Skip to main content

Οι δράσεις για τον εορτασμό του 2012

Τι περιλαμβάνουν οι πέντε άξονες πάνω στους οποίους θα στηθούν οι πρωτοβουλίες για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Τη φιλοσοφία, τους στόχους και τον βασικό προγραμματισμό των εορτασμών για το 2012, παρουσίασαν σε Συνέντευξη Τύπου σήμερα, ο dήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του 2012, Γιάννης Μπουτάρης, και ο αναπληρωτής πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του 2012, Σταύρος Ανδρεάδης.

Η Επιτροπή για τη διοργάνωση του εορτασμού «Θεσσαλονίκη 2012» έχει προγραμματίσει μια σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων που στηρίζονται στο ίδιο το δυναμικό της πόλης, με χρονική κορύφωση την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου & Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, ακολουθώντας θεματικά τους παρακάτω 5 βασικούς άξονες:

- Ιστορία & Επετειακός Εορτασμός
- Τέχνες και Πολιτισμός
- Περιβάλλον & Αστικό Τοπίο
- Νεανική Επιχειρηματικότητα
- Ένταξη πρωτοβουλιών και προτάσεων τρίτων

Αναλυτικότερα:

Ιστορία και Επετειακός Εορτασμός

Η συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, θα αποτελέσει το αντικείμενο δύο σημαντικών δράσεων της διοργάνωσης, ενός διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου και μιας ιστορικής έκθεσης για το ευρύ κοινό και τους επισκέπτες της πόλης.  

Επιστημονικό Συνέδριο:

Με θέμα «Θεσσαλονίκη: Μια πόλη σε μετάβαση, 1912-2012/Thessaloniki: A City in Transition, 1912-2012» θα πραγματοποιηθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου 2012 τριήμερο επιστημονικό συνέδριο, με στόχο τη δημιουργική συνάντηση των σύγχρονων ιστοριογραφικών ρευμάτων αλλά και όλων των συναφών κοινωνικών επιστημών, όπως της Ιστορίας, της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, της Οικονομίας, του Δικαίου, των Διεθνών Σχέσεων και των Τεχνών. Η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου αποτελείται από τον επίτιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακαδημαϊκό κ. Κωνσταντίνο Σβολόπουλο, τους καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κκ. Βασίλη Κ. Γούναρη, Ιωάννη Δ. Στεφανίδη και Δημήτρη Λιβάνιο και τον βρετανό καθηγητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης κ. Μαρκ Μαζάουερ. Της οργανωτικής επιτροπής προΐσταται ο αν. καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Δημήτρης Καιρίδης.

Έκθεση Ιστορίας:

Στην αποθήκη Γ στο λιμάνι, (ένα χώρο ιδιαίτερης σημασίας για τη φυσιογνωμία της πόλης) θα διαμορφωθεί και θα παρουσιαστεί μια έκθεση αναδρομής στην ιστορία και την καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης τα τελευταία 100 χρόνια, υπό την επιμέλεια του ιστορικού αρθρογράφου, κ. Ευάγγελου Χεκίμογλου, που θα κινηθεί θεματικά πάνω σε δύο άξονες:

- Η Θεσσαλονίκη των πατέρων μας (1912-1962) | Η ιστορία μιας πόλης. Η Ιστορία χωρίς νοσταλγία: πρόκειται για μια έκθεση φωτογραφιών, βίντεο και τεκμηρίων, μέσα από τα οποία παρουσιάζονται τα γεγονότα των πρώτων 50 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Συναρπαστικά γεγονότα που έζησαν οι τρείς προηγούμενες γενιές Θεσσαλονικέων, εμπειρίες των προγόνων που επηρέασαν τις συμπεριφορές των συγχρόνων, και για τις οποίες λίγα γνωρίζουν σήμερα ιδιαίτερα οι νεότεροι Θεσσαλονικείς.

- Η Θεσσαλονίκη της μνήμης μας (1962-2012) | Η ζωντανή μας μνήμη, αφετηρία για το αύριο: λαμβάνοντας υπόψη ότι οι προσδοκίες για το αστικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε είναι συνάρτηση των αναμνήσεών μας, το δεύτερο μέρος της έκθεσης αποτελεί μια άσκηση μνήμης. Σε αυτήν οι Θεσσαλονικείς όλων των ηλικιών θα κληθούν να επιλέξουν αναμνήσεις και να ανασυνθέσουν την εικόνα που έχουν για την πόλη μέσα από τεκμήρια του παρελθόντος, εκθέματα που ιχνηλατούν τις αλλαγές στο αστικό περιβάλλον, τις γειτονιές, τις συνήθειες και την παράδοση με αναφορά στους βασικούς δρόμους της πόλης.

Thessaloniki International Symposium:

Παράλληλα με τις καθαρά ιστορικού ενδιαφέροντος δράσεις και με στόχο να ενισχύσει την εξωστρέφεια και παρουσία της Θεσσαλονίκης στο διεθνή επιστημονικό διάλογο οργανώνεται το πρώτο ‘Thessaloniki International Symposium/Διεθνές Συμπόσιο της Θεσσαλονίκης’ που θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Τα θέματα που θα εξετασθούν είναι: «Ο κόσμος στον 21ο αιώνα: η άνοδος της Κίνας, η παρακμή της Δύσης και η Αραβική άνοιξη;/The world of the 21st century: the rise of China, the decline of the West? and the Arab spring». Έχουν προσκληθεί και θα συμμετάσχουν τρεις κορυφαίοι σε παγκόσμιο επίπεδο διανοητές, ο κινεζολόγος Jonathan D. Spence καθηγητής του Πανεπιστημίου Yale, ο ευρωπαϊστής Timothy Garton Ash καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ο μεσανατολόγος  Vali Nasr καθηγητής της Σχολής Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts. Σκοπός του συμποσίου είναι ο προβληματισμός και η ανταλλαγή απόψεων στα πιο πάνω κρίσιμα για τις παγκόσμιες εξελίξεις θέματα. Το Διεθνές Συμπόσιο της Θεσσαλονίκης θα επιδιωχθεί να γίνει ένας ετήσιος θεσμός στην πόλη.

Τέχνες και Πολιτισμός

Το βασικό εγχείρημα στον άξονα αυτό αφορά παρεμβάσεις αισθητικής αναβάθμισης στην καθημερινότητα της πόλης, με πρωτογενή δημιουργία και τοποθέτηση έργων τέχνης που προέρχονται από Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες και ιδιαίτερα νέους σε δημόσιους χώρους. Με τίτλο «Εικαστικές επεμβάσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης | Η πόλη ορίζει τον εαυτό της», και υπό την επιμέλεια του καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και γλύπτη, κ. Κώστα Βαρώτσου, η συγκεκριμένη δράση στοχεύει να αναδείξει –με όχημα τις εικαστικές τέχνες– το πολιτισμικό προϊόν της πόλης, τις ιστορικές και πολιτισμικές της αναφορές και τις στιγμές έντονης δημιουργικότητάς της. Με αιχμή την κατεξοχήν δύναμη της πόλης, αυτή της πανεπιστημιακής κοινότητας, το εγχείρημα θα καλέσει τους νέους καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης να μετατρέψουν την έκφραση της πρωτογενούς τους σκέψης σε δράση με δημιουργία έργων που θα τοποθετηθούν σε σημεία ειδικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η συμμετοχή σημαντικών ελλήνων και ξένων δημιουργών, που θα συνδέσει καλλιτεχνικά τις επεμβάσεις των νεώτερων δημιουργών με την υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη.

Περιβάλλον και Αστικό Τοπίο

Δεδομένου ότι η Θεσσαλονίκη ανήκει στις ευρωπαϊκές πόλεις με το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο, βασική πρωτοβουλία του ‘Θεσσαλονίκη 2012’ είναι η παρέμβαση τόσο για τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου σε υποβαθμισμένες κυρίως περιοχές, όπως σχολικές αυλές, ακάλυπτοι χώροι, εγκαταλελειμμένοι κήποι, όσο και για την βελτίωση του αστικού τοπίου και του περιβάλλοντα χώρου της άμεσης καθημερινότητάς μας. Σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων, και μέσα από την κινητοποίηση και συμμετοχή των ίδιων των ανθρώπων της πόλης, που θα κληθούν να συμμετάσχουν, προγραμματίζεται να γίνει η ανάπλαση και η δημιουργία κήπων: εθελοντικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και δημιουργικές ομάδες που θα «υιοθετήσουν» έναν χώρο, φορείς και ιδιώτες που θα υποστηρίξουν οικονομικά την προσπάθεια και νέοι αρχιτέκτονες που θα αναλάβουν τη μελέτη, θα αποτελέσουν ένα δυναμικό «σχήμα εργασίας» που θα εργαστεί για την υλοποίηση του σκοπού αυτού. Παράλληλα θα προκληθεί διάλογος και θα γίνει προσπάθεια ενημέρωσης και σύνδεσης των πολιτών με το φυσικό περιβάλλον γύρω από την πόλη: το Θερμαϊκό κόλπο και το περιαστικό δάσος. Θα παρουσιασθούν παραδείγματα δράσεων άλλων πόλεων σε παρόμοια θέματα, που οδηγούν σε προτάσεις και πρωτοβουλίες για τη διαχείριση των ευαίσθητων αυτών περιοχών. Θα οργανωθούν εκπαιδευτικές δράσεις μεταξύ σχολείων της Θεσσαλονίκης και των γειτονικών δήμων στο μέτωπο του Θερμαϊκού για θέματα ρύπανσης των νερών και θα σχεδιασθεί ένα δίκτυο μονοπατιών πεζοπορίας και ποδηλασίας με ειδικές σημάνσεις των θεματικών αξιοθέατων περιβαλλοντικής και ιστορικής αξίας στο περιαστικό δάσος.

Νεανική Επιχειρηματικότητα

Μέσα στο ιδιαίτερα αντίξοο περιβάλλον της συνεχιζόμενης κρίσης και της έλλειψης προοπτικών για τη νέα γενιά της πόλης μας, ο συγκεκριμένος άξονας του προγράμματος θα προσπαθήσει να επανεμπνεύσει και να βοηθήσει τους νέους μας στο επιχειρείν στη Θεσσαλονίκη, να υποστηρίξει στο μέτρο του εφικτού δράσεις καινοτομίας και να αναδείξει την επιχειρηματικότητα που ιστορικά έχει χαρακτηρίσει την πορεία της πόλης. Βασικό στοιχείο του συγκεκριμένου άξονα είναι η συσπείρωση των προσπαθειών διαφόρων φορέων και ιδιωτών, με κοινό στόχο τη μεταφορά γνώσεων και εμπειριών στις νεώτερες γενιές, τη σύνδεση της γνώσης με την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία πεδίου διαλόγου για μια νέα επιχειρηματική δράση στην πόλη της Θεσσαλονίκης.  Στο πλαίσιο αυτό, θα οργανωθεί διαγωνισμός για τη στήριξη επιχειρηματικών προτάσεων που θα μπορούσανε να υλοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, με βασικό στοιχείο τη βιωσιμότητά τους και μετά το 2012, καθώς και τη συμβολή τους στην τόνωση της εμπορικής δραστηριότητας στο ιστορικό κέντρο της πόλης, την καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων της και την προβολή της πόλης διεθνώς. 

Επιπλέον, η παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας για τους τομείς επιχειρηματικής δράσης που αναμένεται να έχουν ανάπτυξη μελλοντικά στην Ελλάδα -όπως αγροτική ανάπτυξη, μεταποίηση, τουρισμός, τεχνολογία, information technology- θα προσδιορίσει τους άξονες μιας σειράς ανοιχτών συζητήσεων με νέους –κυρίως- επιχειρηματίες που έχουν αναπτύξει επιτυχή δράση στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας δημιουργικού διαλόγου για τα κίνητρα, αλλά και τα εμπόδια επιχειρηματικότητας, την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων, και τη δυνατότητα διασύνδεσης μεταξύ νέων της πόλης και επιχειρηματιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμπληρωματικά θα πραγματοποιηθούν μια σειρά εξειδικευμένων workshops για την παροχή υποστήριξης/ενδυνάμωσης του νέου επιχειρηματία με σκοπό να δοθούν σαφείς, απλές και πρακτικές απαντήσεις σε νέους που επιθυμούν να ξεκινήσουν μια επιχειρηματική πρωτοβουλία. Οι παραπάνω δράσεις πλαισιώνονται, επιπλέον, από τη δημιουργία ενός «Χρυσού Οδηγού Επιχειρηματικότητας», την πραγματοποίηση έκθεσης «Επιχειρηματικότητα και Νεολαία» που θα συνδέσει θεματικά την παλιά με τη νέα επιχειρηματικότητα της πόλης, καθώς και την στήριξη δράσεων άλλων φορέων, οι οποίοι έχουν ως κύριο στόχο την ανάπτυξη και στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Ένταξη πρωτοβουλιών τρίτων

Η Επιτροπή διοργάνωσης του ‘Θεσσαλονίκη 2012’ θα προβάλει ισότιμα και με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της -παράλληλα με τις δικές της πρωτοβουλίες- και κάθε αξιόλογη πρωτοβουλία ή δράση που προέρχεται από τρίτους, φορείς ή ιδιώτες, στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων. Για το σκοπό αυτό, θα ξεκινήσουν άμεσα επαφές με όλους όσοι έχουν ήδη καταθέσει προτάσεις για μια τέτοια συνεργασία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθούν και νέες προτάσεις στο επόμενο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, θα υποστηριχθεί οικονομικά, και στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων που υπάρχουν, ένας μικρός αριθμός τέτοιων δράσεων.