Skip to main content

Οι ΗΠΑ αλλάζουν και πάλι τους κανόνες ασφαλείας στα αεροδρόμια

Τα νέα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας για τις αερομεταφορές, που εστιάζουν κυρίως στην παρακολούθηση των επιβατών με βάση το «προφίλ» τους, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.
Τα νέα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας για τις αερομεταφορές, που εστιάζουν κυρίως στην παρακολούθηση των επιβατών που εισέρχονται σε αμερικανικό έδαφος με βάση το «προφίλ» τους ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS).

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η Διεύθυνση Ασφαλείας Μεταφορών (TSA) θα θεσπίσει «νέα μέτρα ασφαλείας για όλες τις αεροπορικές εταιρείες που έχουν πτήσεις προς τις ΗΠΑ».

Σκοπός είναι να ενισχυθεί η ασφάλεια όλων των επιβατών μετά την αποτυχημένη απόπειρα επίθεσης στην πτήση "Αμστερνταμ-Ντιτρόιτ" τα Χριστούγεννα.
Αυτά τα μέτρα θα ισχύουν για όλους τους επιβάτες, ακόμα και τους Αμερικανούς, που ταξιδεύουν με προορισμό τις ΗΠΑ.

«Αυτά τα νέα μέτρα χρησιμοποιούν πληροφορίες που παίρνουμε σε πραγματικό χρόνο, βασισμένες σε συγκεκριμένες απειλές, ταυτόχρονα με πολλά φίλτρα ασφαλείας, ορατά και μη, προκειμένου να μειωθεί η τρομοκρατική απειλή», διαβεβαίωσε η Ναπολιτάνο.

Οι ταξιδιώτες με προορισμό τις ΗΠΑ θα παρατηρήσουν επίσης αυξημένα μέτρα ασφαλείας και στα αμερικανικά αεροδρόμια. Η αμερικανική «μαύρη λίστα» με ύποπτους για τρομοκρατία ταξιδιώτες θα εξακολουθήσει να ισχύει, αλλά θα συμπληρωθεί με διασταυρωμένες πληροφορίες για άλλους ταξιδιώτες που θα μπορούσαν να τραβήξουν την προσοχή των αρχών.

Μάλιστα, όπως επεσήμαναν νωρίτερα σήμερα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, χαρακτηριστικά όπως: εθνικότητα, ηλικία, χώρες που έχει επισκεφθεί πρόσφατα ο ταξιδιώτης, όνομα, θα λαμβάνονται πλέον υπόψη εκτός από τη «μαύρη λίστα».

Υπενθυμίζεται ότι, ύστερα από την αποτυχημένη βομβιστική απόπειρα ενός Νιγηριανού σε αμερικανικό αεροπλάνο που κατευθυνόταν στο Ντητρόϊτ,τα Χριστούγεννα,οι ΗΠΑ εξέδωσαν μία λίστα με 14 χώρες-κυρίως μουσουλμανικές-από τις οποίες όλοι οι προερχόμενοι υποβάλλονταν σε πρόσθετη σωματική επισταμένη έρευνα για πιθανές τρομοκρατικές διασυνδέσεις. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά έγιναν αντικείμενο έντονων επικρίσεων επειδή θεωρήθηκαν ότι αποτελούν ρατσιστικές διακρίσεις.