Skip to main content

Οι κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών προτωσέλιδα στα Βουλγαρικά ΜΜΕ

Τα εγκαίνια της νέας συνοριακής διόδου μεταξύ Ξάνθης και Ζλατογράντ και ο φόβος για το κλείσιμο των ελληνο-βουλγαρικών συνόρων από τους αγρότες είναι πρώτα στην αντζέντα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τ
Τα εγκαίνια της νέας συνοριακής διόδου μεταξύ Ξάνθης και Ζλατογράντ και ο φόβος για το κλείσιμο των ελληνο-βουλγαρικών συνόρων από τους αγρότες είναι πρώτα στην ατζέντα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Βουλγαρίας.

Τα βασικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα και ο σημερινός βουλγαρικός Τύπος αφιερώνουν λεπτομερή ρεπορτάζ στα εγκαίνια του τέταρτου συνοριακού σταθμού ελέγχου, τα οποία κάλυψαν περισσότεροι από διακόσιοι ειδικοί απεσταλμένοι ΜΜΕ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Τα ΜΜΕ της Βαλκανικής χώρας παρουσιάζουν τα βασικά σημεία των ομιλιών των πρωθυπουργών Παπανδρέου και Μπορίσοφ, οι οποίοι εξέφρασαν κοινή βούληση να συνεχίζουν την προσπάθεια για την ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών προς όφελος των λαών τους, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, όπως επισημαίνεται στα δημοσιεύματα.

Πολλά βουλγαρικά μέσα δημοσίευσαν την εκτίμηση του Έλληνα πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για τη συμβολική σημασία του νέου δρόμου, για την ανάγκη τα Βαλκάνια να μιλάνε με μια φωνή και για την κοινή βούληση της Αθήνας και της Σόφιας να συνεισφέρουν για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών της περιοχής, προς όφελος της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παράλληλα παρουσιάζουν και μια «ασπρόμαυρη εικόνα» του σημαντικού αυτού γεγονότος, με εξίσου πολυάριθμα ρεπορτάζ, για την απειλή τα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα να κλείσουν «επ’ αόριστον», ως συνέπεια της εκστρατείας διαμαρτυρίας των αγροτών της Ελλάδας.

Το γεγονός ότι η συνάντηση των αρμοδίων αρχών των γειτονικών νομών Σερρών και Μπλαγκόεφγραντ στο συνοριακό σταθμό «Προμαχώνα - Κούλατα» για τα μέτρα που θα περιορίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις των διαμαρτυριών στα σύνορα έγινε πρώτο θέμα των κεντρικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων σήμερα, άλλωστε είναι χαρακτηριστικό η ευαισθησία που δείχνουν οι Βούλγαροι μεταφορείς, αλλά και η κοινή γνώμη για τον κίνδυνο επανάληψης των εξελίξεων πριν ένα χρόνο, όταν τα πολυήμερα μπλόκα των συνοριακών διόδων από τους Έλληνες γεωργούς είχαν πάρει τις διαστάσεις μείζονος πολιτικού προβλήματος της Βουλγαρίας.