυλικείων, για το σχολικό έτος 2020-2021.

Τέλος, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε πως σε καμία περίπτωση οι προτάσεις μας δεν αποσκοπούν στην οικονομική αποδιοργάνωση των δήμων. Ως Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης μοναδικό μας μέλημα είναι απλά η εύρεση και η υπεράσπιση προτάσεων προς το συμφέρον όλων. Ευελπιστούμε πως από μέρους σας θα αφουγκραστείτε τα αιτήματα μας και θα προχωρήσετε στις σχετικές ενέργειες».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ