Skip to main content

Οι εκλογές φεύγουν, ο ανασχηματισμός έρχεται...

Με τη σύμφωνη γνώμη των στενών του συνεργατών, ο Γιώργος Παπανδρέου θα ανακατέψει εκ νέου την τράπουλα στο κυβερνητικό στρατόπεδο για να περάσει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση…
Του Σπύρου Νάννου


Στη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Αντώνη Σαμαρά το κλίμα ήταν καλό, ωστόσο η είδηση ήταν πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατάλαβε πως ο πρωθυπουργός δεν έδειξε καμία διάθεση για να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, από χθες το βράδυ, μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας όπου ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δέχθηκε ομαδικά πυρά από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ακούγεται έντονα το ενδεχόμενο ο Γιώργος Παπανδρέου να προχωρήσει σε σαρωτικό μάλιστα ανασχηματισμό αμέσως μετά τις γιορτές, θέλοντας να στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως εκείνος έχει το πάνω χέρι, δείχνοντας μάλιστα τις «κατευθύνσεις» του σε ό,τι αφορά τα στελέχη που θα μπουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα!

Δεν είναι τυχαίο πως από το πρωί, οι φήμες περί αντικατάστασης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου (δεν είναι εφικτό να συμβεί) έχουν βομβαρδίσει το διαδίκτυο και μάλιστα προκάλεσαν και την αλλαγή στάσης του υπουργού Οικονομικών όταν από την Βουλή και μέσω αντιδράσεων για το άρθρο που προέβλεπε τη διαγραφή χρεών προς το δημόσιο ύψους 24 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε πως το συγκεκριμένο άρθρο αποσύρεται και θα κατατεθεί σε άλλο νομοσχέδιο!

Το τοπίο είναι θολό και αν αναλογιστεί κανείς πως σήμερα συζητήθηκαν κρίσιμα νομοσχέδια τα οποία αποτελούσαν έργο αρκετών μηνών, τότε ο καθένας μπορεί κάλλιστα να πει πως ο Γιώργος Παπανδρέου θα θελήσει σε αυτές τις 100 ημέρες ημερών που απομένουν, μέχρι το ορόσημο του Μαρτίου του 2011, για την έγκριση ή μη εκταμίευσης της 4ης δόσης του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης της τρόικας,  να δώσει μια νέα δυναμική στην κυβέρνηση επιλέγοντας στελέχη που θέλουν να εργαστούν και όχι να κρύβονται στα γραφεία τους, π.χ. όταν τους επισκέπτονται διάφοροι συνδικαλιστές!

Βαρόμετρο των αποφάσεων του Γιώργου Παπανδρέου αποτελεί σαφώς και η χθεσινή στάση 20 και πλέον βουλευτών και τα όσα είπαν γενικά για την κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται τους τελευταίους μήνες! 

Βεβαίως, υπάρχει και η άλλη άποψη, ότι δηλαδή το ανακάτεμα της τράπουλας στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και θα δημιουργούσε εσωκομματικούς τριγμούς σε μια ευαίσθητη πολιτική περίοδο όπου τα νέα κόμματα ξεφυτρώνουν και οι «μεταγραφές» στελεχών έχουν την τιμητική τους! Ιδιαίτερα για το ΠΑΣΟΚ, τα πράγματα θεωρούνται ακόμα πιο δύσκολα, αφού μέσα σε ένα χρόνο με το Κίνημα στην εξουσία, οι μνηστήρες για την αρχηγία του κόμματος έχουν αυξηθεί!
Πάντως, οι όποιες αποφάσεις παρθούν, θα γίνουν μετά τις γιορτές.  Βεβαίως, θα έχουν προηγηθεί συσκέψεις στο Καστρί όπου ο Γιώργος Παπανδρέου μιλάει με στενούς του συνεργάτες.