Skip to main content

Οι εκθέσεις της Θεσσαλονίκης

Δείτε ποιες εκθέσεις πραγματοποιούνται στα μουσεία και τις γκαλερί της πόλης αυτό το διάστημα.

Αφιέρωμα στην Πρωτοπορία της Πετρούπολης
 
Τα αριστουργήματα της συλλογής Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι επισκέπτες της έκθεσης. «Τα κινήματα της ρωσικής πρωτοπορίας - Έργα από τη συλλογή Κωστάκη. Αφιέρωμα στην Πρωτοπορία της Πετρούπολης» στον εκθεσιακό χώρο της Μονής Λαζαριστών, από τις 25 Απριλίου έως τις 2 Σεπτεμβρίου.
 
Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών)
Μέρες και Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη-Κυριακή: 10:00-18:00
Τιμή Εισόδου: 3 ευρώ, 1,5 ευρώ (μειωμένο), 1ευρώ (ομαδικό)

ΉR E MO

Το μακρύ όχημα (Long Vehicle) με αριθμό κυκλοφορίας FLR2012 είναι ένα συνεργατικό ρυμουλκό από εικαστικούς καλλιτέχνες, που θέλουν να προσεγγίσουν κριτικά και να ξεδιαλύνουν τη διαδικασία ανάμεσα στην εργασιακή διαδικασία του έργου τέχνης και τις κοινωνικές σχέσεις που η τέχνη γεννά και/ή αναπαράγει.
ΉR E MO

Εγκλωβισμένοι σε έναν κυκεώνα πολιτικο-κοινωνικο-οικονομικής κρίσης, οδηγούμαστε σταδιακά στην απομόνωση. Μοιάζει σαν να μην έχουμε χρόνο να σκεφτούμε την αντίσταση. Μηχανισμοί προπαγάνδας και κατασκευής φόβου μαζί με τον έλεγχο, την καταστολή και τη βία, αποτελούν το σύνολο των πρακτικών ενάντια στην αντίσταση, που οδηγεί σε ολοκληρωτική ύφεση και κοινωνική ύπνωση.

Στο Γκαλερί Λόλα Νικολάου, Τσιμισκή 52, από τις 26 Ιουλίου έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2012
Μέρες και Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 12:00 με 20:00, Τετάρτη – Σάββατο: 12:00 – 15:00

Ιntellectum: Έκθεση Σκίτσων, Ζωγραφικής, Χαρακτικής

Με αφορμή την έκδοση του 9ου τεύχους του Intellectum, ο Δημήτρης Καρλαφτόπουλος και η Λίλα Αγραφιώτη παρουσιάζουν μερικά από τα καλύτερα σκίτσα που φιλοξενήθηκαν στα 9 τεύχη του περιοδικού, μαζί μ’ ένα μικρό τμήμα της προσωπικής τους δουλειάς.
Συμμετέχει μαζί τους με έργα διηθητικής ζωγραφικής η Γεωργία Τρούλλη.

Στο Toss Gallery, Βηλαρά 1, από τις 18 έως τις 28  Ιουλίου
Ώρες Λειτουργίας: 8:30 μ.μ. -2:00 π.μ.

Περιήγηση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τη Συλλογή Τρικόγλου

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ. και η Επιτροπή Εποπτείας Πανεπιστημιακών Βιβλιοθηκών σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού διοργανώνουν έκθεση με τίτλο «Περιήγηση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από τη Συλλογή Τρικόγλου».
Η έκθεση που συγχρηματοδοτείται από την Επιτροπή Πολιτιστικής Πολιτικής του ΑΠΘ, αποτελεί μία πρωτοβουλία για την ανάδειξη των πνευματικών και καλλιτεχνικών θησαυρών της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Α.Π.Θ. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο χώρο της αίθουσας περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» του Μουσείου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 8 Σεπτεμβρίου 2012.

Ώρες λειτουργίας: 9.00 – 16.00
Τιμή Εισόδου: 4 ευρώ, 2 ευρώ (μειωμένο)

Η Αρχαιολογία στην Πράξη

Την Παρασκευή 29 Ιουνίου στις 20.00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης με τίτλο «Η Αρχαιολογία στην Πράξη» στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση διοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Τομέας Αρχαιολογίας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. 40 φωτογραφίες του Pierre Buch παρουσιάζουν τις διαφορετικές πρακτικές της ευρωπαϊκής αρχαιολογίας σήμερα.

Προέρχονται από επτά χώρες: Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, στις οποίες ο φωτογράφος ταξίδεψε για να συναντήσει αρχαιολόγους επί τω έργω και να φωτογραφήσει τις δραστηριότητές τους. Πρόκειται λοιπόν για το αποτέλεσμα μιας συλλογικής και συντονισμένης εργασίας δεκατριών ιδρυμάτων που αποτελούν ένα ευρωπαϊκό αρχαιολογικό δίκτυο, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα `Culture` 2007-2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκθεση στη Θεσσαλονίκη θα διαρκέσει ως το τέλος του Σεπτεμβρίου και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 09:00 έως τις 23:00.

It’s the Political Economy, Stupid

Η έκθεση It’s the Political Economy, Stupid αποτελεί χώρο συνάντησης για καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μέσα από τη δουλειά τους σχολιάζουν τα 30 τελευταία χρόνια της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, των αποκρατικοποιημένων αγορών, όλα αυτά που έχουν οδηγήσει τις περισσότερες κυβερνήσεις του πλανήτη στην ολική η μερική εγκατάλειψη του μέχρι πρόσφατα ρόλου τους ως διαιτητών μεταξύ της ασφάλειας της πλειοψηφίας και των κερδοσκόπων του εταιρικού τομέα.

Στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης από τις 27 Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012
Ώρες και Μέρες Λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10.00-18.00

Γιώργος Τσακίρης – Αναδρομική

Τι σημαίνει να αναδιατάσσεις έναν κήπο; Να εκθέτεις μια νεκρή φύση που είναι ζωντανός οργανισμός και όχι ζωγραφική απεικόνιση; Τι διαστάσεις παίρνει η χειρονομία παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον; Και τι συνιστά η μετάθεση όλων αυτών στον εκθεσιακό χώρο και μετά ξανά η επιστροφή στο χωράφι-εργαστήριο;

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση έργων του εικαστικού και καθηγητή στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης Γιώργου Τσακίρη, προκειμένου να αναδείξει τα ερωτηματικά που το έργο του καλλιτέχνη γεννά.

Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατία 154 (ΔΕΘ-HELEXPO)
Ώρες και Μέρες Λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο: 10.00-18.00, Τετάρτη: 10.00-22.00, Κυριακή 11:00-15:00
Τιμή Εισόδου: 4 ευρώ, 2 ευρώ μειωμένο

Ταξιδιώτης φωτογράφος
 
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει  στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης,
την έκθεση του  Δημήτρη Παπαδήμου, Ταξιδιώτης φωτογράφος.
 
Με περισσότερες από 200 φωτογραφίες, η έκθεση παρουσιάζει στο κοινό έναν καλλιτέχνη καταξιωμένο και γνωστό στην εποχή του, άγνωστο όμως στο σημερινό κοινό της ελληνικής φωτογραφίας. Μέσα από ένα υλικό που χρονικά καλύπτει τέσσερις δεκαετίες και γεωγραφικά τη λεκάνη της Μεσογείου, με έμφαση στην Αίγυπτο και την Ελλάδα, η έκθεση καλεί σε μια προσεκτική εκ νέου ανάγνωση του έργου του Παπαδήμου, που έχει σαν βασικό του άξονα τον άνθρωπο και τα έργα του.
 
Στο Πολιτιστικό κέντρο Θεσσαλονίκης, Βασιλίσσης Όλγας 108., μέχρι την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012
Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα & Τρίτη 14:00-21:00, Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή 9:00-16:00

Αρχαιοκαπηλία Τέλος
 
Η αρχαιοκαπηλία αποτελεί στις μέρες μας μάστιγα, καθώς οι λαθρανασκαφές και οι κλοπές πολιτιστικών αγαθών αυξάνονται ραγδαία παγκοσμίως. Οι πρόσφατες κλοπές στην Εθνική Πινακοθήκη και στο Μουσείο της Ιστορίας τωνΟλυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία αποτυπώνουν εύγλωττα το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος. Σε αυτό το πλαίσιο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την περιοδική έκθεση ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ ΤΕΛΟΣ σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, ώστε να συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα για την προστασία των αρχαιοτήτων.
 
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, Μανώλη Ανδρόνικου 6 από τις 08-04-2012 έως και 30-09-2012
Ώρες και Μέρες Λειτουργίας: Δευτέρα 13:30 έως 20:00, Τρίτη - Σάββατο: 08:00 - 20:00, Κυριακή: 8:00 - 20:00
Τιμή Εισόδου: 6 ευρώ, 3 ευρώ (μειωμένο) Ενιαίο: 8 ευρώ, 4 ευρώ (μειωμένο)

Οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη. Ανεξίτηλα σημάδια στο χώρο
 
Η έκθεση «Οι Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη. Ανεξίτηλα σημάδια στον χώρο» επιχειρεί να ανασυνθέσει το παλίμψηστο της μεγαλύτερης εβραϊκής κοινότητας της Ελλάδας, με οδηγούς τα απτά ή λανθάνοντα «ανεξίτηλα σημάδια» της πολύχρονης εβραϊκής παρουσίας στην πόλη.
 
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, Μανώλη Ανδρόνικου 6, από τις 18 Σεπτεμβρίου 2011 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2012
 
Ώρες και Μέρες Λειτουργίας:
Θερινό ωράριο:
από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου
Δευτέρα 13:30 έως 20:00
Τρίτη - Σάββατο: 08:00 - 20:00
Κυριακή: 8:00 – 20:00
 
Τιμή Εισόδου: 6 ευρώ, 3 ευρώ (μειωμένο)
 
Μουσείο Λευκού Πύργου-Μόνιμη Συλλογή
 
Η έκθεση, που οργανώθηκε από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, παρουσιάζει με συνοπτικό τρόπο όψεις της ιστορίας της Θεσσαλονίκης διαχρονικά, με στόχο να κεντρίσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη, τα μνημεία και τα θεματικά μουσεία της. Πρόθεση της έκθεσης δεν είναι να «μουσειοποιήσει» την πόλη, αλλά να τη «συστήσει» στους επισκέπτες και ακόμη περισσότερο στους κατοίκους της, στοχεύοντας στη δημιουργία μιας νέας ουσιαστικής σχέσης με την πόλη.
 
Στο Μουσείο Λευκού Πύργου, από τις 1 Οκτωβρίου 2011 έως τις 2 Οκτωβρίου 2012
Ώρες και Μέρες Λειτουργίας: Τρίτη έως και Κυριακή 08:30-15:00

Μόνιμη Συλλογή-Αρχαιολογικό Μουσείο
 
Πέντε ενότητες συνθέτουν τη νέα εκθεσιακή πρόταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, μέσω της οποίας ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τον κόσμο της αρχαίας Μακεδονίας, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της. Πρόκειται για μια διεθνώς πρωτότυπη έκθεση διαδραστικών συστημάτων με θεματολογία που αντλείται από την ιστορία και τον πολιτισμό της αρχαίας Μακεδονίας. Η έκθεση αυτή διαφέρει από μια συμβατική έκθεση αντικειμένων, καθώς μέσω νέων τεχνολογιών, αναδεικνύονται και γίνονται προσβάσιμα στο ευρύ κοινό, εξέχοντα μουσειακά αντικείμενα, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, προσφέροντας μια νέα αλληλεπιδραστική εμπειρία που συνδυάζει την πληροφόρηση και τη μάθηση με το παιχνίδι.
 
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, Μανώλη Ανδρόνικου 6, από τη 1 Ιανουαρίου 2002 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012
Ώρες και Μέρες Λειτουργίας: Δευτέρα:13:30 έως 20:00,Τρίτη έως Κυριακή: 8:00 έως 20:00

Τιμή Εισόδου: 6 ευρώ, Ενιαίο εισιτήριο 8 ευρώ (περιλαμβάνει επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού), Μειωμένο ενιαίο 4 ευρώ, Μειωμένο 3 ευρώ (για επισκέπτες άνω των 65 ετών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για φοιτητές από χώρες μη μέλη της Ε.Ε.)