Skip to main content

Οι επενδύσεις στο επίκεντρο του Business Forum

Υπό εξέταση βρίσκονται επενδύσεις ύψους 3-4 δισ. ευρώ από τον Invest in Greece, όπως επισημάνθηκε στο 5ο Business Forum
Υπό εξέταση  βρίσκονται επενδύσεις 3-4 δισεκατ. ευρώ από τον Invest in Greece,ενώ προωθείται νέα διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης επενδύσεων, όπως επισημάνθηκε στο 5ο Business Forum  στο πλαίσιο της ενότητας Global Exchange της 74ης ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της HELEXPO ΑΕ κ.Θέμη Καρτσιώτη, καταγράφηκε πτώση κατά 15% στις παγκόσμιες άμεσες επενδύσεις  το 2008 σε σχέση με το 2007, μια πτώση που ήταν ακόμη μεγαλύτερη στις αναπτυγμένες οικονομίες καθώς στις αναπτυσσόμενες παρατηρήθηκε μικρή άνοδος, έχει προδιαγράψει μια πορεία ύφεσης η έξοδος από την οποία δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί.

Οπως είπε, απαιτείται ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και αλλαγή νοοτροπίας ώστε η απασχόληση να τροφοδοτηθεί από σημαντικές επενδύσεις, οι επενδύσεις από ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, το τραπεζικό σύστημα να στηριχθεί από τους δημόσιους πόρους, και αυτοί με τη σειρά τους να συγκεντρωθούν και να αξιοποιηθούν με το βέλτιστο για την ανταγωνιστικότητα τρόπο.


Invest in Greece: Υπό εξέταση επενδύσεις 3-4 δισεκατ. ευρώ
 
Περισσότερα από 100 επενδυτικά σχέδια, ελληνικών και ξένων κεφαλαίων,προϋπολογισμού 3- 4 δισεκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 50% έχειήδη εγκριθεί ή αναμένεται να εγκριθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα(εντός του 2009) εξετάζει ο οργανισμός Invest in Greece, αρμόδιος εθνικός φορέας για την προώθηση, προσέλκυση και υποστήριξη των άμεσων επενδύσεων. Αυτό τόνισε στο περιθώριο του Συνεδρίου ο διευθύνων σύμβουλος του Invest in Greece,  κ. Απόστολος Τσουκαλάς.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2009 καταγράφηκε και στην Ελλάδα πτώση των άμεσων ξένων επενδύσεων ανάλογη της αντίστοιχης διεθνούς, καθώς κυμάνθηκε στο 15-20%. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη. Ο κ.Τσουκαλάς έδωσε έμφαση στη νέα διαδικασία ταχείας αδειοδότησης (Fast Track) για επενδύσεις στους τομείς Βιομηχανίας, Ενέργειας, Τουρισμού και Υψηλής Τεχνολογίας-Καινοτομίας, που αναλαμβάνει ο οργανισμός.
 
Από την πλευρά της η Senior Economic Affairs Officer του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, UNCTAD, κυρία Nazha Benabbes Taarji-Aschenbrenner, εκτίμησε ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο θα επανέλθουν σε θετικό πρόσημο από το 2011.
 
Όσον αφορά, δε, την ελληνική επενδυτική παρουσία στην Ινδία-τιμώμενη χώρα της 74ης ΔΕΘ, αυτή σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Indian Institute of Foreign Trade, κ.
K.T. Chacko,  είναι ισχνή, καθώς στην περίοδο 2000-2009 δεν ξεπέρασε τα 360.000 ευρώ.