Skip to main content

Οι αυξήσεις των φόρων θα απορροφηθούν από τα ξενοδοχεία

Την εφαρμογή ελαστικής και ελκυστικής πολιτικής τιμών από τα Ελληνικά ξενοδοχεία ζητά η πανελλήνια ομοσπονδία ξενοδόχων (ΠΟΞ), προκειμένου να διατηρηθούν σε τροχιά βιωσιμότητας.
Την εφαρμογή ελαστικής και ελκυστικής πολιτικής τιμών από τα Ελληνικά ξενοδοχεία προς τον Έλληνα επισκέπτη ζητά η πανελλήνια ομοσπονδία ξενοδόχων (ΠΟΞ) από τα μέλη του Ξενοδόχους, προκειμένου να διατηρηθούν σε τροχιά βιωσιμότητας, τη στιγμή που ο Έλληνας καταναλωτής θα συμπιέσει σημαντικά τα έξοδα για τις διακοπές του.

Άλλωστε ο εσωτερικός τουρισμός είναι το μεγάλο ζητούμενο για τον κλάδο, καθώς εκπροσωπεί άνω του 20% των συνολικών εσόδων των Ξενοδοχείων. «Στόχος είναι ο Έλληνας επισκέπτης να μπορεί να γίνεται αποδέκτης των τιμών που παρέχονται στον αντίστοιχο αλλοδαπό», σημειώνει η ΠΟΞ.

Η Ομοσπονδία καλεί τα μέλη της να μην προχωρήσουν σε καμία γενικευμένη έκπτωση προς τους Tour Operators υπό μορφή early booking μετά το τέλος Μαρτίου 2010 αφού όπως τονίζεται οι τιμές των Tour Operators στα ξενοδοχεία της χώρας έχουν πέσει στα επίπεδα 2002 - 2003.

Η πρόσφατη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ αλλά και των φόρων στα καύσιμα και ποτά αυξάνει περαιτέρω το κόστος στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κατά 80 εκατ. ευρώ περίπου. Δεδομένου ότι τα συμβόλαια με τους Tour Operators έχουν υπογραφεί από πέρσι αλλά και οι τιμές των πακέτων έχουν πλήρως διαμορφωθεί, δεν είναι δυνατόν να γίνει μετακύλιση στον τελικό καταναλωτή. Το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πρέπει να είναι ότι οι αυξήσεις των φόρων θα απορροφηθούν από τα ξενοδοχεία και δεν θα μετακυλιστούν στον τελικό καταναλωτή, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της τουριστικής κίνησης τονίζεται ότι η σημερινή πτώση των κρατήσεων σε σχέση με το 2009 της τάξης του 10%, αναμένεται σταδιακά να μειωθεί και εφ΄ όσον οι εσωτερικές αναταραχές και απεργίες δεν συνεχιστούν το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να προσεγγίσει για τις παραδοσιακές μας αγορές τα επίπεδα του 2009 με μικρή, περαιτέρω, πτώση στα έσοδα.