Skip to main content

Οι ιχθυοκαλλιέργειες έγιναν... Αυτοκινούμενες

Ένα γιγαντιαίο αυτοκινούμενο η λύση για τον περιορισμό της υπεραλίευσης και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος
Ένα γιγαντιαίο αυτοκινούμενο "κλουβί" φαίνεται να είναι η λύση για τον περιορισμό της υπεραλίευσης και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
 
Ο λόγος για μια τεχνολογική καινοτομία του Κέντρου Υπεράκτιων Ιχθυοκαλλιεργειών του ΜΙΤ, στη Μασαχουσέτη που δίνει την υπόσχεση μιας εντελώς εναλλακτικής υδατοκαλλιέργειας με μηδενική σχεδόν διατάραξη των υδρόβιων οικοσυστημάτων.

Πρόκειται, για ατσάλινους κλωβούς , χωρητικότητας πάνω από 3.200 τμ, εφοδιασμένους με προπέλες που θα βρίσκονται στο βυθό κουβαλώντας  τόνους ψαριών. Η αναπαραγωγή τους θα γίνεται στο εσωτερικό των κλωβών όπου θα ζουν στις ίδιες συνθήκες με τα ελεύθερα  ψάρια και θα τρέφονται με πλαγκτόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, η υπεραλίευση επηρεάζει αρνητικά το υπερμέγεθες ποσοστό του 70% του συνόλου από τα είδη ψαριών, τα οποία είτε εξαφανίζονται από τις θάλασσες είτε διατηρούν οριακά τον πληθυσμό τους. 

Λόγω της αποτυχίας των συμβατικών ιχθυοκαλλιεργειών να καλύψουν το κενό που αφήνει η ελεύθερη αλιεία , καθώς οι απαραίτητες εγκαταστάσεις χρειάζεται να πληρούν καθορισμένα κριτήρια για να λειτουργήσουν, ο κλωβός έρχεται να εξασφαλίσει μεγαλύτερη αξιοποίηση περιοχών σε μεγαλύτερα βάθη. Επιπλέον, με τη βοήθεια των υπερσύγχρονων τεχνολογικών συστημάτων που θα επικοινωνούν με το κέντρο ελέγχου του κλωβού, η πορεία του θα είναι καθορισμένη και συνεχής.
Αυτό πρακτικά προσφέρει μεγάλο όφελος, καθώς η ακατάπαυστη μετακίνηση της όλης εγκατάστασης δεν πλήττει τα οικοσυστήματα και προσφέρει αυτούσιο φυσικό περιβάλλον για τα ψάρια.

Τα πειστήρια για το εφικτό του όλου εγχειρήματος προσέφερε το επιτυχές πείραμα του περασμένου Σεπτέμβρη στο νησί Culebra του Πουέρτο Ρίκο. Εκεί τέθηκε σε πλήρη λειτουργία  ένας κλωβός 20 μέτρων αποδεικνύοντας ότι αυτή η πρωτοποριακή μέθοδος μπορεί να κινηθεί αυτόνομα και είναι εφαρμόσιμη τουλάχιστον από τεχνολογικής σκοπιάς .