Skip to main content

Οι Επιδόσεις στον Κατασκευαστικό Τομέα της Ιταλίας

Από τα μέσα Οκτωβρίου του 2008, η ομάδα παρατηρητών και ερευνητών του Ance - Associazione Nazionale Costruttori Edili - (εθνικός σύλλογος κατασκευαστών Ιταλίας) τονίζει την μείωση των παραγωγικών επιπ
Από τα μέσα Οκτωβρίου του 2008, η ομάδα παρατηρητών και ερευνητών του Ance - Associazione Nazionale Costruttori Edili - (εθνικός σύλλογος κατασκευαστών Ιταλίας) τονίζει την μείωση των παραγωγικών επιπέδων των κατασκευαστικών εταιριών.

Τα πρώτα αρνητικά δείγματα  έκαναν την εμφάνιση τους ήδη από τους πρώτους μήνες του 2008 όταν οι επιδόσεις του κατασκευαστικού τομέα άρχισαν να παρουσιάζουν πτωτική πορεία.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως για εννέα συναπτά έτη της περιόδου 1998 ως 2007 ο κατασκευαστικός τομέας  στην Ιταλία παρουσίαζε μόνο άνοδο.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως από το Ance, η αξιολόγηση του κατασκευαστικού τομέα ήταν ανησυχητική. Τα αποτελέσματα της έρευνας  για το 2008 προμηνύουν την πτώση στον αριθμό μελλοντικών στεγαστικών κατασκευών και δημοσίων έργων, υπολογίζοντας συγκεκριμένα 2,3% μείωση του ποσού επενδύσεων στις κατασκευές.

Επιπροσθέτως, για το 2009 προβλέπεται  μείωση των παραγωγικών επιπέδων κατά 6,8% που θα έχει πιθανό αντίκτυπο στον τομέα απασχόλησης υπολογίζοντας την κατάργηση  130,000 θέσεων εργασίας.  Η παγκόσμια κρίση είναι αισθητή σε ολόκληρη την Ιταλία, έχοντας όμως μεγαλύτερες επιπτώσεις στις περιοχές της βόρειας κυρίως Ιταλίας.
 
Οι κατασκευαστικές εταιρίες, επίσης, δηλώνουν μεγάλη ανησυχία για όλους τους τομείς που δραστηριοποιούνται και προβλέπουνε για το 2009 σημαντικές μειώσεις:
στις νέες στεγαστικές κατασκευές κατά 9,2%
στα δημόσια έργα κατά 7,3%
στις εταιρικές κατασκευές από ιδιώτες κατά 7% και
στα έργα συντήρησης κατοικιών κατά 4%.

Οι εκτιμήσεις από το πρόσφατο παρελθόν αποδεικνύονται βάσιμες καθώς οι τράπεζες περιορίζουν τις πιστωτικές τους δραστηριότητες, οι ιδιώτες δεν επενδύουν και γίνονται σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές και πάντοτε μετά την παράδοση των έργων.1    

Ωστόσο όσων αφορά γενικά τον κατασκευαστικό τομέα υπάρχουν ενδείξεις για νέα άνθιση της αγοράς. Με αφορμή την έκθεση Salone Internazionale delle Construzioni (Διεθνής Έκθεση του Κατασκευαστικού Τομέα)που έλαβε χώρο στην Μπολόνια από τις 28/31 Οκτωβρίου έγινε λόγος για την θετική πορεία της συγκεκριμένης αγοράς. Στην παραπάνω έκθεση παραβρέθηκαν 1745 εκθέτες εκ των οποίων 355 ήταν ξένοι. Επίσης παραβρέθηκαν επισκέπτες, κατασκευαστικές εταιρίες, λιανοπωλητές σχεδιαστές και άλλοι ειδικοί που συνολικά ξεπέρασαν τους 176 χιλιάδες. Έτσι φαίνεται ότι η κρίση έχει ξεπεραστεί για τον κατασκευαστικό τομέα.

Επίσης ο γενικός γραμματέας της έκθεσης xylexpo (παγκόσμια έκθεση τεχνολογίας ξύλου) ανέφερε ότι η συμμετοχή των πολλών εκθετών στη συγκεκριμένη αλλά και σε άλλες σχετικές εκθέσεις προμηνύει ότι η κρίση περνάει στον συγκεκριμένο τομέα.3

Η Κυβέρνηση Berlusconi στοχεύοντας να καταπολεμήσει την καθοδική πορεία του κατασκευαστικού κλάδου λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, σχεδίασε μέτρα στήριξης τόσο για τις ιδιωτικές κατασκευές όσο και για τα δημόσια έργα.

Το Νομοσχέδιο της  Ιταλικής  Κυβέρνησης  για την Κατασκευαστική Αγορά

Η κυβέρνηση της Ιταλίας πρόκειται να εντάξει ένα νέο νομοσχέδιο σχετικά με την κατασκευή κατοικιών με στόχο να βοηθήσει νέους, άτομα τρίτης ηλικίας, μετανάστες και μαθητές χαμηλού εισοδήματος. Με το προτεινόμενο σχέδιο προβλέπεται όχι μόνο να αυξηθεί η ζήτηση κατοικιών αλλά και να βελτιωθεί η αγορά των κατασκευαστικών εταιριών.
Με την σύμφωνη γνώμη των νομαρχιών και του συλλόγου κατασκευαστικών εταιριών της Ιταλίας – Ance, οι εξής παράμετροι θα ισχύσουν:

Ανέγερση Εργατικών Κατοικιών

550,000,000 θα δοθούν σε κατασκευαστικές εταιρίες για να χτιστούν περίπου 5,000-6,000 εργατικές κατοικίες. Οι κατοικίες αυτές θα ενοικιαστούν με δυνατότητα εξαγοράς από τους ενοικιαστές.

Αύξηση Τετραγωνικών

Προβλέπεται αύξηση της έκτασης των κατασκευών κατά 20% από τα ήδη υπάρχοντα κτήρια. Αναμένεται η κατεδάφιση παλαιών κτηρίων που έχουν χαρακτηριστεί μη ασφαλή και έχουν ανοικοδομηθεί πριν το 1989 με στόχο να χτιστούν νέες κατασκευές 30% μεγαλύτερες σε τετραγωνικά μέτρα.
Στην περίπτωση όμως που για τα παλαιά αυτά κτίρια έχουν χρησιμοποιηθεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή οικολογικά κατασκευαστικά συστήματα, η αύξηση μεγέθους των κατασκευών θα φτάσει το 35%.
Αυτές οι παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τους κανόνες προστασίας της πολιτιστικής περιουσίας και του περιβάλλοντος.

Φορολογικές Μειώσεις

Τα οφέλη που προέρχονται από την αύξηση των κατασκευών στην οικονομία επιτρέπουν μειώσεις στους φόρους κατά 20% σε γενικές κατασκευές και μέχρι 65% σε σπίτια που προορίζονται για πρώτη κατοικία του αιτούμενου.4

Χρηματοδοτήσεις Δημοσίων Έργων

Όσο για τα δημόσια έργα, η Ιταλική κυβέρνηση προβλέπει να χρηματοδοτήσει με 16,6 δισεκατομμύρια ευρώ νέα δημόσια έργα η έναρξη των οποίων προβλέπεται να γίνει στους επόμενους 6 μήνες, αλλά οι διαθέσιμοι δημόσιοι πόροι μέχρι στιγμής φτάνουν τα 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα έργα που προβλέπονται είναι τα εξής 

Η γέφυρα μεταξύ Καλαβρίας και Σικελίας
Γρήγορη σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Τρεβίλιο και Μπρέσια
Επέκταση και βελτίωση της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ La Spezia /Μιλάνου και  κεντρικής Ευρώπης για την μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών.
Τρίτο σιδηροδρομικό τούνελ και βελτίωση της γραμμής μεταξύ Μιλάνου και Γένοβας.5

Το μέγεθος Ακινήτων στην Ιταλία ανά κατηγορία


Η αγορά των προϊόντων που σχετίζονται με κατασκευές που συμβάλουν στη  μείωση  της περιβαλλοντικής μόλυνσης μπορεί να θεωρηθεί γενικά θετική. Παρόλα αυτά το γεγονός ότι οι κατασκευές ήταν ασφαλώς μειωμένες κατά τη διάρκεια του 2009 επηρέασε αρνητικά και την αγορά προϊόντων φιλικά προς το περιβάλλον. Η συγκεκριμένη αγορά  αναμένεται να έχει άνθιση στα επόμενα χρόνια λόγο των αυξημένων περιβαλλοντολογικών ανησυχιών. Στην Ιταλία η ευαισθησία για το περιβάλλον έχει αρχίσει να αυξάνεται όχι μόνο σε κρατικό επίπεδο αλλά και στο επίπεδο του απλού καταναλωτή.

Οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες και από τις συνεχώς αυξανόμενες εκδηλώσεις όπως η EnerSolar+ και η Greenergy Expo. Συγκεκριμένα είναι επιβεβαιωμένη η αύξηση της αγοράς φοτοβολταϊκων από την GES (την αρχή Διαχείρισης Ηλεκτρικών Υπηρεσιών). Κατά τη διάρκεια του 2009 προστέθηκαν 900 MW ισχύος (70.000 εγκαταστάσεις) συνολικά και υπολογίζεται επιπλέον αύξηση κατά 1.500 MW (100.000 εγκαταστάσεις) μέχρι το τέλος του 2010. Οι περισσότερες από τις 54.000 ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις στη χώρα είναι μικρών διαστάσεων και αφορούν ιδιωτικές κατοικίες.

Επίσης, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι Ιταλοί καταναλωτές είναι υπέρ των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα το 80% των Ιταλών θα διάλεγε την ηλιακή ενέργεια ως πηγή ενέργειας. Το 90% την θεωρεί ασφαλείς και το 95% συμβατή με το περιβάλλον. Από την άλλη μεριά όμως το 61% θεωρεί ότι υπάρχουν πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια. Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι Ιταλοί καταναλωτές πιστεύουν ότι τα κίνητρα για την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να διατηρηθούν και μάλιστα να αυξηθούν στα επόμενα χρόνια.6

Σε κρατικό επίπεδο γίνονται πολλές προσπάθειες για την προώθηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και άλλων κατασκευαστικών μέσων  που μειώνουν την επιβάρυνση στο περιβάλλον και το ζήτημα είναι συχνά υπό συζήτηση.

Όσων αφορά την αγορά φωτοβολταϊκών, είναι ήδη σε ισχύ κίνητρο το οποίο εφαρμόζεται σε σχετικές εγκαταστάσεις έως 1200 MW. Αυτό το μέτρο θα ισχύει μέχρι το 2010 (και 14 μήνες επιπλέον για εγκαταστάσεις που είναι ακόμα υπό κατασκευή ή 24 μήνες εάν αυτό αφορά εταιρίες δημόσιου τομέα). Παρόλα αυτά γίνονται συζητήσεις για να ενισχυθούν τα μέτρα που θα προωθήσουν την αγορά αυτή.  Πιο συγκεκριμένα, η Gifi (Gruppo Imprese Fotovoltaiche Italiane - Ομάδα Ιταλικών Φοτοβολταϊκων Εταιριών) και μέλος της Anie (Federazione Nazionale Imprese Elettrotecniche ed Elettroniche – Εθνική Ομοσπονδία Ηλεκτροτεχνικών και Ηλεκτρικών Εταιριών) της Confindustria προτείνουν την αύξηση του ορίου στα 7.000 ΜW και τη σταδιακή μείωση των κινήτρων ανάλογα με την τάξη ισχύος (περικοπές της τάξεως του 5% για εγκαταστάσεις από 1 έως 6 kWp και 20% για αυτές άνω των 1000 kWp. Επίσης προτείνεται από το 2012 έως το 2015 να πραγματοποιηθούν επιπλέον περικοπές της τάξεως του 5%. Ακόμα, γίνεται λόγος για ειδικά bonus για την πλήρης αρχιτεκτονική ενσωμάτωση, +25% όσων αφορά τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, +10% για αυτές σε περιοχές περιβαλλοντολογικής αξίας και +10% για την αντικατάσταση των καλυμμάτων από  αμίαντο και eternit.

Την κατάσταση της αγοράς διευκολύνει επίσης η επιβεβαίωση της μείωσης φόρων κατά 55% που εφαρμόζεται σε έξοδα σχετικά με επεμβάσεις σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες (Chiusure trasparenti) με σκοπό να βελτιώσουν την θερμομονωτικότητάς τους, καθώς καθορίζουν την θέρμανση του κτηρίου από τους εξωτερικούς χώρους ή από χώρους που δεν θερμαίνονται. Πιο συγκεκριμένα οι παρεμβάσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι φορολογικές μειώσεις  είναι οι ακόλουθες:

Αφαίρεση του παλαιού και εγκατάσταση νέου εξοπλισμού που βελτιώνει την θερμαντική απόδοση της ήδη υπάρχουσας προμήθειας υλικών υπό κατασκευή καινούργιων και παράδοση και εγκατάσταση νέων διάφανων πορτών με θερμομονωτικές προδιαγραφές  καλύτερες από τις υπάρχουσες.
Ενσωμάτωση η αντικατάσταση υαλοπινάκων σε υπάρχουσες εγκατεστημένες διαφανείς πόρτες με σκοπό τη βελτίωση θερμότητας των ήδη υπαρχουσών.

Κουφώματα και Πόρτες

Το 2008 ο κατασκευαστικός τομέας στην ανατολική Ευρώπη απορρόφησε 3.0 εκατομμύρια τόνους αλουμινίου κατά τη διάρκεια της τότε ανοδικής τάσης. Περίπου 1.7 εκατομμύρια τόνοι χρησιμοποιήθηκαν για τελειώματα καθώς 1.1 εκατομμύρια τόνοι για σε προϊόντα laminati. Τέλος 0.2 εκατομμύρια τόνοι χρησιμοποιήθηκαν στον κατασκευαστικό τομέα.
 
Όσων αφορά την αγορά μεταλλικών κουφωμάτων και μεταλλικών προσόψεων στην Ιταλία η θετική τάση του 2008 δεν αναμενόταν να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του 2009 κυρίως λόγο της κρίσης της αγοράς ακινήτων.  Επίσης τα εξελασμένα υλικά παρουσίασαν μείωση το πρώτο τρίμηνο του 2009 καθώς τουλάχιστον η μίση παραγωγή σχετίζεται με τον κατασκευαστικό τομέα. Συγκεκριμένα η παραγωγή μειώθηκε κατά 32.5% και η ζήτηση κατά 25.9% σε σχέση με το 2008.9,10

Ωστόσο και στην περίπτωση αυτή η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται. Πιο συγκεκριμένα σχετικά με την διανομή προϊόντων στον κατασκευαστικό τομέα επικρατεί αισιόδοξο κλίμα. Σε άρθρο του Portale per l’industria αναφέρεται ότι η αύξηση της αγοράς πορτών και παραθύρων και γενικότερα μεμονωμένων προϊόντων μακράς διάρκειας (όπως πόρτες και παράθυρα) σε μεταπουλημένες κατασκευές αποδεικνύει τη αυξημένη ζήτηση για κατοικίες και την ανάδειξη μιας νέας αγοράς μετά την κρίση. Βέβαια η κατάσταση είναι ακόμα κρίσιμη. Παρόλα αυτά η Ιταλία φαίνεται να έχει διανομείς που ενδιαφέρονται να αναπτυχθούν στον συγκεκριμένο τομέα και που να επιζητούν την συνεργασία με έμπιστους προμηθευτές που θα βοηθούσαν τόσο στο στήσιμο του καταστήματος όσο και στην πώληση του προϊόντος. Τα χαρακτηριστικά των Ιταλών διανομέων όμως, κατά γενική παρατήρηση του ιδίου άρθρου, εμφανίζουν πωλητή που δεν έχει την διάθεση να δαπανήσει χρήματα πριν εισπράξει και επιδιώκει την αύξηση των πωλήσεων και ως εκ τούτου αποβλέπει σε προϊόντα χαμηλού κόστους που πολλές φορές δεν είναι και τα καλύτερα, δεν ταιριάζουν απόλυτα και ίσως δεν είναι και τα ποιο ευπαρουσίαστα προϊόντα. Οι πωλήσεις του είναι ευκολότερες εφόσον αφορά ολοκληρωμένο προϊόν (κούφωμα και πόρτα ή παράθυρο) και όχι μέρη αυτού. Τα ανταλλακτικά ή μέρη των ανωτέρων προϊόντων θα προστεθούν αργότερα εφόσον οι δουλειές προχωρούν και το απαιτεί κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας καθόσον αυτού του είδους επιχειρήσεις τις διέπει η μορφή της οικογενειακής επιχείρησης.

Η ζήτηση για πόρτες και παράθυρα επικεντρώνεται περισσότερο σε προϊόντα απλά και χαμηλότερου κόστους. Δεν υπάρχει μέση οδός αλλά δυο βασικές κατηγορίες, αυτή των απλούστερων μοντέλων και τα μοντέλα υψηλής ποιότητας.

Σχετικές Εκθέσεις και Σεμινάρια

EXPOEDILIZIA: 12.11.2009-15.11.2009
http://www.senaf.it/fiera.asp?fieraid=128.
Roma - Ιταλία

MADE EXPO: 03.02.2010-06.02.2010
http://www.madeexpo.it/en/index.php.
Milano - Ιταλία

TECHNODOMUS: 17.04.2010-20.04.2010
http://www.domuslegno.net/.
Rimini - Ιταλία

XYLEXPO: 04.05.2010-08.05.2010
http://www.xylexpo.com/eng/.
Milano - Ιταλία

INTERZUM: 25.05.2011-28.05.2011
http://www.interzum.com/.
Köln - Γερμανία

BATIMAT: 02.11.2009-07.11.2009
http://www.batimat.com/site/GB,I401.htm.
Paris - Γαλλία
LIGNA: 30.05.2010
http://www.ligna.de/homepage_d.
Hannover - Γερμανία

GLASSTEC: 28.09.2010-02.10.2010
http://www.glasstec-online.com/.
Düsseldorf - Γερμανία


Καταστάσεις εισαγωγέων: είναι διαθέσιμες από το Γραφείο ΟΕΥ Μιλάνου για τυχών ενδιαφερομένους.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΜΙΛΑΝΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΕΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
C.so Italia 49
Milano 20122 – Italia
Τηλ.: +39 0229062938 – Fax.: +39 026598285
e-mail: ecocom-milano@mfa.gr
Site:     www.agora.mfa.gr/it76