Skip to main content

Oenops Wines: Το δραμινό οινοποιείο που έκανε την απλότητα… κρασί

Ο Νίκος Καρατζάς εμπνέεται από την απλότητα και σε μόλις 4 χρόνια κατάφερε να εξάγει τα κρασιά του σε 13 χώρες πουλώντας ακόμα και στο Μπορντό.

«Τα πράγματα πρέπει να είναι απλά, αλλιώς κάτι κάνουμε λάθος». Η πεποίθηση αυτή έχει «ποτίσει» τα κρασιά του, όπου η απλότητα, η αυθεντικότητα και η ειλικρίνεια είναι τα βασικά ζητούμενα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η «ναυαρχίδα» της οινικής του παραγωγής φέρει το όνομα ΑΠΛΑ.

Ο 43χρονος Δραμινός οινολόγος Νίκος Καρατζάς δημιούργησε πριν από μια πενταετία στην Προσοτσάνη Δράμας την Oenops Wines (η λέξη οίνωψ είναι ομηρική και σημαίνει αυτός που έχει την όψη του κρασιού), το νεότερο οινοποιείο της περιοχής, γιατί ήθελε να τιμήσει τον πλούτο της χώρας μας σε αμπελοτόπια και την ποικιλομορφία της σε εδάφη και μικροκλίματα. Από την πρώτη στιγμή όμως επιθυμία του ήταν να στείλει με τα κρασιά του κι ένα μήνυμα απλότητας, αυτής που ο ίδιος έχει ασπαστεί στη ζωή του, συνοδεύοντας μάλιστα τους τρεις οίνους της σειράς «ΑΠΛΑ» με ρήσεις περί απλότητας στις ετικέτες, αντί άλλων πληροφοριών: «Η απλότητα δεν είναι απλό πράγμα» του Τσάρλι Τσάπλιν, «Η ζωή αναλώνεται σε λεπτομέρειες. Απλοποιήστε, απλοποιήστε» του Χένρι Ντέιβιντ Θόρω και «Η απλότητα είναι η απόλυτη επιτήδευση» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

 

Σήμερα, μόλις τέσσερα χρόνια από την πρώτη του παρουσία στην αγορά, ο Νίκος Καρατζάς έχει καταφέρει να πουλά τα κρασιά του ακόμα και στη Μέκκα του οίνου, το Μπορντό, ενώ συστήνει την οινική παραγωγή της Δράμας σε 13 χώρες, από τη Βρετανία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία και το Βέλγιο μέχρι τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη. Ήδη μάλιστα οι εξαγωγές αποτελούν το 40% του τζίρου του οινοποιείου, το οποίο αυτόν τον καιρό «βλέπει» τον Καναδά, ενώ ενδιαφέρεται και για τις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία και τη Νότιο Κορέα.

 

Οι εγκαταστάσεις της Oenops Wines

 

 

Η «επένδυση» σε αμπέλια με ηλικία και εμπειρία

Η ετήσια παραγωγή της Oenops Wines ανέρχεται σε 120.000 φιάλες και η ιδιαιτερότητα του οινοποιείου είναι πως δεν διαθέτει δικά του αμπέλια, αλλά συνεργάζεται με περίπου 15 αμπελουργούς, από τον Έβρο μέχρι το Αμύνταιο και από την Ραψάνη μέχρι την Κρήτη. Μάλιστα, Νίκος Καρατζάς εστιάζει σε αμπελώνες που είναι πάνω από 15 ετών, καθώς θέλει το αμπέλι να βρίσκεται σε μια ηλικία που να έχει μεστώσει και να βγάζει στο κρασί την εμπειρία ενός κύκλου ζωής. «Κάνω τον χρόνο 40.000 χλμ. για να παρακολουθήσω όλους τους αμπελώνες. Είναι δύσκολο, έχει μεγαλύτερο κόστος, όμως το αποτέλεσμα είναι το βέλτιστο» λέει στη Voria.gr ο Νίκος Καρατζάς, εξηγώντας πως η τεχνογνωσία της Oenops Wines μπολιάζεται με την εμπειρία και την αγάπη του κάθε αμπελουργού για το αμπέλι του.

Νίκος Καρατζάς

 

 

Η Oenops διαθέτει οκτώ ετικέτες, που χωρίζονται σε τρεις σειρές: η πρώτη είναι η ΑΠΛΑ, με blend οίνους, η δεύτερη τα μονοποικιλιακά μικρής παρέμβασης, όπου η ζύμωση είναι αυθόρμητη, χωρίς στελέχη, αλλά έχει θειώδη και η τρίτη τα μονοποιλιακά μηδενικής παρέμβασης, χωρίς ούτε καν θειώδη, με στόχο ένα κρασί με την τεχνογνωσία του σήμερα, από 100 χρόνια πριν. Οι ποικιλίες που αξιοποιεί είναι μόνο ελληνικές, όπως Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Ροδίτης, Βιδιανό και Κυδωνίτσα σε λευκές και Ξινόμαυρο, Μαυρούδι και Λημνιώνα σε ερυθρές, ενώ δοκιμάζει τον τελευταίο καιρό και κάποιες ακόμα.

 

Τσιμεντένια δεξαμενή

 

 

Ο Νίκος Καρατζάς σπούδασε χημικός μηχανικός στη Θεσσαλονίκη, ενώ με την οινολογία ήρθε σε επαφή στα τελευταία χρόνια της σχολής του, οπότε και αποφάσισε να φύγει για το Μπορντό για να σπουδάσει οινολόγος. Επιστρέφοντας στη Δράμα εργάστηκε για 11 χρόνια στο Κτήμα Παυλίδη, όπου επί μία πενταετία ήταν διευθύνων σύμβουλος. Όταν αποχώρησε, ασχολήθηκε για λίγο καιρό με τη συμβουλευτική άλλων οινοποιείων, όμως διαπιστώνοντας τον πλούτο της χώρας μας σε αμπελοτόπια και την ποικιλομορφία της σε εδάφη και μικροκλίματα παρά το μικρό της μέγεθος, θέλησε να μην αφήσει αυτές τις αρετές αναξιοποίητες. Έτσι το 2015 δημιούργησε ένα επισκέψιμο οινοποιείο σε έναν πρώην βιομηχανικό χώρο, του οποίου η ιστορία συνδυάζεται με μια αίσθηση οικειότητας. «Όλα απλά» καταλήγει ο Νίκος Καρατζάς, σημειώνοντας πως είναι διπλή χαρά για εκείνον μαζί με τη γεύση των κρασιών του να προσφέρει στους καταναλωτές και τις σοφίες μεγάλων ανδρών για την απλότητα, την οποία τείνουμε να ξεχνάμε στην καθημερινότητά μας.