Skip to main content

Οι ευκαιρίες στην αγορά κατοικίας και ο «σκόπελος» του νέου φορολογικού

Σε ποιες κατηγορίες επαγγελματιών και υπαλλήλων ανοίγουν ευκολότερα τα ταμεία των τραπεζών για στεγαστικό δάνειο. Νέοι τύποι στεγαστικών δανείων ως απάντηση στην επιβολή του πόθεν έσχες στην πρώτη κατ
του Φώτη Λώλα
lolas@voria.gr


Πλήγμα στα νεόδμητα ακίνητα και περισσότερο «χώρο» για αύξηση των πωλήσεων στις μικρότερες και τις μεταχειρισμένες κατοικίες αναμένεται να επιφέρουν η επιβολή του «πόθεν έσχες» στην πρώτη κατοικία, η κατάργηση του αφορολόγητου των 200 τμ και τα νέα τεκμήρια διαβίωσης για τα ακίνητα. Την ίδια στιγμή, με βάση τα νέα «ήθη» που έχει επιβάλλει η χρηματοπιστωτική κρίση σε ό,τι αφορά στη χορήγηση στεγαστικών δανείων, πλεονέκτημα στην απόκτηση κατοικίας διατηρούν όσοι έχουν ένα αξιοσέβαστο εισόδημα και ταυτόχρονα σταθερό επάγγελμα, ήτοι δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι μεγάλων επιχειρήσεων και ελεύθεροι επαγγελματίες με μικρές διακυμάνσεις στους τζίρους τους.

Όπως τονίζει, πάντως, στη Voria.gr o διευθυντής εταιρίας συμβούλων τραπεζικών χορηγήσεων, κ. Γιώργος Παπαβασιλείου, απάντηση στην επιβολή του «πόθεν έσχες» και των άλλων φόρων στην πρώτη κατοικία αποτελούν οι σημαντικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην αγορά λόγω των ιστορικά χαμηλών τιμών στις τιμές ακινήτων, που φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και το 25%, αλλά και οι νέοι τύποι στεγαστικών δανείων. 

Σύμφωνα με τον κ. Παπαβασιλείου, υπάρχουν πολύ μεγάλες ευκαιρίες ακόμα και σε ακριβές περιοχές, καθώς στις μεσαίες κατοικίες, έως 100 τμ, η πτώση των τιμών διαμορφώνεται τουλάχιστον στο 10%, ενώ στις μεγαλύτερες και ακριβότερες κατοικίες η μείωση μπορεί να φτάσει στο 20% ή ακόμη και στο 25%. «Τα παραπάνω αποτελούν ιδανικό αντιστάθμισμα στην επιβάρυνση λόγω της φορολογίας και για όποιον διαθέτει ρευστό η περίοδος είναι ιδανική. Με την πάροδο της κρίσης οι τιμές θα επανέλθουν στα προγενέστερα επίπεδα», επισημαίνει και προσθέτει ότι μεγαλύτερο  πλήγμα από τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις θα δεχθούν οι νέες κατοικίες λόγω αυξημένων αντικειμενικών αξιών.

Όσον αφορά στο εμπόδιο του «πόθεν έσχες», ο κ. Παπαβασιλείου προτείνει τα  στεγαστικά δάνεια με την εξασφάλιση μετρητών (cash collateral). Δηλαδή, αντί να αγοραστεί η κατοικία με μετρητά, των οποίων η προέλευση θα πρέπει να δικαιολογηθεί, ο υποψήφιος αγοραστής δίνει τα μετρητά του στην τράπεζα, ως εξασφάλιση, και η τράπεζα δίνει το αντίστοιχο ποσό σε δάνειο. Τα χρήματα τοκίζονται και πρόκειται για μια καθόλα νόμιμη διαδικασία, ενώ παράλληλα δεν επιβαρύνεται ο  υποψήφιος αγοραστής με όλα τα έξοδα του στεγαστικού δανείου. Δεν υπάρχουν έξοδα προσημείωσης, έξοδα υποθήκης και έξοδα μηχανικού, γιατί ουσιαστικά το σπίτι δεν υποθηκεύεται, ενώ τα χρήματα μπορούν να γίνουν προθεσμιακή κατάθεση και να υπάρχει κέρδος και από κει.

Αναφορικά με τη στάση των τραπεζών απέναντι στους αιτούντες για δάνειο, ξεκαθαρίζει ότι οι τράπεζες πλέον είναι λογικότερες: Θέλουν να υπάρχουν εισοδήματα και ζητούν περισσότερους εγγυητές, καθώς θέλουν να διασφαλιστούν. Επίσης συνήθως σε ηλικίες πάνω από τα 55 χρόνια ζητείται εγγυητής μικρότερος σε ηλικία. Τα ποσοστά χρηματοδότησης σε σχέση με πέρυσι έχουν ανεβεί έως και το 90% (έναντι 70-75%), και μάλιστα αν ο υποψήφιος αποτελούσε, ήδη, πελάτη της τράπεζας φτάνει στο 100%.

Επίσης, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, εφέτος η πολιτική των τραπεζών για τη χορήγηση δανείων είναι σταθερότερη. «Φέτος με τις οδηγίες που έχουμε ξέρουμε ότι αν καταθέσουμε σωστά το αίτημα θα λάβουμε την έγκριση της τράπεζας για το στεγαστικό δάνειο», αναφέρει χαρακτηριστικά.