Skip to main content

Οι αντιδράσεις των κομμάτων στα νέα μέτρα

Διακριτές αποστάσεις από τη διακυβέρνηση Καραμανλή κράτησε για πρώτη φορά ο Αν. Σαμαράς, τονίζοντας ωστόσο ότι το μείγμα μέτρων του ΠΑΣΟΚ παραλύει την οικονομία. Σφοδρές αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ
Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων, πλην του ΛΑΟΣ, μετά την ανακοίνωση των  μέτρων από την κυβέρνηση.

Την αντίθεση της ΝΔ στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας πως το μείγμα που παραλύει την οικονομία και τραυματίζει τον κοινωνικό ιστό.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον κυβερνών κόμμα για καθυστέρηση στη λήψη μέτρων, τα οποία, όπως ανέφερε, αν είχαν ληφθεί νωρίτερα θα ήταν πιο ήπια.

«Τα μέτρα αυτά θα βαθύνουν την ύφεση» πρόσθεσε, εκτιμώντας πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τόνωσης, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί σε νέες οδυνηρές για το λαό αποφάσεις.

Αποκρούοντας την κριτική που δέχεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα πεπραγμένα κυβερνήσεών του στην οικονομία, σημείωσε: «Η ΝΔ διέπραξε σφάλματα και τα πλήρωσε. Εχουμε γυρίσει σελίδα, δεν απολογουμαι για κανέναν».

Συνεχίζοντας μάλιστα πέρασε στην αντεπίθεση: Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας μας έφεραν οι χειρισμοί του ΑΠΣΟΚ στο τελευταίο πεντάμηνο, αυτά που έκανε και αυτά που δεν έκανε.

Επισημαίνοντας πως ο ίδιος τήρησε υπεύθυνη στάση, συμπλήρωσε πως το ΠΑΣΟΚ άργησε απελπιστικά και τελικώς υιοθέτησε λάθος μείγμα. Στηρίζουμε οτιδήποτε βγάζει την Ελλάδα από την κρίση, αυτό το μείγμα δεν μας βγάζει από την κρίση, συμπλήρωσε και είπε:

Η ΝΔ λέει όχι στην αύξηση του ΦΠΑ σε κάθε αύξηση φορολογίας στα καύσιμα, λέει όχι στην περικοπή του 14ου μισθού.

Αντίθετα πρότεινε μεγαλύτερο φόρο στον καπνό και τα ποτα, στα είδη πολυτελείας, αύξηση εσόδων από την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσιου.

Κόκκινη γραμμή για μας είναι η προστασία των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων και η στήριξη της μεσαίας τάξης, συνέχισε.

Επίσης, ζήτησε μέτρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό.

ΚΚΕ: Να βγούμε στους δρόμους

Για άγρια μέτρα που οδηγούν το λαό στο κρεματόριο, έκανε λόγο το ΚΚΕ καλώντας τους πολίτες να βγουν στους δρόμους, ώστε εξαναγκαστεί η κυβέρνηση να τα πάρει πίσω.

«Όλοι στο δρόμο του αγώνα, για να αποκρούσουμε τους νέους άγριους φόρους στο ΦΠΑ και στα καύσιμα, τη δραστική μείωση μισθών και συντάξεων. Να αποτρέψουμε τον σφαγιασμό των δώρων Πάσχα - Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας πως «είναι ψέμα ότι αυτό αφορά μόνο στον δημόσιο τομέα» και ότι «στόχος είναι να κοπεί εντελώς και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα».

«Να σταματήσουμε το ξεθεμέλιωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων, την απελευθέρωση των απολύσεων και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, μέτρα που έχουν έτοιμα και θα αποτελέσουν το επόμενο κύμα επίθεσης», προειδοποιεί το Κομμουνιστικό Κόμμα και προειδοποιεί πως τα μέτρα δε θα είναι προσωρινά και δε θα είναι τα τελευταία.

«Είναι ντροπή τα βάρβαρα μέτρα να περάσουν χωρίς λαϊκή αντεπίθεση. Έχει σημασία ο λαός να δείξει πως θα τα σμπαραλιάσει στην πράξη», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Αλ. Τσίπρας: Στην πυρά η κοινωνία και οι κατακτήσεις της

«Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παραδώσει στην πυρά την ελληνική κοινωνία και τις κατακτήσεις της», παρατήρησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτό, όμως, που φαίνεται απλόχερα να χαρίζει στους κερδοσκόπους δεν της ανήκει. Ανήκει στους Έλληνες εργαζόμενους που, με αγώνες και με θυσίες, κατέκτησαν τις τελευταίες δεκαετίες. Κανείς δεν μπορεί να παραδίδει στην πυρά κάτι που δεν του ανήκει, ιδίως όταν δεν έχει λάβει καν την έγκριση του ιδιοκτήτη -και στην προκειμένη περίπτωση ιδιοκτήτης είναι ο ελληνικός λαός που δικαιούται να έχει την τελική έγκριση και την τελική επιλογή», σημείωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Καρατζαφέρης: «Θα ιδρώσουμε, θα δακρύσουμε, θα ματώσουμε»

«Θα ιδρώσουμε, θα δακρύσουμε, θα ματώσουμε, αλλά η Ελλάδα θα διασωθεί. Πρέπει να τη διασώσουμε», τόνισε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε σήμερα η κυβέρνηση.

Ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε ότι όλα τα χρόνια της μεταπολιτεύσεως, μεριμνούσαμε για τους Έλληνες και παραμελούσαμε την Ελλάδα και τόνισε ότι «σήμερα, την στιγμή της μεγάλης κρίσεως, πρέπει να μεριμνήσουμε για την Ελλάδα, δοκιμάζοντας τους Έλληνες».

Κατηγόρησε ολόκληρη την πολιτική ηγεσία, τους συνδικαλιστές και όλους συνολικά τους παράγοντες του δημόσιου βίου γιατί «υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια μάλλον κατώτεροι των περιστάσεων» και γιατί «υπήρξαν στιγμές που δεν ορθώσαμε το ανάστημά μας όλοι, μπροστά σε μεγάλες κομβικές για τον τόπο πορείες».

Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι ο προσωπικός πατριωτισμός ενός εκάστου, πρέπει να παραμερίσει τα οποιαδήποτε προσωπικά ωφελήματα, «για να επαναφέρουμε το βαναύσως τραυματισμένο γόητρο της χώρας, εκεί που επιβάλλεται από την μακροχρόνια Ιστορία μας και την υποχρέωσή μας προς τις επόμενες γενεές των Ελλήνων».

Είπε, επίσης, ότι για κάθε ένα από τα μέτρα, ο ΛΑΟΣ θα τοποθετηθεί στη Βουλή και ζήτησε να αναλάβει ο καθένας τις προσωπικές του ευθύνες «για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη ο τόπος, την κοινωνική ειρήνη».

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό (Αντένα) ο αρχηγός του ΛΑΟΣ πρότεινε την έκδοση ομολογιακού δανείου πέντε δισεκατομμυρίων, με ορίζοντα δεκαετίας, «στο οποίο θα πρέπει να συμμετάσχουν εθελοντικά οι διακόσιες πλουσιότερες ελληνικές οικογένειες, ώστε μ΄αυτό τον τρόπο να βοηθήσουν την πατρίδα».

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης είπε ότι τα μέτρα έπρεπε να είχαν παρθεί πολύ νωρίτερα και η κυβέρνηση έπρεπε να είχε επιδείξει τολμηρότητα απέναντι στο πρόβλημα και να μην περιμένει να πάρει τα μέτρα τελευταία στιγμή «κάτω από τον εκβιασμό των καταστάσεων».

Υποστήριξε, επίσης, ότι πρέπει να δοθεί μήνυμα εθνικής ενότητας στο εξωτερικό γι΄ αυτό και ο ίδιος συμπορεύεται και στηρίζει την Ελλάδα, όπως είπε, γιατί είναι μια περίοδος που παράγονται πολιτικά αποτελέσματα και η σκακιέρα είναι σύνθετη, πράγμα που επιβάλλει αμιγή εθνική ενότητα.

Αναφερόμενος στην βουλευτική αποζημίωση είπε ότι έχει ήδη τοποθετηθεί υπέρ της μείωσής της κατά 50% και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολιτικοί πρέπει πρώτοι να δίνουν το παράδειγμα.

«Γι΄αυτό και χθες προχώρησα στη συμβολική κίνηση να επιστρέψω το βουλευτικό μου αυτοκίνητο, όπως και να καταθέσω το ποσό των 5.000 ευρώ στο Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας κάτι στο οποίο με ακολούθησε και ο πρώτος σε σταυρούς βουλευτής μας, συνεισφέροντας με το συμβολικό ποσό των 1.000 ευρώ», είπε.

Διαφώνησε με την αύξηση του ΦΠΑ, διότι «στεγνώνουμε την αγορά και υπάρχει κίνδυνος να «πέσει» μια τράπεζα» και πρότεινε την παλιννόστηση των κεφαλαίων που βρίσκονται τώρα στο εξωτερικό και είναι ανενεργά, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην ανάπτυξη της χώρας, την νομιμοποίηση αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων χώρων, τη νομιμοποίηση του τζόγου που τώρα είναι παράνομος και την εξέταση των αδειών των καζίνο.

Αναφερόμενος στο ύψος των τιμών, είπε ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε την κλοπή που γίνεται εις βάρος της χώρας μας και τόνισε πως αν θέλουμε ο Έλληνας να μπορεί να ζει με όσα παίρνει, τώρα πρέπει να μειωθούν οι τιμές σε επίπεδα απόλυτα όμοια με τα ευρωπαϊκά, ώστε να πέσει το κόστος διαβίωσης.