Skip to main content

Οι «αστερίσκοι» της Κομισιόν στο νέο ΠΣΑ

Ενεργοποιείται ο μηχανισμός ενισχυμένης επιτήρησης για την Ελλάδα. Η Κομισιόν θα εξετάζει από τα μέσα Μαρτίου και κάθε μήνα την υλοποίηση των στόχων του Προγράμματος, ενώ ζητεί και εκθέσεις προόδου κά
Την ανάγκη υιοθέτησης πακέτου διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων συστήνει η Κομισιόν στην έκθεσή της για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Οι συστάσεις επικεντρώνονται στην αύξηση της αποτελεσματικότητας στη δημόσια διοίκηση, στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην κοινωνική ασφάλιση και την υγεία, στη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας και της αποτελεσματικότητας του συστήματος συλλογικής διαπραγμάτευσης.

Η Κομισιόν συνιστά την «αποθεματοποίηση» του 10% των κρατικών δαπανών, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο ρευστό σε περίπτωση μελλοντικών πιέσεων στον προϋπολογισμό. Επίσης, καλεί την Ελλάδα να ανακοινώσει εντός των προσεχών εβδομάδωντο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων για τους μισθούς στο δημόσιοτομέα, τη φορολογία στα καύσιμα και τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικόσύστημα. Επιπλέον, ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να προσδιορίσειαναλυτικότερα τα δημοσιονομικά μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2011 και το2012.

Υπογραμμίζει, δε, ότι δεδομένης της κατάστασης των δημοσίωνοικονομικών στην Ελλάδα και των συνεχών εξωτερικών ανισορροπιών πουοφείλονται στις συσσωρευμένες απώλειες ανταγωνιστικότητας, καιπροκειμένου να καταστεί δυνατόν να συζητηθούν ταυτοχρόνως στο Συμβούλιοη δημοσιονομική πολιτική και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις,υιοθετείται ολοκληρωμένη προσέγγιση του μηχανισμού ενισχυμένηςεπιτήρησης.

Αυτό σημαίνει  ότι η κυβέρνηση θα πρέπει νακαταθέσει, μέχρι τα μέσα Μαρτίου, την αναφορά της για την πρόοδο τωνμέτρων και αν κριθεί αναγκαίο να είναι έτοιμη να προχωρήσει σε «περαιτέρω προσαρμογή», δηλαδή να υιοθετήσει συμπληρωματικά μέτρα για το έλλειμμα.

Επίσης, από τα μέσα Μαρτίου θα ξεκινήσει η μηνιαία εξέταση της υλοποίησης των στόχων,ενώ από τα μέσα Μαΐου, η κυβέρνηση θα υποβάλει «εκθέσεις προόδου» κάθετρεις μήνες, καθώς θα πραγματοποιείται ειδική συζήτηση σε επίπεδοευρωζώνης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της εφαρμογής τουΠΣΑ.

Όσον αφορά στο θέμα των στατιστικών, εκτιμάται ότι η Ελλάδα«απέτυχε στο καθήκον της να δημοσιεύει αξιόπιστα δημοσιονομικάστατιστικά στοιχεία». Ως αποτέλεσμα, η χώρα έχει περιθώριο έως τις 15Μαΐου για να υιοθετήσει νομοθεσία, η οποία θα καθιστά υποχρεωτική τηδημοσιοποίηση μηνιαίων δελτίων εκτέλεσης προϋπολογισμού παράλληλα μετην υποχρέωση ασφαλιστικών ταμείων και νοσοκομείων να δημοσιοποιούνισολογισμούς και να υιοθετήσουν μηχανισμούς ελέγχου, αλλά και τηνκαθιέρωση της προσωπικής ευθύνης για την παραγωγή στατιστικών δεδομένων.