Skip to main content

Οι ΗΠΑ αναζητούν καταθέσεις Αμερικανών στην Ελβετία

Οι ελβετικές και οι αμερικανικές αρχές είχαν τους τελευταίους μήνες άτυπες διερευνητικές συνομιλίες με αντικείμενο τη φορολογική συμμόρφωση για τα μη φορολογούμενα κεφάλαια ευκατάστατων Αμερικανών κατ

Οι ελβετικές και οι αμερικανικές αρχές είχαν τους τελευταίους λίγους μήνες άτυπες διερευνητικές συνομιλίες με αντικείμενο «τη φορολογική συμμόρφωση» για τα μη φορολογούμενα κεφάλαια ευκατάστατων Αμερικανών καταθετών σε μυστικούς κωδικούς τραπεζών στην Ελβετία, ανέφερε σήμερα αξιωματούχος στο υπουργείο των Οικονομικών στη Ζυρίχη.

Οι αμερικανικές αρχές ανέφεραν το ζήτημα εξετάστηκε για ελβετικές τράπεζες αλλά με εξαίρεση τη UBS, η οποία στη διάρκεια του 2009 κατέβαλε στις αμερικανικές αρχές το ποσό των 780 εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε να αποφύγει την κατηγορία της υπόθαλψης φοροδιαφυγής. Οι ίδιες πηγές είπαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters χθες Πέμπτη ότι αυτές οι άτυπες συνομιλίες «είναι σε προχωρημένο στάδιο» και ο στόχος είναι «να ρυθμιστεί η φορολογική εκκρεμότητα για ένα συνολικό ποσό «δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ με απώτερο στόχο ελβετικές τράπεζες και τράπεζες της ΕΕ να μην υποστούν διώξεις στο φορολογικό πεδίο στις ΗΠΑ».

«Τον Ιούλιο, μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα που μπορεί να δημοσιοποιηθεί», κατέληξαν οι πηγές.

Απ' την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ελβετικής κρατικής «Γραμματείας για διεθνή οικονομικά θέματα», Μάριο Τουόρ, σχολίασε ότι «οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις», ενώ «δεν επιβεβαίωσε ότι τον Ιούλιο θα έχουμε ανακοινώσεις» στο θέμα των αφορολόγητων δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν κατατεθεί σε πολλές ελβετικές τράπεζες.

«Υπήρξαν «γύροι» διαβουλεύσεων, απ τις οποίες η μία έγινε στο περιθώριο της εαρινής εισόδου του ΔΝΤ, αφορούσε δε την 'Νόμος φορολογικής συμμόρφωσης καταθέσεων σε ξένες τράπεζες', (FATCA), ενώ αντηλλάγησαν ιδέες και για θέματα σε εκκρεμότητα απ’ το παρελθόν».

Το νομοθέτημα FATCA εγκρίθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο τον Μάρτιο 2010. Αυτή υποχρεώνει τις μη αμερικανικές τράπεζες να μοιράζονται με την αμερικανική αρμόδια Αρχή «ένα πολύ μεγάλο εύρος πληροφοριών για τις τραπεζικές δοσοληψίες Αμερικανών καταθετών».

Την ώρα που τα δημόσια Ταμεία στις Ην. Πολιτείες είναι εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης «στραγγισμένα», η Ελβετία «υπογραμμίστηκε έντονα» από τις φορολογικές αρχές της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και των Ην. Πολιτειών.

Οι αρχές των ανωτέρω κρατών υποπτεύονται πολίτες τους, ως προς το ότι «αποθησαυρίζουν στην Ελβετία, αποφεύγοντας τη φορολόγηση σημαντικών κεφαλαίων».

Υπενθυμίζεται ότι η UBS στη διάρκεια του 2009 έδωσε στοιχεία στις αμερικανικές αρχές - αφορούσαν περίπου 4.500 πελάτες της--, αίροντας πρώτη σε τόσο μεγάλη έκταση το περίφημο «τραπεζικό απόρρητο» για τις ελβετικές τράπεζες.

Στην Ουάσινγκτον, το υπουργείο Δικαιοσύνης τηρεί μία επιθετική στάση έναντι των Αμερικανών πολιτών που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό.

Ανώτατος εκπρόσωπος της εφορίας (IRS) των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισε, αυτές τις μέρες ότι, «θα ελεγχθεί συστηματικά τουλάχιστον μία ξένη τράπεζα» απ την Υπηρεσία του.