Skip to main content

Οφειλές «φαρμάκι» από τα Ταμεία στα φαρμακεία

Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τα περίπου 11.000 φαρμακεία ανέρχονται σε 550 εκ. ευρώ, από τα οποία τα σχεδόν 400 εκ. ευρώ είναι χρέη του ΟΠΑΔ, αναφέρει ο γ. γ. του Π
Εκπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους περίπου 55 εκ. ευρώ, ορισμένες εκ των οποίων «λιμνάζουν» για 8-9 μήνες, έχουν λαμβάνειν από διάφορα ασφαλιστικά ταμεία τα περίπου 1.250 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης και μπροστά στο φάσμα της αδυναμίας επιβίωσης σταμάτησαν, από χθες, την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων σε ασφαλισμένους για τρία από αυτά.

Πρακτικά αυτό μεταφράζεται ότι εφεξής οι ασφαλισμένοι στα ταμεία των Συμβολαιογράφων (ΤΑΣ), Δικηγόρων Επαρχιών (ΤΥΔΕ) και Εμπορικής Τράπεζας (ΤΑΠ-ΕΤΕ), για να προμηθεύονται τα φάρμακά τους θα πρέπει να τα πληρώνουν από την τσέπη τους. Κατόπιν, θα απευθύνονται με τη συνταγή του γιατρού και την απόδειξη του φαρμακείου στο ασφαλιστικό τους ταμείο, αναμένοντας να εισπράξουν το ποσό που δικαιούνται.

«Τους είχαμε αποστείλει σχετικά έγγραφα από τον Ιούνιο, χωρίς, όμως, να υπάρξει οποιαδήποτε απόκριση. Στη συνέχεια και σκεπτόμενοι ότι το καλοκαίρι δεν προσφέρεται, επανήλθαμε στις 5 Σεπτεμβρίου με νέες επιστολές προς τα συγκεκριμένα τρία ταμεία. Ωστόσο, δεν υπήρξε και πάλι η παραμικρή αντίδραση από μέρους τους», τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Κυριάκος Θεοδοσιάδης για να δικαιολογήσει την απόφαση που λήφθηκε.

Μέσα στο Σεπτέμβριο, πάντως, οι φαρμακοποιοί της πόλης πήραν μια μικρή οικονομική ανάσα, κι αυτό γιατί ενώ αρχικώς στη «μαύρη λίστα» του Συλλόγου είχαν περιληφθεί ακόμη τέσσερα ταμεία (ΟΠΑΔ, του στρατού, ΤΥΔΚΥ και ΤΣΜΕΔΕ), με την προειδοποίηση που τους απευθύνθηκε εκπλήρωσαν ένα σημαντικό μέρος των υποχρεώσεών τους.

«Είχαμε αυξημένες εισροές τον προηγούμενο μήνα, οι οποίες ανήλθαν στο ποσό των περίπου 9 εκ. ευρώ», σημειώνει ο κ. Θεοδοσιάδης και διευκρινίζει ότι το ταμείο των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) την προηγούμενη Τετάρτη κατέβαλε περί τα 2,1 εκ. ευρώ και εξόφλησε τους 6 από τους 8 μήνες που χρωστούσε. Ανάλογες ενέργειες έγιναν και από το ταμείο των δημοτικών υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ) το οποίο κάλυψε οφειλές έως και τον Ιούλιο του 2010, ενώ και από το ταμείο του Στρατού πληρώθηκε ήδη ένας μήνας (από τους συνολικά επτά που χρωστούσε) και από χθες τα χρήματα για άλλους τρεις βρίσκονται στον πάρεδρο και αναμένεται να παραληφθούν από το ΦΣΘ τη Δευτέρα.

«Οι απαιτήσεις ωστόσο, τρέχουν, καθώς ήδη μπήκαμε σε καινούριο μήνα και κατατίθενται νέες συνταγές», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΦΣΘ και γνωστοποίησε πως «ο μηνιαίος τζίρος των ασφαλιστικών ταμείων στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης είναι της τάξης των 58-60 εκ. ευρώ, περιλαμβανομένων και εκείνων από τον ΟΓΑ και το ΙΚΑ, τα οποία, όμως, πληρώνουν στην ώρα τους».

Από τις συσσωρευμένες οφειλές των 55 εκ. ευρώ εξάλλου το μεγαλύτερο ποσό αντιστοιχεί σε οφειλές από το ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων (ΟΠΑΔ), το οποίο κανονικά έπρεπε να πλαισιώνει τα τρία άλλα ταμεία στα οποία μπήκε «στοπ» στα επί πιστώσει φάρμακα.

Το ότι δεν συμβαίνει αυτό, όπως είπε ο κ. Θεοδοσιάδης, έχει να κάνει με τη δέσμευση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου ότι στις επόμενες ημέρες, θα πληρωθούν δόσεις που αντιστοιχούν σε οφειλές δύο μηνών. Μένει, ωστόσο, τα λόγια να βρουν αντιστοιχία και σε πράξεις, διότι ήδη ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ο οποίος θα σταματήσει τη χορήγηση επί πιστώσει φαρμάκων από 1η Νοεμβρίου, έχει απειλήσει –μέσω εξωδίκου που απέστειλε- με αγωγή.

«Σε πανελλαδικό επίπεδο, οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τα περίπου 11.000 φαρμακεία ανέρχονται σε 550 εκ. ευρώ, από τα οποία τα σχεδόν 400 εκ. ευρώ είναι χρέη του ΟΠΑΔ, που καθυστερούν μέχρι και οκτώ μήνες να αποπληρωθούν» αναφέρει ο γ. γ. του ΠΦΣ κ. Δημήτρης Καραγεωργίου, προσθέτοντας πως ο Σύλλογος έχει καταθέσει πρόταση εκτός από τις δύο δόσεις του Οκτωβρίου, το υπουργείο να καταβάλλει ακόμη δύο μέσα στο Νοέμβριο. Κατά τον ίδιο τα περισσότερα φαρμακεία στα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν προσφύγει σε δανεισμό «προκειμένου να μπορέσουν να πληρώσουν τις φαρμακαποθήκες, στις οποίες έχουμε όριο 40 ημερών», με συνέπεια να προκύπτει κίνδυνος και για λουκέτα.

Εξηγώντας, τέλος, το γιατί η Θεσσαλονίκη βιάστηκε να υλοποιήσει την απειλή της ένα μήνα πριν από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο κ. Καραγεωργίου απέδωσε την απόφαση αυτή στο ότι «τα φαρμακεία στη Θεσσαλονίκη είναι από τα πιο φτωχά στην Ευρώπη, διότι η πυκνότητά τους ανά κάτοικο είναι πολύ μεγάλη. Σκεφτείτε ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 1.250 φαρμακεία, όταν σε όλη την Αυστρία υπάρχουν 1.200».